Türkiye'de Sağlık

Türkiye’de Yaşayan Yabancılara Özel COVID-19 Önlemleri

2020 yılına damgasını vuran ve tüm dünyanı sarsan COVID-19 pandemisi insanoğlunun yaşam pratiklerini kökten değiştirdi. Mart 2021 itibariyle 2,5 milyon insanın ölümüne neden olan bu virüs bir süre daha hayatlarımızın bir parçası olmaya devam edecek.

Bu süreç ülkeler virüsle mücadele etmek ve salgının önüne geçmek için pek çok yeni düzenlemeyi, yasağı ve uygulamayı yürürlüğe koydu. Biz de sizler için ilk günden bugüne Türkiye’nin COVID-19 pandemisi ile nasıl mücadele ettiğini, bu mücadele kapsamında nasıl uygulamaların hayata geçirildiğini derledik. Yazımıza geçmeden önce sizi bir konuda bilgilendirmek isteriz. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi, COVID-19 pandemisi kapsamında alınan tedbirler sık sık değişmekte ve güncellenmektedir. En güncel bilgilere erişmek için Sağlık Bakanlığı’nın internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’nin COVID-19 Tarihi

Türkiye’nin COVID-19 Tarihi

İlk kez Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde görülen koronavirüs, hızla dünyaya yayıldı. Adını ilk duyulduğunda pek çok insan ve devlet yönetimi tarafından ciddiye alınmayan virüs, bugüne kadar hiçbir virüsün yayılmayı başaramadığı bir hızla tüm dünyada görülmeye başlandı.

Türkiye, Ocak ayında koronavirüs için ilk tedbirlerini almaya başladı.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde koronavirüse karşı bir operasyon merkezi oluşturulurken, bir yandan da hükümete danışmanlık hizmeti verilmesi için Koronavirüs Bilim Kurulu kuruldu. Kurulunda iş birliği ile Ocak ayında Bakanlık ilk Covid-19 rehberini hazırladı. Ay sonuna gelindiğinde ise Çin, Amerika, Rusya gibi ülkelerden gelen yolculara ateş ölçümü yapılmaya başlandı. Aynı tarihlerde Türkiye’den Çin’e yolculuk edecek yolculara özel bir seyahat uyarı dokümanı hazırlandı. Çin’de artan vakalar nedeniyle o esnada Türk Hava Yollarıda o tarihlerde Çin’e uçuşları durdurduğunu açıkladı. Şubat ayında ise Irak, İtalya ve Güney Kore ile karşılıklı uçuşlar durduruldu.

Türkiye’de İlk Ölüm Mart 2020’de

Türkiye'de Covid-19 Önlemleri

Mart ayına kadar Türkiye için koronavirüs henüz en önemli gündem maddesi değilken, çevre ülkelerde pozitif vakalar görülmesine rağmen ülkede görülmemesi halkta da bir rahatlık yarattı. 11 Mart 2020 tarihinde ise Türkiye’deki ilk koronavirüs vakası tespit edildi. İlk ölüm vakasının ardından ülke çapında okulların kapatıldığı ilan edildi. O dönem yurtdışından gelen tüm Türk vatandaşlarına ve yabancı turistlere 14 gün zorunlu karantina uygulanmaya başlandı.

Mart ortasında ise barlar, gece kulüpleri, tiyatrolar, sinemalar, spor salonları ve kafeler süresiz olarak kapatıldı. Türkiye yavaş yavaş farklı ülkelere de uçuşları durdururken, pek çok ülkede Türkiye’nin de dahil olduğu pek çok ülkeden girişlere kısıtlama getirdi. 20 Mart tarihinde ise tüm özel hastanelerpandemi hastanesi ilan edildi ve pandemi kapsamında hastanelerde hem Türk vatandaşlarına hem de yabancı vatandaşlara tedavi hizmeti verilmeye başlandı.

Sokağa Çıkma Yasakları Başladı

Türkiye'de sokağa çıkma önlemleri

Nisan ayına gelindiğindeyse salgın rakamlarında ciddi bir artış olduğu gözlemlendi. Nisan ayında önce 20 yaş altındaki kişilere sokağa çıkma yasağı getirilirken, devamında 65 yaş üstü içinde sokağa çıkma yasağı uygulamaya konuldu. Aynı zamanda sokakta maskesiz dolaşmak yasaklandı. Bu yasak Mart 2021 itibariyle de devam ediyor.

Nisan ayında aynı zamanda kademeli olarak şehirlerarası seyahat yasağı da uygulanmaya başlandı.10-13 Nisan tarihlerinde ilk defa ülke çapında sokağa çıkma yasağı uygulandı. Nisan ayı boyunca yasaklar devam etti. Mayıs ayına gelindiğinde ise bakanlık tarafından açıklanan rakamlarda ilk defa iyileşen hasta sayısının koronavirüs pozitif hasta sayısından fazla olduğu gözlemlendi. Mayıs ayı itibariyle 65 yaş üstü vatandaşlar için kısıtlı bir süre de olsa sokağa çıkma serbestliği sağlandı. Kademeli olarak normalleşme dönemine geçilen ülkede alışveriş merkezleri ve berberlerin açılmasına izin verildi.

Normalleşme Başlıyor

Haziran ayına gelindiğindeyse restoran, kafe, park, spor salonu, kaplıca gibi yerler belli saatler arasında açık kalmak ve belli kurallara uymak kaydıyla yeniden açıldı. Ülkedeki eğlence yerleri bu serbestliğin dışında bırakıldı. Haziran ayında aynı zamanda bazı havalimanları da yurtdışı uçuşlarına açıldı.

Vakalar Sonbaharda Arttı

Türkiye'de yabancılar için Covid-19 Vakaları ve önlemleri |

Kasım ayında yeniden hasta sonları sokağa çıkma yasakları devreye koyulurken, restoran kısıtlamaları da yeniden gündeme geldi. Sonbahar aylarının başlaması ile birlikteyse dünyadan gelen aşı çalışmaları haberleri Türkiye’de de büyük bir ümit yarattı. 30 Aralıkta Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısının ilk partisi Türkiye’ye geldi. Öncelik grup olan doktor ve sağlık çalışanlarının aşılanması ile başlayan aşılama takvimi şu an için aşılama takvimine göre devam ediyor.

Normalleşme süreci kapsamında Mart 2021 itibariyle kademeli olarak kısıtlamalar gevşetilmeye başladı. Şu an ülkede düşük risk grubunda değerlendirilen illerde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması bulunurken, yüksek risk grubunda değerlendirilen illerde kısıtlamalar devam ediyor.

Yabancı Ülke Vatandaşları Kısıtlamalardan Nasıl Etkileniyor?

Şu anda pek çok ülke vatandaşlarından seyahat edebilmeleri için koronavirüs testi talep ederken, bazı ülkeler bu testi zorunlu tutmuyor. Türkiye’de yaşayan yabancılar ve Türkiye’ye seyahat etmeyi planlayan yabancıların mutlaka düzenli olarak yayınlanan açıklamaları takip etmeleri gerekiyor. Türkiye’de pek çok ülkenin büyükelçiliği ve konsolosluğu bulunuyor. Ülke vatandaşları kendi ülkelerinin elçilik internet adreslerini ziyaret ederek en güncel bilgilere kendi anadillerinde erişebilirler.

Maske Mesafe Hijyen

Maske Mesafe Hijyen | Türkiye'de Covid-19 Tedbirleri

Tüm kurallar değişse de dünya çapında değişmeyen 3 kural bulunuyor;

Maske, Mesafe, Hijyen!

Bu 3 kurala dikkat ederek kendinizi ve sevdiklerini bu pandemiden koruyabilirsiniz.

Sağlıklı günler!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu