Gıda sektörü Türkiye’de oldukça gelişmiş sektörlerin başında gelmektedir. Türkiye gıda sektöründe ekmek üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca gıda sektörü son yılların en avantajlı sektörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla Türkiye, son yıllarda gıda sektöründe büyüme göstermiştir. Yaptığı sıçramalarla sık sık adını duyuran gıda sektöründe istihdamda ise yukarı ivme kaydedilmiştir. Bu yazımızda gıda sektöründe yabancı personel çalışma iznine dair 2020 yılı istatistiklerini sizlerle paylaşacağız.

Gıda sektörü oldukça geniş bir hizmet alanını kapsamaktadır. Bununla birlikte çeşitli iş kollarının istihdamı bu sektörde sağlanmaktadır. Türkiye gıda sektöründe her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Dolayısıyla bu alanda istihdam edilen yabancı uyruklu sayısında da artış görülmüştür.

2020 yılı yabancı uyruklu istihdam istatistiklerine bakıldığında gıda sektöründe 5871 yabancıya çalışma izni verildiği görülmektedir.

Aylara Göre Gıda Sektöründe Çalışma İzni Sayısı

Gıda sektöründe birçok meslek grubundan personeller istihdam edilmektedir. Yapılan üretime göre işletmede çalıştırılması zorunlu olan meslekler bulunmaktadır. Örneğin alkollü/alkolsüz içecek üreten işletmelerde; gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi ve kimyager çalıştırmak zorunludur. Bununla birlikte et üreten işletmelerde veteriner hekim çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Gıda sektöründe hizmet veren bir işletmede yabancı mühendis istihdam etmenin çeşitli kriterleri bulunmaktadır. (YABANCI MÜHENDİS ÇALIŞTIRMA KRİTERLERİ)

Aylara Göre Çalışma İzni Sayısı:

  • Ocak: 521,
  • Şubat: 567,
  • Mart: 289,
  • Nisan: 0,
  • Mayıs: 0,
  • Haziran: 322,
  • Temmuz: 1312,
  • Ağustos: 499,
  • Eylül: 410,
  • Ekim: 508,
  • Kasım: 840,
  • Aralık: 603,

İlginizi Çekebilir: Sanayi ve İmalat Sektöründe Yabancı Çalışma İzni İstatistikleri

Uyruklara Göre Gıda Sektöründe Çalışma İzni Sayısı

Yukarıda bahsettiğimiz üzere gıda sektöründe çok geniş meslek grubundan personeller istihdam edilmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de hemen her uyruktan yabancı uyrukluya çalışma izni verilmiştir. En fazla çalışma izni verilen uyruklar başta Suriye vatandaşları olmuştur. Bununla birlikte gıda sektörünün çeşitli alanlarında farklı uyruklardan yabancılar da istihdam edilmiştir. Bu uyruklar arasında Kırgızistan, Ukrayna, Türkmenistan, Gürcistan, Özbekistan başta gelmektedir. Bunun dışında Rusya Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelerin vatandaşları da Türkiye’de çalışma izni alan uyruklar arasındadır.

Şehirlere Göre Gıda Sektöründe Çalışma İzni Sayısı

Türkiye da gıda sektöründe oldukça gelişmiş bir ülkedir. Dolayısıyla bütün illerinde gıda sektörüne dair üretim yapılmaktadır. Buna bağlı olarak bütün illerinde yabancı uyruklular bu sektörde istihdam edilebilmektedir. Gıda işletmeleri gereken koşulları sağlamaları durumunda yabancı uyruklular için çalışma izni alabilmektedir. Aranan kriterler bakanlık tarafından belirlenmekte olup, yabancının mesleğine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bununla birlikte gıda sektöründe öne çıkan iller başta büyük şehirlerdir. Bunun yanı sıra; Gaziantep, Kilis, Mardin, Konya, Hatay gibi iller de gıda sektöründe gelişmiş iller arasında yer almaktadır.

Cinsiyete Göre Gıda Sektöründe Çalışma İzni Sayısı

Gıda sektöründe 2020 yılında 5871 yabancının istihdam edildiği görülmektedir. Bununla birlikte istihdam edilen yabancı uyruklular arasında erkek personel sayısı daha fazla olmuştur. Buna göre gıda sektöründe istihdam edilen erkek personel sayısı 4109 olmuştur. Bununla birlikte çalışma izni verilen kadın personel sayısı 1762 olarak kaydedilmiştir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.