Oturma İzni

Türkiye’de İkamet Ettiği Şehri Değiştiren Yabancılar Ne Yapmalıdır?

Bilindiği üzere, günümüzde Türkiye’de binlerce yabancı eğitim, iş, yatırım vb. amaçlarla bulunuyorlar. Özellikle, İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Gaziantep gibi önemli metropollerde yüz binlerce yabancı ikamet etmekte. Yabancıların yasal olarak Türkiye’de ikamet edebilmeleri için geçerli bir çalışma izni, oturma izni veya vizeleri bulunmak zorunda. Ayrıca Türk vatandaşlığı alarak da süresiz olarak Türkiye’de ikamet edebilmek ve vatandaşların yararlandığı haklardan yararlanabilmek mümkündür. Bunun yanı sıra, uzun dönemli olarak Türkiye’de ikamet edecek yabancıların mutlaka yasal bir ikamet adresleri bulunmalıdır. Yabancıların, olası adres değişikliği durumlarında ise bu durumlarını belirlenmiş süreler içerisinde yetkili makamlara bildirmeleri yasal bir yükümlülüktür. Bu yazımızda Türkiye’de bulunan yabancılar için ikamet adresi değişikliği uygulamasından kısaca bahsedeceğiz.

İkamet Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle hatırlatmak isteriz ki, Türkiye’de geçerli bir ikamet izniyle bulunan yabancıların bir ikamet adresi belirtmeleri zorunlu olup, eğer bu adreste değişiklik olduysa bu durumu yasal süreler içerisinde nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Türkiye’de ikamet adresi değişikliği yapmak isteyen yabancıların, 5683 sayılı Kanunun 14.maddesi gereğince 2 gün içinde yeni ikamet edecekleri şehrin, ayrıldıkları şehrin emniyet makamlarına, ayrıca “Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin” 14.maddesi (1) fıkrası uyarınca 20 iş günü içerisinde il veya ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmeleri yasal bir zorunluluktur. Yabancılar eğer bu bildirimleri yapmaz veya geç yaparlarsa, idari para cezası uygulamalarıyla karşı karşıya kalabilmektedir

Geçici Koruma Kapsamındaki Yabancılar İçin Adres Değişikliği

Türkiye’de geçici koruma yönetmeliği kapsamında bulunan yabancılara bu kapsamda adres bildirim yükümlülüğü getirilmiş olup ikamet adreslerini değiştirmek isteyenlerin bulundukları ilin İl Göç İdaresi Müdürlüklerine başvurmaları halinde gerekli güncelleme işlemi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerden Geçici Barınma Merkezinde barınanların adres kayıt sistemine kaydedilmeleri amacıyla Geçici Barınma Merkezlerinin adres bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile paylaşılmıştır.

Eğer, yabancılar için ikamet adresi değişikliği konusunda sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. Denizlide oturma izni olan afgan bir elemanımız var,onun adresini İstanbul olarak değiştirme şansımız var mı?

    1. Merhaba, geçici koruma veya insani ikamet izni ise adres değişikliği yapamazsınız ama kısa dönem ikamet izni sahipse adres değişikliği yapabilirsiniz.

  2. MRB.ŞUBAT AYINDA DEPREM BÖLGESİNDEN BURSA YA GELEN SURİYELİ BİR AİLENİN İKAMETİNİ ALMAK İSTİYORUZ FAKAT GÖÇ İDARESİ SADECE YOL İZNİ VERDİ ODA BİTMEK ÜZERE.BU AİLENİN ÇOCUKLARI BURSADA OKLA KAYIT OLDU AYRICA ANNE BABALARI BURSADA İKAMET EDİYOR.ZORUNLU OLARAK BURAYA GELMİŞLER BİZDE EV VE İŞ KONUSUNDA YARDIMCI OLDUK FAKAT ADRES DEĞİŞİKLİNİ YAPAMADIK.NASIL BİR YOL İZLEMEMİZ GEREKİR.

  3. Merhaba afganistan uyrukluyum esimden ayrilmak istiyotum giresundan baska sehire nakil yapabilirmiyim acaba

  4. Merhaba
    Suriyeli bir komşum var kimliği Şanlıurfa iline kayıtlı ancak orada iş olanağı olmadığı için geçimini ağlayamıyorum İstanbul’a taşınmak istiyor. Bunun için ne yapabilir?

  5. Merhabalar. Afganistanlı bir çalışanımız Ankara’dan Çanakkale’ye taşınmak istiyor. Herhangi bir çalışma veya ikamet izni yok. Sadece toplama merkezinden gözetim kararı ile çıkış yapmış ve elinde sadece “idari gözetim kararı sonlandırma tebliğ formu” var. Ayda bir Ankara göç idaresine imza veriyor. Çanakkale’ye taşınmak için ne yapması gerekir. Yardımcı olursanız sev ki niriz. Şimdiden ilgi alakaniza teşekkür ederiz.

  6. merhabalar ben davut afganistanlıyım kısa dönem oturma iznim var eylül 2023 a kadarda zamanı var ikamet ilim istanbul ama eskişehire taşınmak istiyorum ne yapmam lazım acaba eskişehir nüfus müdürlüğüna gittim dediler ki biz bir şey yapamıyoruz ikamet ilin istanbul yazıyor
    eskişehir göç idaresine gittim kapıdan bana olumsuz cevap verdi güvenlikçi hanım efendi olmaz dedi istanbulda yaşaman gerekir bana doğru yolu gösterebilirmisiniz lütfen

    1. Merhaba, Eskişehire taşınmanızda bir sorun yoktur. Yeni taşındığınız evinizin noter onaylı kira sözleşmesi ile birlikte bir dilekçe yazıp GÖÇ idaresi Eskişehir müdürlüğüne vermeniz ve ikamet izni kart ücretini yatırdığınız makbuzuda ekleyip GÖÇ idaresine göndermeniz gerekmektedir. Yapmanız gereken sırasıyla; Oturma izni kısa dönem ilk başvuru + Dilekçe + yeni kontrat (noter onaylı) + kart ücret bedeli

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu