Türkiye'de Eğitim

Yabancılar Türkiye’de Hangi Üniversite Sınavına Girebilir ?

 

Yabancıların Türk üniversitelerinde eğitim görebilmeleri için girdikleri üniversite sınavının adı Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ya da kısa adıyla YÖS olarak bilinmektedir.Bu sınav yabancı öğrencilere Türkiye’de Tıp, Hukuk, Psikoloji, Eczacılık, Mühendislik, Mimarlık ve daha birçok disiplinde eğitim görme olanağı sağlamaktadır. YÖK’e göre, son iki yılda Türkiye’deki yabancı öğrenci sayısı iki kat artmıştır. 2023 yıllına kadar 100.000 öğrencinin daha Türkiye’deki üniversitelere kayıt olması beklenmektedir.

YÖS toplamda 80 sorudan oluşmaktadır. Sınavdaki 45 soru genellikle genel yetenek ve zekâ sorularından oluşurken, geriye kalan 35 soru ise Matematik bilgisini ölçmeye yönelik sorulardan meydana geliyor. YÖS her üniversitenin kendisi tarafından uygulanmaktadır.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na Nasıl Girilir?

 

Yabancı Öğrenci Sınavı

 

YÖS’e girebilmek için öncelikle bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Üniversiteler tarafından belirlenen bu gereksinimlerin karşılanması halinde, aşağıdaki adımlar sırasıyla izlenmelidir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı kaydı dört temel aşamadan oluşmaktadır:

  1. Aşama: Ön Kayıt

Sınav kaydı oluşturmak için öncelikle ilgili üniversitelerin web siteleri ziyaret edilmelidir.Birçok üniversitede çevrimiçi kayıt yapmak mümkündür. İlk olarak geçerli bir e-posta adresine sahip olunmalıdır. Daha sonra ön ayıt formu doldurulmalıdır. Bu kayıt formunda, sınava girmek istenilen şehir seçilmelidir. Ardından pasaportun taranması ve sisteme yüklenmesi gerekir. Ön kayıt formu gönderildikten sonra tarafınıza bir onay e-postası gönderilecektir. Onay alındıktan sonra başvuru sahibi için bir başvuru numarası verilecek ve üniversite hesabı oluşturulacaktır. Hesap etkinleştirildikten sonra bir kullanıcı adı ve şifre belirlenmesi gerekmektedir. Bu aşamada son olarak, bir onay e-postası gönderilir ve asıl kayıt işlemi başlar.

  1. Aşama: Kayıt

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ön kayıt işlemini başarıyla tamamladıktan sonra, kayıt adımlarını içeren bir e-posta tarafınıza gönderilmektedir. Gönderilen e-postadaki bağlantıya tıklayarak İlgili okulun “Aday Sistemi” ne kayıt olunması gerekmektedir. Sistemdeki tüm adımlar boşluk bırakılmadan doldurulmalıdır. Daha sonra sınav ücreti ödeme adımına geçilecektir. Bu aşamada kredi kartı ile ödeme yapmak mümkündür. Ancak, parayı banka havalesiyle gönderme seçeneği de mevcuttur. Ödemeyi başarıyla tamamladıktan sonra, onay penceresi görünene kadar beklemek gerekmektedir. Daha sonra ödemenin alındığını onaylayan bir mesaj adaya gönderilecek ve YÖS kaydı başarıyla tamamlanacaktır.

  1. Aşama: Kontrol

Sınav giriş kaydı durumu sistemden kontrol edilebilmektedir. Sınav tarihlerindeki değişiklikleri takip edebilmek ve YÖS hakkında daha fazla bilgi edinmek için aday sistemini kullanmak mümkündür.

  1. Aşama: Sınav Katılım Belgesi

Kayıt işlemi ikinci aşamada zaten tamamlanmıştır. Daha sonra adaylara sınav katılım belgelerinin hazır olduğunu belirten bir e-posta gönderilmektedir. Bu belgenin bir çıktısı alınmalı ve sınava girerken mutlaka adayın yanında bulunmalıdır.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı İle Hangi Lisans Programlarına Girilebilir?

YÖS ile girilebilecek lisans programları ve derslerin listesi üniversitelerin kendileri tarafından yayınlanmaktadır. YÖS ile hem özel hem de devlet üniversitelerine başvurmak mümkündür. Bununla birlikte, görsel sanatlar ve müzik alanında eğitim veren bazı üniversiteler ayrıca “Özel Yetenek Sınavları” yapmaktadır. Ayrıca bazı programlara başvurmak için, başvuranların bu programların özel gereksinimlerini karşılamaları gerekmektedir.Sınavların sonuçları üniversitelerin kendileri tarafından ilan edilmektedir.

Yabancıların En Çok Tercih Ettikleri Lisans Programları Hangileridir?                                    

Yabancılar Türk üniversitelerinde en çok Tıp, Diş Hekimliği, İşletme, Hukuk, Ekonomi, Psikoloji, Mimarlık, Veterinerlik ve Mühendislik lisans programlarına başvuru yapmaktadır.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na En Çok Hangi Ülkelerden Aday Başvurmaktadır?

Dünyanın her yerinden yabancı öğrenciler YÖS’e katılarak Türkiye’de eğitim görme şansına sahip olmaktadır. Yabancı öğrencilerin çoğu Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Suriye, Almanya, Bulgaristan, Afganistan, Kırgızistan, Tanzanya, Kenya, Malavi, Mısır ve Tunus’tan gelmektedir.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı İçin Lise Not Ortalamasının Önemi Nedir?

Lise not ortalamasının sınava herhangi bir etkisi yoktur. Lise derecesi değerlendirmede bir faktör olarak kabul edilmemektedir. Sonuç olarak, Türk üniversitelerine girişte yabancı öğrencilerin sadece YÖS sonuçları değerlendirmeye alınmaktadır.Bunun yanı sıra adayların normal eğitim veren bir liseden veya Açık liseden mezun olmaları fark yaratmamaktadır. Tek gereklilik yabancı öğrencilerin geçerli bir lise diplomasına sahip olmalarıdır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu