Türkiye'de Yaşam

Türk Vatandaşlığına Kabul Edilen Yabancıların Askerlik Durumları

Türkiye’deki askerlik hizmeti, her Türk vatandaşı için olduğu gibi Türk vatandaşlığına sahip yabancılar için de zorunlu görevlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Türk vatandaşlığa kabul edilen yabancılar, vatandaşlık haklarıyla birlikte bazı yükümlülükleri de edinmek durumunda kalırlar. Yazımızın devamında yabancıların askerlik durumları ile ilgili bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

Türk Vatandaşlığı Alan Yabancıların Askerlik Durumları ve Aranan Yaş Sınırı Nedir?

 

Türk Vatandaşlığı Alan Yabancıların Askerlik Durumları ve Aranan Yaş Sınırı Nedir?

 

1111 sayılı Türk Askerlik Hizmet Kanunu’nun 2. maddesi aşağıdaki şekildedir:

“Yabancılar ve mültecilerden Türk vatandaşlığına sahip olanlar ve yasal olarak yerinden edilmeyenler Türk vatandaşlığına geçtikleri yaşa göre sınıflandırılır. Askerlik hizmetlerini aynı yaştaki askerlere ve Türk subaylara benzer şekilde yerine getirmelidirler.”

Ancak, kökeni farklı bir ülkeye bağlı olup 22 yaşından sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına dâhil olan yabancılar askerlik görevinden muaftır.

22 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yasaya göre, Türkiye’de askerlik için yaş sınırı 21’dir. 21 yaşında olanlar, o yıl askerlik hizmeti için çağrılırlar, her yıl Şubat ayının başında ilk grup çağrılır ve 21 yaşına giren herkes hizmete girer.

Örneğin, bir göçmen 20 yaşında Türkiye topraklarına girer ve 30 yaşında bir Türk vatandaşı olursa, 22 yaşından önce Türkiye’ye giriş yaptığı için askerlik yapmak zorundadır.

Ülkelerinde Askerlik Yapan Yabancılar Türkiye’de Askerlikten Muaf Tutuluyor Mu?

Sadece belirtilen ülkelerin vatandaşı olan yabancılar askerlik hizmetlerini kanıtlayan bir belge göstermeleri halinde muaf tutulabilirler. Bu ülkeler Azerbaycan, Güney Kıbrıs, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgız Özerk Cumhuriyeti, Tataristan, Tatar Özerk Bölgesi, Doğu Türkistan – Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti ile Bulgaristan, Batı Trakya veya Ahıska’da yaşayan Türk kökenlilerden oluşmaktadır.

Türkiye’de Askerlik Hizmetini Ertelemek Mümkün Müdür?

Askerlik hizmeti aşağıdaki durumlarda ertelenebilir:

  • Kronik hastalıktan muzdarip insanlar hastalıklarından iyileşene kadar,
  • Mahkûmlar hüküm sürelerini bitirene kadar,
  • Lise öğrencileri 22 yaşına, meslek okulu öğrencileri 25 yaşına, üniversite öğrencileri ise 28 yaşına gelmedikçe eğitimlerini tamamlayana ve mezun olana kadar,
  • Eğitim sürecindeki araştırmacılar veya profesyonel sporcular askerlik hizmetlerini 35 yaşına kadar erteleyebilirler.

 

Bedelli Askerlik

 

Askerlik Muafiyet Ücreti ya da Bedelli Askerlik Nedir?

Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf olabilmek veya bedelli askerlikten yararlanmak birtakım şartlara uyulduğu takdirde belirlenen ya da belirlenecek olan bedel karşılığında mümkündür.

Bedelli Askerlikten Kimler Yararlanabilir?                            

Askerlik muafiyetinden aşağıdaki durumlarda yararlanılabilir:

  • Belirli dönemlerde çıkarılan periyodik kanun ve yönetmelikler uyarınca, 18 yaşını doldurmuş ve Türk topraklarında yaşayan Türk erkek vatandaşlar,
  • 18 yaşını doldurmuş ve en az 3 yıldır Türkiye dışında yaşayan Türk erkek vatandaşları,
  • 18 yaşını doldurmuş Türk topraklarında yaşayan Türk vatandaşlarına belirli dönemlerde askerlik hizmetini belirli koşullar altında(yani muafiyet bedelinin ödenmesi) yerine getirmelerini sağlayacak kararlar ve yasalar çıkarılacaktır. Bu kararlar geçicidir ve bunları düzenleyen kanunlarla ilgilidir.

Türkiye’de Askerlik Hizmeti Muafiyet Ücretinin (Bedelli Askerlik) Değeri Ne Kadardır? Taksitle Ödeme Yapmak Mümkün Mü?

Askerlik muafiyet ücretinin değeri yakın zamanda 31.000 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Bu tutarın 15.000 TL olan kısmı peşin olarak yatırılabilir. Kalan tutar ise ilk taksit tarihinden itibaren 6 ay içinde eşit taksitler halinde ödenebilir.

Bedelli askerlik ücretinin değeri her yıl değişebilir ve ilgili değişiklikler Savunma Bakanlığı’nın kararı ile Resmî Gazetede yayımlanır ve tüm birimlere dağıtımı yapılır.

Askerlik Muafiyet (Bedelli Askerlik) Başvurusu Nasıl Yapılır ve Ücreti Nereye Ödenir?

Türkiye topraklarında yaşayan ve Türk vatandaşlığına sahip yabancıların aynı diğer Türk vatandaşları gibi askerlik muafiyeti ücretinin ödenmesi için askere alma merkezlerine başvuruda bulunması gerekmektedir. Türkiye dışında ikamet eden vatandaşlar için ise başvuru, ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılmaktadır.

Askere alma merkezinde bedelli askerlik başvurusu yapıldıktan sonra, başvuru sahibine ödenmesi gereken tutarın değerini (31.000 Türk lirası) içeren ve ödeme yapılması gereken bankanın adını belirten bir belge verilmektedir. Başvuran daha sonra bu belgeyi alarak ilgili bankaya götürebilir ve ödemeyi yapabilir. Daha sonra bankadan aldığı orijinal makbuzun (ilk taksit makbuzu) üç adet fotokopisini çekerek kopyalaması ve ardından bu makbuz kopyalarını başvuru yaptığı askere alma merkezine teslim etmesi gerekmektedir. Böylece bedelli askerlik başvurusu tamamlanmış olmaktadır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu