Kısa Dönem İkamet İzni Nedir? Nasıl Alınır?
Kısa dönem ikamet izni, yabancı uyruklu kişilere belli bir süreliğine Türkiye’de kalma hakkı veren, yasal merciler tarafından onaylanmış bir izin türüdür. Kısa dönem izinlerin büyük çoğunluğunu turistik amaçlarla verilen oturma izinleri oluşturur. 1 yıl süreyle verilen bu izinler, İstanbul için 2 yıla kadar çıkabilir.
Hangi Yabancılar Kısa Dönem İkamet İzni Alabilir?
Aşağıda belirtilen geliş amaçlarına göre uygun konaklama şartlarına sahip yabancılar kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilir.
- Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecek Olan Yabancılar
Bilimsel araştırma amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancılar, araştırmanın izne tabi olması durumunda ilgili kurum ya da kuruluşlardan izin belgesi almalıdır. Eğer araştırma izne tabi değilse, araştırma konusu hakkında yazılı belge sunulmalıdır.
- Türkiye’de Taşınmaz Malı Bulunan Yabancılar
Türkiye’de taşınmazı bulunan yabancıların ikamet izni talebinde bulunabilmeleri için taşınmazın konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir. Buna ek olarak aile üyelerinin konut üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet hakkına sahip olmaları durumunda aile üyeleri de bu kapsamda kısa süreli ikamet izni başvurusu yapabilir.
- Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılar
Ticari bağlantısı bulunan ya da iş kuracak yabancıların 3 ayın üzerinde ikamet izni talep etmesi halinde ilgili şirketlerden davet mektubu veya benzer nitelikle belgeler istenebilir.
- Hizmet İçi Eğitim Programına Katılacak Olan Yabancılar
Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar, ilgili kurum ya da kuruluştan belge sunmaları halinde kısa dönem ikamet izni alabilirler.
- Öğrenci Değişim Programıyla Gelecek Yabancı Öğrenciler,
Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan yabancı öğrencilerin ilgili kurumdan alınacak bilgi ve belgeyi sunması istenir. İkamet izni süresi, eğitim veya benzeri amacın süresini geçemez.
Öğrenci değişim programları (Erasmus, Mevlana, Farabi vb.) kapsamında gelen öğrencilerden; ilk kayıt tarihlerinden itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan ayrıca özel sağlık sigortası istenmez. Ancak, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmayarak genel sağlık sigortalısı olma hakkını kaybedenlerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenir.
- Türkçe Dil Kurslarına Katılacak Olan Yabancılar
Bu amaçla ikamet izni talebinde bulunan ve Türkçe kursu vermeye yetkili kuruma kayıt yaptıran yabancıya en fazla iki defa kısa dönem ikamet izni verilir. Ayrıca ilgili Türkçe kursu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izinli olmalıdır.
- Turist Olarak Gelecek Olan Yabancılar
Turizm amacıyla ikamet izni talebinde bulunan yabancıların seyahat planlarına ilişkin hususlardaki (ülkede nerede, ne zaman ve ne süreyle kalacağı gibi) beyanı değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde bilgi veya belge sunması istenebilir.
- Tedavi Amaçlı Gelecek Olan Yabancılar
Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılardan devlet ya da özel hastanelerin kabul yazısı istenir. Tüm tedavi masraflarını önceden ödediklerini belgeleyenlerden sağlık sigortası şartı aranmaz.
Tedavi süresince barınma, yeme-içme veya sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan maddi imkânın tespiti ile geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz.
Gerektiğinde ilgili hastaneden veya kamu kurum ve kuruluşundan yabancının tedavisine ilişkin bilgi veya belge istenebilir.
- Eğitim ve Araştırma İçin Gelecek Olan Yabancı Devlet Görevlileri
Eğitim, araştırma, staj gibi nedenlerle Türkiye’ye gelecek olan yabancı memurlara en fazla 1 yıl ikamet izni verilir.
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşları
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları en fazla 5 yıllık ikamet izni alabilir.
11. Aile İkamet İzni Şartlarını Kaybetmesi Durumunda Kısa Dönem İkamet İznine Geçirilecek Olan Yabancılar
- Türkiye’de Yükseköğrenimini Tamamlayanlardan Mezuniyet Tarihinden İtibaren Altı Ay İçinde Müracaat Eden Yabancılar13. Türkiye’de Çalışmayan Ancak Bakanlar Kurulunca Belirtilecek Kapsam Ve Tutarda Yatırım Yapacaklar İle Bunların Yabancı Eşi, Kendisinin Ve Eşinin Ergin Olmayan Veya Bağımlı Yabancı Çocukları
- Adli Veya İdari Makamların Talep Veya Kararlarına Bağlı Olarak Türkiye’de Kalması Gereken Yabancılar
Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Yukarıda belirtilen 14 farklı geliş amacı için şu belgelerin sunulması zorunludur:
- İkamet izni başvuru formu
- Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
- Dört (4) adet fotoğraf
- Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Her ay için en az 500 USD-EURO tutarında birikiminin bulunduğunu gösterir banka hesap cüzdanı.)
- Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):
- İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
- Hazine Müsteşarlığı 06.06.2014 tarih ve 9/2014 sayılı genelgesi ile uyumlu özel sağlık sigortası
Buna ek olarak geliş amacını ispatlayan belgelerin sunulması da zorunludur. Örneğin ticari bağlantı ya da iş kuracak yabancıların temas kuracağı kişi ya da şirketlerden davet mektubu sunması istenebilir. Ya da Türkiye’de taşınmaz malı bulunan kişilerin kısa dönem ikamet izni alabilmek için konutun kendilerine ait olduğunu gösteren resmi belgeleri sunması gerekir. Hizmet içi eğitim programlarına katılacak yabancılardan, eğitim görüleceği kamu kurum ya da kuruluşlarından alınacak eğitim süresi ve yerini gösteren belge sunması da istenir.
Kısa Dönem İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de çalışmayan ancak bakanlar kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları için kısa dönem ikamet izni en fazla 5 yıldır.
Diğer başvuru sahipleri için kısa dönem ikamet izni ise ilk başvuruda en fazla 2 yıldır.
Kısa Dönem İkamet İzni Ret, İptal veya Uzatılmama Nedenleri Nelerdir?
- Kısa dönem ikamet izni için aranan koşullardan birinin veya birkaçının yerine getirilmemesi,
- İkamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi,
- Hakkında geçerli sınır dışı etme veya ülkeye giriş yasağı kararının bulunması,
- Yurt dışında kalış süresi bakımından ihlale düşülmesi
Bu durumlarda hallerinde kısa dönem ikamet izni verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler uzatılmaz.
Merhaba, annem yaklaşık 5 yıldır İstanbulda yaşıyor, Azerbaycan vatandaşı, ilk 3 yıl turizm ikamet izni ve uzatma ile yaşadı, sonra 1 yıl çalışma izni oldu, o bitmeden geçen yıl ağustosta turizm amaçlı ikamete yeniden başvurdu ve aldı. Şimdi ağustosta yine ikameti bitiyor, uzatma başvurusu yapabilir mi acaba?
Merhabalar.
Ben yaz sezonu otelde çalışma izni alarak çalışmıştım. Sezon bittikten sonra kısa dönemli oturma iznine başvurdum fakat başvurum reddedildi. Ülkeden 10 gün içerisinde çıkış yapın diye tebligat verildi. Ben basvurudan 5 gün sonra ülkeden çıkış yaptım. Ülkeme gelince Ekim ayında çalışma iznine başvurdum fakat o da reddedildi. Mart ayında yine çalışma iznine başka otelle birlikte başvurduk yine reddedildi. Türkiye’den çıkış tarihimden 7 ay geçti. Hiçbir vize almadan Türkiyeye giriş yapabilir miyim. Havalimanda sınır kapısında sorun yaşayacak mıyım. Kırgızistan vatandaşıyım
Merhaba, süre hesabınızı yapamadığımız için en sağlıklı yöntem Ülkenizde ki Türkiye konsolosluğuna vize talebinde bulunup sorununuz yoksa vize alarak Türkiye’ye gelmenizi öneririz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhabalar Ata Kurumsal, değerli bilgi paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz.
Bir sorum olacaktı,cevaplarsanız çok sevinirim. Özbek uyrukluyuz. Annem Türk vatandaşı ile 8 yıldır evli. Vatandaşlığa başvuru yapmak istemedi. Şimdi boşanmak istiyor.Ben 2020 yılında Türk vatandaşlığını kazandım çalışma iznimden.
Sorum; annemin aile ikamet iznini boşandıktan sonra veya önce kısa dönem ikamet iznine çevirebilir miyiz? Mümkünse de,daha sonra uzatma yaparken Türkiye’de kalış nedeni olarak kızının vatandaş olduğunu gerekçe olarak sunabilir mi?
Teşekkürler şimdiden,
Merhaba, merhaba bu denli uzun süren bir evlilikten sonra aile ikamet izninin iptal edilip kısa dönem ikamet iznine geçişlerde hiç bir sorun yaşamazsınız ayrıca birinci derece akrabası Türk vatandaşı olan yabancılar olası hiç bir kısıtlamadan etkilenmezler ve ikamet izinlerini uzatmaya devam edebilirler.
merhaba aile ikametkah uzatma basvurusu yapacağım eşime eşim 5. yılı dolduruyor acaba extra 3 yıl için nekadar masraf çıkar kart ve 3 yıl için harç .
Merhaba, ortalama 1500 – 1750 TL arasında harç ve kart ücreti ödemeniz olacaktır.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
merhaba
kirada kalan kişinin ikamet izni alması mümkün mü? taşınmaz malı bulunanlar gibi ikamet izni alabilir mi? yahut turizm amaçlı başvursa başvurunun olumlu sonuçlanma ihtimali nedir?
teşekkür ederim
Merhaba, evet kira kontratı ile yabancılar kısa dönem ikamet izni almaktadırlar.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Öncelikle merhabalar ben Afganistan vatandaşıyım taşınmaz mal aldım yani üzerimde bir dairem var Ankara da aynı zamanda konya ilinde yüksek lisans öğrencisiyim ikamet türüm kısa dönem ev üzerinden aldım kısa bir süreliğine eşimi siyaset amaçlı Türkiye ye davet etmek istiyorum noter davetiye alıp gonderirirsem vize alabilir miyiz . Genelde öğrenci ikameti olanlar davet edebilirler ama benim durumum biraz farklı kısa dönem ikametim var ama aktif öğrenciyim
Merhaba, Türkiye’de gayrimenkulü olan yabancılar aile üyelerine rahatlıkla vize ve oturma izni alabilirsiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhaba, 1.5 yıldır vize ihlali durumunda bulunan bir yabancı turistik vizeye başvurabilmek için şartlar nelerdir? Cevaplarsanız sevinirim.
Merhabalar, öncelikle 1,5 yıl vize ihlalinde bulunan yabancı hala Türkiye’de ise cezai işlem tutarını ödeyip ülkeden çıkış yapmalıdır, Türkiye’den herhangi bir izin başvurusunda bulunamaz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhabalar, vize muafiyet suresi biten ve kaçak durumuna düşen Lübnan uyruklu vatandaş, Türkiye’den çıkış yapmadan ve vize ihlal cezasını ödeyerek kısa dönem ikamet iznine başvuru yapılabilir mi cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Maalesef, şuan Türkiye’de kaçak kaldığınız için oturma izni başvurusu yapılamaz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Selamlar,
Ben Türk vatandaşıyım Eşim aslen Kırgızistan vatandaşı bu sene evlilik yoluyla türk vatandaşlığına alındı. Eşim için türk vatandaşlığına başvuru yaparken 13 yaşındaki üvey kızım için de vatandaşlık başvurusu yapacaktık kızımızın eksik evrakları olduğu için önce anneye başvuru yapalım kızınızın evrakları tamamlanınca ayrı başvuru yapalım demişti memur. Eşim vatandaşlığa alındı kimliği çıktı bu arada kızımızın eksik evraklarını tamamladık. Üvey kızım için vatandaşlık başvurusu için gittiğimizde başka memur vardı başvuru şansımızı kaybettiğimizi eşime başvuru yaparken beraberinde çocuk içinde başvuru yapılabildiğini başka türlü çocuk için vatandaşlık başvurusu yapamayacağımızı anlattı. Konu ile yardımlarınızı rica ederim.
Merhaba,
Kalacak yabancı kişi annemin yanında kalacak.Annem 65 yaşın üstünde noterden verilecek taahhütname için sağlık raporu isteniyor mu ?
Merhaba, sağlık raporu istenmiyor.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhaba Kırgız vatandaşı olan biriyle evlenecek ama bekarlık belgesi isteniyor bu belgeyi konsolosluk vermiyor Kırgızistan’dan gönderilmesi gerekiyor ancak ordan gönderebilecek biri yok ne yapmamız lazım
Merhaba,
Türkiye’deki Kırgızistan Konsolosluğu tarafındandan verilmiyorsa, bu durumda kendi ülkesine gidip oradan alınması gerekmektedir.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhabalar, vize muafiyet süresi 1 yıla yakın olan yabancı vize muafiyet ihlal harcını ödemek şartıyla ikamet izni başvurusu yapabilir mi veya başvuru yapması için gerekli olan işlemler/şartlar nelerdir bilgi verirseniz çok sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba, evet tek giriş vize harcını ödemek şartıyla oturma iznine müracaat edilebilir.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
MERHABA YABANCI BİRİ İÇİN TÜRKİYEDEN BAŞKA BİRİ OTURMA İZNİ ALABİLME ŞANSI VAR MIDIR ?
Merhaba, hayır yabancı Türkiye’ye giriş yapmadan oturma izni alınamaz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhaba ben çift vatandaşiyim annem yanımda her sene anneme oturma izin alıyorsum ama bu sene kanunlar değişmiş ve benim anneme oturma izin yaptırmak için o benim annem diye bir belgeye gerekiyormuş .yardımcı olurmusunuz
Merhaba, kendi ülkenizde aile üyelerinizi gösteren bir belge vardır, Türkiye’de bu belgeye vukuatlı nüfus kayıt örneği denilmektedir, bu belgeyi GÖÇ idaresine sunabilirsiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhabalar,
Nisanlima Turkiye’den 1 yillik kisa donem oturum aldiktan sonra kendisinin buradan schengen vizesine basvurmasi mumkun olur mu?
Tesekkurler.
Merhaba, evet mümkündür ama Avrupa ülkeleri genellikle vize başvurusunu kabul etmemektedir.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Yakın zamanda turizm amaçlı ikamet izni sürem bitiyor. Yeniden ikamet izni başvurusunda bulunarak Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılar statüsünde yeniden ikamet izni alabilir miyim.
Ticari Bağlantısı Bulunan veya İş Kuracak Olan Yabancılardan hangi belgeler istenmektedir.
Teşekkürler
Merhaba, kısa dönem ikamet izni sahibi yabancılar, ikametlerini uzatacakları zaman sadece aile ikamet iznine veya öğrenci ikamet iznine geçiş yapabilirler, ayrıca lütfen bu yazımıza göz atın https://www.atakurumsal.com/turistik-ikamet-izni-uzatma-gerekceleri-nelerdir/
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Çok teşekkür ederim, kısıtlı ülke vatandaşları hangi ülkeleri kapsıyor tam olarak? Sırbistan dahil midir?
Merhabalar, bi kaç sorum olacak acaba kısa süreli ikamet izni süresi ne kadar? Bide ben ailemin yanına ziyaret etmek amaçlı gitmek istiyorum ve annem çifte vatandaş onun üzerinden herhangi bi şekilde ikamet izni alma gibi bi şansım var mıdır?
Merhaba, kısa süreli ikamet izni genellikle bir sene verilmektedir, ailenizin yanında bir sefere mahsus bir senelik ikamet izni alabilirsiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merhaba, son bir yıl içerisinde 2 defa Türkiye’ye turistik amaçla ziyarete gelmiş bir yabancı kısa dönem ikamet iznine başvuramaz mı? son gelişinden itibaren bir yıl geçmesi gerekli midir?
Merhaba, kısıtlı ülke vatandaşları kendi ülkelerinde bir sene kalmadan yeniden oturma izni alamaz veya uzatamazlar.
Merhaba kolay gelsin,ben Hindistan vatandaşıyım. Türkiye’de kısa dönem izin başvurusu yaptık. En az kaç gün veriyor yada en az ne kadar süre veriyorlar? Bilginiz var mı?
Merhaba, ilk başvurularda genellikle bir yıl oturma izni verilmektedir.
Merhaba benim eşim Özbekistan li eşimin kardeşi İstanbul’a geldi çalışmak için oturum veya çalışma izni nasıl alabiliriz prosedür nedir
Merhaba, yabancıyı evinize misafir gibi göstererek bir sene oturma izni alabilirsiniz, çalışma iznini yabancılar kendi adlarına alamazlar, yabancının iş bulması durumunda iş veren alabilir.
Türkiyeden 1 yıllık turistik ikamet izni aldım.12 nisan 2020 de bitiyor.Ancak ben 2019 Eylul ayında Taylanda geri dondüm.Yani Türkiyede 1 yıl kalamadim.Mart 2020 de tekrar Türkiyeye gideceğim.Yeniden l yıl ikamet izni alabilirmiyim.
Merhaba, hayır alamazsınız, lütfen bu yazımıza göz atınız, https://www.atakurumsal.com/turistik-ikamet-izni-uzatma-gerekceleri-nelerdir/
Merhabalar türkiyede yeni mezun oldum ve kısa dönem başvuru yaptim ve 7 aylik izin aldım. Peki 7 ayın sonunda tekrardan kısa döneme başvuruda bulunsam izin verilir mi?
Merhaba, haklı bir Türkiye’de kalış gerekçeniz yoksa uzatamazsınız.
Merhabalar, biz özbekistanlıyız,benim yeğenim 5 sene türkiye de kaldı hep oturum aldı ve memlekete gidip geldi,yeni kırmızı pasaport aldı,kasımda geldi şimdi biz ikamet için uzatmamı alacaz veya kısa dönem türistik mi alacaz, hem nezaman başvuru yapmamız gerekir, şimdiden teşekkürler
Merhaba, kısa dönem ikamet izni ilk başvuru yapacaksınız.
Merhaba. Ben Turkmenistanlıyim ve eskı pasaportliyim 10 SENEDİR turkıyedeyim kaçak kimliğim yok.. Nasıl alabilirim kimlik
Merhaba, yeni pasaportunuz olmadan hiç bir şekilde oturma izni alamazsınız.