Türkiye'de Eğitim

Türkiye’de Üniversite Okuyan Yabancı Öğrencilerin Yasal Yükümlülükleri

 

2922 sayılı kanun ile Türkiye’de üniversite okuyan yabancı öğrencilerin yasal yükümlülükleri belirtilmiştir. Bu kanun kapsamında yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’ye gelişleri, öğretim kurumlarına kabulleri, öğretim kurumundan ayrılmaları ve Türkiye sınırları içerisindeki tüm yaşam koşulları ayrıntılı olarak belirlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı okulların yabancı uyruklu öğrencileri bu yönetmelik kapsamı dışındadır ve onlar için özel yönetmelik maddesi bulunmaktadır.

Türkiye’de Yabancı Uyruklu Öğrencilerden Beklenen Yasal Yükümlülükler Nelerdir?

Kendi çabalarıyla veya karşılılık ilkesine göre Türkiye’de burslu okuyan tüm yabancı uyruklu öğrencilerin uyması gereken yasal yükümlülükler şu şekillerde karşımıza çıkıyor;

-Türk okullarında ve yükseköğretim kurumlarında okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin ikamet izinleri harçsız olarak düzenlenirken, belirlenen okulların dışında kalan konsolosluk ve büyükelçilik okulları ile uluslararası okullarda eğitim gören yabancı öğrenciler ikamet izin harcı ödemekle yükümlüdürler.

-Üniversitelere kayıt hakkı kazanan ve Türkiye’ye gelerek kayıt yaptırmak isteyen ancak okulun isteğiyle Türkçe hazırlık sınıfına alınan yabancı uyruklu öğrencilerin bu durumları belgelemeleri halinde bir sonraki öğretim dönemine kadar öğrenci ikamet izinleri düzenlemeye tabi tutulur.

-Lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de eğitim alabilmesi için öncelikle (YÖS) Yabancı Öğrenci Sınavı’na girmeleri gerekir. Her üniversitenin sınav koşulları ve okula kayıt şartları farklılık göstermektedir. Öğrencilerin üniversitenin belirlediği sınav sorularında istenen taban puanı alması gerekir.

-Türkiye’de herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitim almak isteyen yabancılar ‘’öğrenci ikamet izni’’ almakla yükümlüdür.

-Gerek lisans düzeyinde eğitim alacak yabancı uyruklu öğrencilerin gerekse de her seviyede Türkiye’de eğitim almak isteyen yabancıların Türk kanunlarına uygun şekilde düzenlenmiş işlemleri yapmak ve belgeleri temin etmek yükümlülüğü vardır. Eksik işlemler ve hatalı belge teminlerinde yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim hayatları kesintiye uğrayabilir ve bir sonraki yıl tekrardan aynı işlemlerin yapılması gerekir.

-Lisans düzeyinde veya lisansüstü düzeyde Türkiye’de öğrenim görecek tüm yabancı uyruklu öğrencilerin rehberlik hizmetleri veren birimlere başvurmaları ve bu birimler tarafından kendilerinden istenen sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür.

-Yabancı uyruklu öğrenciler, öğrenim gördükleri okulların rehberlik hizmetleriyle sürekli irtibat halinde olmalı ve herhangi bir şahsi, medeni veya öğrenim durumuyla ilgili değişikliği 15 gün içerisinde ilgili rehberlik birimine bildirmekle yükümlüdür. Öğrenci ile ilgili değişikliklerin belirtilen süre içerisinde ibraz edilmemesi durumunda yasal işlemler ve disiplin işlemleri uygulanır.

 

Yabancı Öğrencilerin İkamet İzinleri İçin Yükümlülükleri Nelerdir?

Öğrenimleri boyunca ikamet sürelerini uzatmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, ikamet tezkerelerini yenilemek için belirtilmiş olan müddetin sonra ermesinden sonra 15 gün içinde öğrenimlerine devam ettiklerini belgeleyen, belgelerle yerleşim sınırları içinde bulunan ilçe emniyet müdürlüklerine başvurmaları ve ikamet izinlerinin yenisini almaları gerekir.

Yabancı uyruklu öğrenciler; ikamet tezkerelerini, pasaportlarını veya yabancı uyruklu öğrenci olduklarını belgeleyen herhangi bir resmi evrakı kaybetmeleri halinde derhal ilgili makamlara başvurmaları ve eksik belgelerini 15 gün içerisinde temin etmeleri beklenir.

İkamet adreslerini veya öğrenim kurumlarını değiştiren yabancı uyruklu öğrenciler, yaşanan bu değişiklikleri 48 saat içinde hem ayrıldıkları hem de yeni nakil oldukları ilçe emniyet müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.

Yabancı Öğrencilerin Sağlık Sigortası İçin Yerine Getirmesi Gereken Yasal Yükümlülükleri

Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar kanunu hükümleri kapsamında yabancı öğrenciler ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içerisinde genel sağlık sigortalı olmak için başvuruda bulunurlarsa bu öğrencilerden ayrıca bir sağlık sigortası talep edilmez. Fakat kayıt tarihi 3 ayı geçen ve hiçbir başvuruda bulunmayan yabancı uyruklu öğrenciler genel sağlık sigortası kapsamına alınmaz ve bu öğrenciler özel sağlık sigortası yaptırmakla yükümlü olurlar.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu