İrtibat Ofislerinde Yabancıların Çalışması

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu’nun 3.maddesinde ve aynı kanunun uygulama düzenlemesinin 6.maddesinde, “ Ekonomi bakanlığı, Türkiye’de ticareti aktivitelerini tamamlamak şartıyla yabancı ülkelerin yasalarına göre kurulmuş şirketlerin çalışma izni onay ve uzatmalarında yetkilidir.”

Bu bağlamda, düzenlemenin 4 ( c ) maddesine göre, en az 200.000 USD veya yabancı para birimlerindeki eşdeğerini yurtdışından getirmiş olması, bu kişi Kilit Personel olarak nitelendiriliyorsa, ana şirket adına imza yetkisine sahip olması ve ofiste en fazla 1 kişi çalışıyorsa.

Kilit personelin irtibat ofislerinden çalışması için, yabancı işçi kota sistemi uygulanmaz. Türkiye yabancı çalışan kota sistemi, her bir çalışma izni talebi için şirketin en az 5 Türk tam zamanlı çalışanı olması gerekliliğini öngörür. Bununla birlikte, irtibat ofisinde çalışacak ek yabancılar için, yabancı çalışan kotası geçerlidir.

İrtibat bürolarında, yetki belgesi sahibi en fazla bir kişiye; Ekonomi Bakanlığı’ndan faaliyet izni almış olmak kaydıyla, faaliyet süresi ile sınırlı olmak üzere Bakanlıkça çalışma izni verilir. Kilit personel; Türkiye’de kurulu bulunan ve yukarıda bahsedilen doğrudan yabancı yatırım kapsamında tüzel kişiliğe sahip bir şirketin, aşağıdaki şartlardan en az birini sağlayan personelidir:

  • Şirketin üst yönetiminde ya da yürütme pozisyonunda çalışmak,
  • Şirketin tamamını veya bir bölümünü yönetmek,
  • Şirketin denetçilerinin, idari veya teknik personelinin işlerini denetlemek veya kontrol etmek,
  • Şirkete yeni personel almak ya da mevcut personelin işine son vermek veya bu konularda teklif yapmak,

alanlarından en az bir tanesinde görev alan veya bu konularda yetki sahibi; şirket ortağı, yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel müdür yardımcısı, şirket müdürü, şirket müdür yardımcısı ve benzeri mevkilerde görev yapan kişi,

B) Şirketin hizmetleri, araştırma cihazları, teknikleri ya da yönetimi için temel sayılan bilgiye sahip kişi,

C) İrtibat bürolarında, yurt dışındaki ana şirket tarafından adına yetki belgesi düzenlenen en fazla bir kişi.

İrtibat bürolarında çalışacak yabancı personeller için Türkiye’de kurulmuş şirketin uzantısı örneğin Ata Kurumsal Danışmanlık Anonim Şirketi Türkiye Şubesi olarak geçiyorsa bir temsilci için 5 Türk sigortalı işçi kriteri uygulanmaz. Normal kriterlerin dışında ülkemize şirket hesabına 200.000 dolar para girişi yapılması gerekmektedir. İrtibat bürolarında çalışacak yabancılar için çalışma izni başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır.

İrtibat büroları 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde yer alan düzenlemelere göre kurulmakta ve faaliyet göstermektedir. Mevcut yasal düzenlemelere göre irtibat büroları, Türkiye’de ticari faaliyette bulunamamakta; ticari faaliyetler dışında, haberleşme, ağırlama, irtibat, araştırma ve bilgi toplama gibi amaçlarla yurt dışında yerleşik kurumlar tarafından kurulmaktadır. Kâr elde edip transfer edememekte ve bütün masraflarını yurt dışından getirecekleri dövizlerle karşılamak zorunda bulunmaktadırlar. İrtibat büroları, esas itibariyle yabancı sermayenin Türkiye’deki faaliyetlerini kolaylaştırmak üzere getirilen bir uygulamadır.

Çalışma Bakanlığının web sitesindeki açıklama aşağıdaki gibidir.

İrtibat Büroları

İrtibat bürolarında istihdam edilecek yabancılar için Ekonomi Bakanlığından alınmış faaliyet izni, bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.

İrtibat büroları için son yıl içinde yurt dışından en az 200 bin ABD Doları veya karşılığı Döviz getirilmiş olduğuna ilişkin belgeler (Büro yetkilisi için yetki belgesi ve döviz transferi ile ilgili banka dekontu, banka yazısı, döviz alım belgesi fotokopisi gibi belgeler)

Detaylı bilgi için : İrtibat bürosu nasıl açılır?

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

12 Comments

  1. Avatar
    Kose 18 Mayıs 2021 at 17:48 - Reply

    Merhaba, Ben türküm ve benim üzerime Türkiyede bir kore şirketinin irtibat ofisini açacağız. Eşim Özbekistan vatandaşı oturma izni var. Eşim benim yanımda çalışsa 5 kişi işe alma zorunluluğumuz var mı? Yada eşim sigortasız olarak yanımda çalışabilir mi? Teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Mayıs 2021 at 12:13 - Reply

      Merhaba, irtibat ofislerinde temsilci yabancı ise sadece onun 1/5 kuralı olmadan yabancı çalışma izni alınabilir, eşiniz için çalışma izni alınamaz, sigortasız çalışma kaçak işçi çalıştırmaya girdiği için tespit edilmesi durumunda yasal olarak zor durumda kalabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  2. Avatar
    HAKAN KARADENİZ 11 Şubat 2020 at 14:52 - Reply

    İhracaat yapan bir firmada çalışmaktayım. Firmamız İngilterede pazarı geliştirme için ingiltere vatandaşı olan bir arkadaşla çalışmak düşüncesinde. Bu kişi hiç türkiyeye gelmeyecek. Bizim ürünlerimizi pazarlayabileceğimiz yeni müşteriler kazandımak için firmamız adına çalışmalarda bulunacak. Ancak firmamızda resmen çalışıyor gözükmesi için izlenmesi gereken yol konusunda beni aydınlatabiliriseniz sevinirim. türkiyede bulanmayacağı için çalışma izni nasıl alabilirim. Türkiyede sgk girişi yapsam parasını türk bankaları aracılığıyla nasıl ödeyebilirim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Şubat 2020 at 00:02 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de çalışmayacak yabancılara çalışma izni alınamaz, yabancının kendi ülkesinde bir alt iş veren bulup sosyal haklarını o şirket üzerinden sağlamanız gerekmektedir.

  3. Avatar
    ilhan 22 Kasım 2019 at 16:54 - Reply

    merhaba, bir sigortalı illaki olmak zorunda mı? yabancı birisi türkiye’de şirket kurup, sigorta dosyası açmayabiliyor. kendiside bağkurlu oluyor, bu şekilde işlerini yönetiyor.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Kasım 2019 at 09:42 - Reply

      Merhaba, evet sigortalı olmak zorunda, çalışma izni olmadan yapılan bütün faaliyetler kaçak çalışmaya girmektedir, bu şirket sahipleri içinde geçerlidir.

  4. Avatar
    Murat İlhan 8 Mayıs 2019 at 10:06 - Reply

    İyi günler irtibat bürosunda çalışacak yabancı kişiler sadece kilit personel mi olmak zorunda? Kilit personel değil ise yani 6 aylık veya 1 yıllık bir süre için geliyorsa şartlar nasıl oluyor acaba?

  5. Avatar
    Rezzak 23 Ocak 2019 at 09:05 - Reply

    Dış ticaret veya ihracatçı olarak çalışacak yabancılar için de bu muafiyet de geçerli midir ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 24 Ocak 2019 at 02:02 - Reply

      Merhaba, ithalat ihracat firmalarına herhangi bir muafiyet bulunmamaktadır.

  6. Avatar
    Hande 15 Ağustos 2017 at 10:45 - Reply

    Merhaba,

    Yukarıda vermiş olduğunuz bilgiler kapsamında bir sorum olacaktı, yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    İrtibat bürosunda yabancı personel çalıştırmak için irtibat bürosu hesabına 200.000 dolar para girişi yapılması zorunluluğu hangi kanun yönetmelik vs den doğmaktadır. Konuyla ilgili hem ekonomi bakanlığı hemde çalışma bakanlığı ile görüştüm. bu uygulama hakkında bilgi vermediler. Geri dönüşünüzü rica ederim.

    İyi çalışmalar,
    Hande

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Ağustos 2017 at 12:11 - Reply

      Merhaba sitemizdeki içeriklerin tamamı yılların vermiş olduğu uzmanlığa dayandırılarak yazılmış bilgilerdir, Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ile görüşürseniz bilgileri teyit ettirebilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.