Yabancı çalışma izni için gerekli evraklar yabancı personelin çalışacağı  şirketin sektörüne göre farklılıklar göstermektedir, fakat ev hizmetleri de dahil olmak üzere tüm çalışma izni başvuruları Elektronik imza ile yapılmaktır, elektronik imza için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yabancı Çalışma İzni için Gerekli Evraklar

İlk başvuru için işveren tarafından temin edilecek belgeler

  • Faaliyet belgesi, Faaliyet belgesi örneği
  • Geçen yıl vergi makamları tarafından onaylanmış (elektronik başvuru sırasında taran ve çevrimiçi yüklenen) bir bilanço ve bir kar / zarar tablosu, Bilanço Örneği
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren (elektronik başvuru sırasında taranan ve çevrimiçi yüklenen) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,  Resmi gazete örneği
  • Çevrimiçi başvuru yaparken,  SGK e-bildirge yetkilisi adına e-imza alınması
  • Mühendislik, inşaat, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri alanlarında yabancı uzman istihdam etmek isteyen kurumlar için aynı pozisyonda çalışan Türk vatandaşlarının ücretleri ve yabancı uzman ile işveren arasındaki sözleşme. Belirli süreli iş sözleşmesi örneği

İlk kez başvuran yabancı kişiler tarafından temin edilecek belgeler

Yukarıdaki belgelere ek olarak, belirli alanlarda uzman olarak çalışma izni başvurusunda bulunan yabancılar aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:

  • 2547 sayılı Kanunun 3 ve 7 / p maddeleri uyarınca (elektronik başvuru esnasında taranarak çevrimiçi yüklenen) Yurtdışında Edinilen Derecelerin Eşdeğerliği Yönetmeliği uyarınca, yüksek öğrenimlerini Türkiye dışında gerçekleştiren adaylar için Denklik belgesi
  • Bakanlık için gerekli görülürse, mezuniyet derecesinin veya geçici belgenin tercüme edilmiş ve noter tasdikli bir örneği; Pilotlar için, orijin ülkelerinden alınan pilot lisansı (taranmış ve elektronik başvuru sırasında çevrimiçi yüklenildi)
  • Sertifikalı Turizm İşletmeleri için iş sözleşmesinin Türkçe ve başvuranın ana dilindeki kopyaları, Tavsiye Kararnamesi Türkçe’ye tercüme edilmiştir (elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi yüklenir)
  • Yabancılar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetki alanına giren eğitim hizmetlerinde istihdam edilebilmek için, aynı Bakanlıktan alınan Yeterlilik Sertifikası. (Elektronik başvuru sırasında taranır ve çevrimiçi yüklenir)

Kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan başvurular, bütün belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması koşuluyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca genellikle 30 gün içerisinde sonuçlandırılır. Başvurunun Türkiye dışında yapılması halinde, çalışma izni başvurusu sonucu, ilgili Türk misyonunu bilgilendirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na gönderilir. Önemli derecede önemli yatırımlar olarak kabul edilen doğrudan yabancı yatırımlarda “anahtar personel” için çalışma izni başvuruları, tüm belgelerin eksiksiz ve eksiksiz olması kaydıyla 30 gün içinde sonuçlandırılır.

Çalışma izni, ikili veya tek taraflı anlaşmalara aykırı herhangi bir madde bulunmaması koşuluyla, maksimum 1 yıllık bir süre için (iş sözleşmesinin süresi ve ekonomik koşullarına bağlı olarak) verilebilir. Çalışma izni, yabancı çalışanın aynı çalışma yerinde veya aynı girişim ve meslekte çalışmaya devam etmesi koşuluyla, 2 yıllık bir süre için uzatılabilir. 3 yıllık toplam çalışma süresinin sonunda çalışma izni 3 yıl uzatılabilir ve yabancı çalışan, istediği her çalışanın yanında çalışabilir.

Yabancı birey, Türkiye’de 8 yıllık yasal ve kesintisiz çalışma süresini tamamlamış olmak şartıyla, belirsiz bir süreli çalışma izni de alabilir.

Güncelleme: Şu an için bakanlık süresiz çalışma izni vermiyor.

Yurt içi Başvuruda İstenen Belgeler

Yabancı personel için gereken belgeler;

*1 Ocak 2015 itibariyle, pasaport geçerliliği çalışma izni bitiş tarihinden 60 gün uzun olmayan kişilerin Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir.

İşveren tarafından gerekli dökümanlar ;

Listenin üstünde yer alanların eksiksiz olduğu unutulmamalıdır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değerlendirme sürecinde diğer gerekli belgeleri talep etme hakkına sahiptir. Destekleyen dökümanlar işverenin sektörüne veya işin doğasına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yurt Dışı Başvuruda İstenen Belgeler

Yabancı personel tarafından sağlanması gereken dökümanlar;

  • Pasaport, Pasaport Örneği
  • Çalışma Vizesi başvuru formu, Başvuru formu örneği**
  • İş sözleşmesi veya resmi iş teklifi,  İş Sözleşmesi Örneği
  • Yabancının ülkesindeki Türk Konsolosluğuna hitaben yazılmış davet mektubu
  • Bir fotoğraf
  • Yabancının diploma kopyası (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş),  Diploma Örneği
  • Gerekirse, yabancının referans mektubu (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş)

Türkiye dış temsilciliklerinin takdir haklarına veya ikili anlaşmalara göre, diğer bazı destekleyici belgeler çalışma vizesi başvuru sürecinde istenebilmektedir.

İşveren tarafından sağlanması gerekli dökümanlar ;

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

131 Comments

  1. Avatar
    gülnur 14 Ocak 2024 at 22:32 - Reply

    1 yıllık calişma iznım almak için ikametgahımın süresi yetiyor pasoportun olması gereken bir süresi varmi benimki aralık 2024 te bitiyor cevaplarsanız memnun olurum teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Ocak 2024 at 16:38 - Reply

      Merhaba, pasdaportunuzun süresinin en az 6 aylık kalması gerekiyor, ikametin kalan süresi çalışma izni için önemli değildir, örneğin pasaportunuzun süresinin bitmesine 8 ay kaldıysa sekiz aylık çalışma izni alabilirsiniz.

  2. Avatar
    OKTAY 22 Ağustos 2023 at 16:21 - Reply

    Merhaba
    Yabancı çalışan işçi türk kimliğine geçti ne yapmam gerekiyor. Önce çıkış sonra tc no ile giriş mi yapacağım. İyi günler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Ağustos 2023 at 20:45 - Reply

      Merhaba, evet aynen öyle yapacaksınız fakat çıkış giriş yaptığınız için yabancının ihbar ve varsa kıdem tazminatı alma hakkı doğar bilginiz olsun.

  3. Avatar
    Tuba 25 Ocak 2023 at 15:31 - Reply

    Merhaba,çalışanımızın diploması yok ve dilekçe yazmamız gerektiği söylendi..Dilekçe örneği nasıl olmalı acaba herhangi bir örneğini bulabilir miyiz? Birde yurtiçi başvuruda diğer belgeler kısmındaki evraklar nelerdir? Bu iki konu için yardımcı olabilir misiniz rica etsem.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Şubat 2023 at 21:26 - Reply

      Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.