Türk soyluluk belgesi veya diğer adıyla Türk soylu kimliği, Türk vatandaşlığına sahip olmayan ama Türk asıllı olan kişilerin Türkiye’de kolayca çalışma izni almasını sağlayan belgedir. Ayrıca meslek ve sanatlarını Türkiye sınırları içerisinde kolayca icra edebilmelerine olanak tanıyan bir belgedir.

Kimler Türk Soyludur?

Annesi, babası veya daha eski kuşaklardan atalarından birisi Türk vatandaşı ise kişi Türk soylu sayılmaktadır. Ancak bunu Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarından alınmış olan bir evrak ile ispatlamalıdır.

Türk Soylu Belgesine Sahip Olmanın Avantajları

Türk soylu belgesine sahip olan yabancılar, yabancılara yasak olan meslekleri çalışma izni alarak yapabilmekte. Öte yandan Türk soylu belgesine sahip birisi için çalışma izni almak, normal bir yabancı için çalışma izni almaya göre daha kolaydır.

Özetle bu belgeye sahip olanlar aşağıdaki haklara sahiptir:

  • Yabancılara yasak olan meslekleri çalışma izni alarak gerçekleştirebilirler,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler,
  • Çalışma izni almak daha kolaydır.

Bu belgeyi alan kişi Türkiye Cumhuriyeti nüfus kaydına kaydedilir.

Türk Soylu Belgesine Sahip Olmak;

Türk vatandaşı olmak demek değildir. Türk vatandaşlığına başvuru hakkı da kazandırmaz. Sadece çalışma izni alırken bazı kriterlerden muafiyet ve yabancılara yasak olan meslekleri icra edebilme yetkinliği sağlar.

Türk Soylu Yabancılara Nasıl Çalışma İzni Alınır?

1981 yılında çıkartılan 2527 sayılı kanun Türkiye’de ikamet eden Türk soylu yabancıların ihtiyaç duyulan meslek ve sanatları serbestçe yapabilmelerine, Kamu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Teşkilatı hariç olmak üzere, özel kuruluş veya işyerlerinde bu meslek ve sanat dallarında çalıştırılabilmelerine olanak sağlamaktadır. 4817 sayılı Kanun çıktıktan sonra 2527 sayılı Kanunda Türk soylu yabancılara çalışma izni verme yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarından görüş alınması hüküm altına alınmıştır. Kanunla birlikte aynı yıl Kanunun Uygulama Yönetmeliği de çıkartılmıştır.

İlginizi Çekebilir : Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Hangi Uyruklular Türk Soylu Sayılır?

Türk soylu yabancılar ile ilgili en büyük muamma hangi uy­rukluların sayılacağıdır. Çevre ülkelerden ve Balkan­lardan ülkemize gelen Türklerin bu kapsamda çalışma haklarından yararlanmak istedikleri bilinmektedir.

İçişleri Bakanlığınca çok gizli dereceli yönerge çıkartılmıştır. Bu kapsamda gelen çalışma izin başvurularını Çalışma Bakanlığı başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili kuramların görüşlerini alarak ve mevzuata bakarak Türk soylu yabancılar kapsamına girip girmediğine karar verecektir. Uygulamada ağırlıklı olarak Balkan göçmenleri bu statüden yararlanmaktadır.

Genel olarak Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulur, bu kişiler çalışma hakkı açısından da yabancı sayılırlar. Fakat yurtdışında yaşayan ve bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen Türk vatandaşları için bu hükme bir istisna getirilmiştir. Çifte vatandaşlığı kabul etmeyen devletlerde Türkler Türk vatandaşlığından ayrılmaya zorlanmaktadır. İşte Türk vatandaşlığından ayrılmak iste­memesine rağmen sosyal ve ekonomik sebeplerle bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen kişileri korumak amacıyla Türk Vatandaşlığı Kanununda değişikliğe gidilmiştir.

Kanunun 28. maddesine göre doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığım kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Bu haklardan birisi de çalışma hakkıdır. Türk Vatandaşlığı Kanunu sadece kamu görevliliği için sınırlama getirmiş bunun dışında çalışmayı istisnalar arasında saymamıştır. O halde 4817 sayılı kanunun kapsam dışında bıraktığı izin almak suretiyle vatandaşlıktan çıkarılanlar yani mavi kart almaya hak kazananlar çalışma izninden muaftırlar. Aynı zamanda bu Türk soylular yabancılara yasak meslekleri de yapabilirler.

Türk vatandaşlığından bu nedenle çıkan vatandaşların, Türk vatandaşlığı dolayısıyla kazanmış oldukları hakların önemli bir kısmının korunması için mavi kart uygulamasına gidilmiştir. Bu kişilere istemeleri halinde haklarını faydalanırken kullanacakları mavi kart düzenlenir. Mavi kart sahibi vatandaşlar Türkiye’ye geldiklerinde birçok işlem ve hizmet alanlarında Türk vatandaşı gibi muamele görürler. Mavi kart; kişilerin bizzat kendilerinin talebi halinde verilmektedir. Bu belgeyi, yurt dışında; Türk Dış Temsilci­liklerimiz, yurt içinde; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri vermeye yetkilidirler.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

133 Comments

  1. Avatar
    Nazira 19 Şubat 2024 at 13:52 - Reply

    Merhaba, Bayan Özbekistan vatandaşıyım.İşitme konuşma engelliyim.iki yıldır türkiyede ikamet izni ile bulunmaktayım.yeni izin başvurum reddedildi.Yeniden ikamet izni almak için ne yapmalıyım

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Nisan 2024 at 14:52 - Reply

      Merhaba, şu an için Türkiye’de kısa dönem ikamet izni kısıtlaması olduğu için ret edilen ikamet izniniz de de olduğu için tekrar almanın maalesef bir yolu yoktur.

  2. Avatar
    Kenan 13 Şubat 2024 at 20:06 - Reply

    Merhaba, Azerbaycan vatandashiyim, Su an Turkiyede universitede tip fakultesinde ogrenciyim, 6ci siniftayim, bu sene bitirecegim. Turkiye vatandashi olan ogrenci arkadashlarimiz bitirdikten sonra pratisyen doktor olarak atanabilirler veya TUS sinavina girib assisentlik yapabiliyorlar. Acaba ben de Turksoylu belge alirsam, ayni haklardan yarsrlana biliyormuyum?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Nisan 2024 at 14:46 - Reply

      Merhaba, Türk soylu belgesi sahibi yabancılar uygulanan tüm kriterlerden muaf tutulmaktadırlar.

  3. Avatar
    Odina 9 Şubat 2024 at 13:06 - Reply

    Merhaba Özbekistan vatandaşiyim şimdi Turkiye’deyim Özbekistan konsolosluk’tan Türk soylu kâğıt ala bilirmiyim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Mart 2024 at 13:14 - Reply

      Merhaba, sorunuzun cevabını maalesef bilmiyoruz.

  4. Avatar
    b 26 Aralık 2023 at 11:23 - Reply

    merhabalar türkiyede doğup büyüyen ama yabancı lisede eğitim görüp sonrasında yurt dışında üniversite okuyan ama okuduğu ülke harici başka bir ülkenin vatandaşlığını alan çifte vatandaşlık verilmesine rağmen ancak anne babası dedeleri türk olan biri türk soylu sayılabilir mi ve türkiyede avukat olabilir mi bunun yanında sayılabilirse belgeleri nerden alması lazım

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Şubat 2024 at 16:48 - Reply

      Merhaba, evet bahsetiğiniz kişi Türk soyluluk belgesi sahibi olabilir ve avukatlık mesleğini gerekli şartları yerine getirdikten sonra yapabilir. İlgili kişinin Türk konsolosluğu ile Türk soyluluk belgesi alabilmek için iletişime geçmesi gerekmektedir.

  5. Avatar
    osman 25 Aralık 2023 at 17:29 - Reply

    merhablar afganistanın özbeklerindenim şuan stajyer avukatım konsolosluktan aldığım türk soylu belgesi ile türkiyeden türkm soyluluk belgesi alabilir miyim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 9 Ocak 2024 at 21:13 - Reply

      Merhaba, evet alabilirsiniz.

  6. Avatar
    SEYFETTİN 24 Aralık 2023 at 23:34 - Reply

    MAHKEME YOLUYLA BABAMIN TURK OLDUGUNA DAİR TESPİT KARARI ALDIM VATANDAŞLIGI YOKTUR SUANKİ KAYITLARA GÖRE SURİYE VATANDAŞIYIM MAHKEME KARARIYLA MAVİ KARTI ALABİLİR MİYİM ACABA

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 9 Ocak 2024 at 20:25 - Reply

      Merhaba, size Türk vatandaşlığı alabiriz, ücretlerimiz sayfasından bize ulabilirsiniz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.