Türkiye'de Sağlık

Yabancılar Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır?

 

 

Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşlarının ve yabancı uyruklu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için önlerinde iki seçenek bulunur.

Genel sağlık sigortası veya özel sağlık sigortasına sahip olmak bu iki seçenek arasındadır. Bunlardan genel sağlık sigortası devlet tarafından karşılanır. Özel sağlık sigortası ise bir kişinin bir sigorta şirketine aylık belli bir ücret ödemesi yoluyla elde edilir. Bir de kendi muayenehanesi olan hekimler bulunmaktadır. Bu hekimler sigorta kapsamında çalışmazlar ve kendi ücret tarifeleri bulunur.

Biz bu yazıda özellikle Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabileceklerini ele alacağız.

 

Türkiye'de Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?

 

Genel Sağlık Sigortasından Kimler Yararlanabilir?

  • Türkiye’de oturma izni almış yabancılar,
  • Türkiye harici bir ülkede sigortası olmayan yabancılar,
  • Türkiye’de bir yıldan uzun bir süredir yaşayan ve bu sürenin ardından başvuru yapan yabancı ülke vatandaşları genel sağlık sigortasından faydalanabilirler.

Yabancı uyruklu kişiler, kendi istekleri doğrultusunda genel sağlık sigortasına başvurabilirler.

Yabancı Uyruklu Kişilerin Genel Sağlık Sigortasından Faydalanmak İçin Nereye Başvuru Yapması Gerekir?

Yabancı uyruklu kişiler, genel sağlık sigortasından yararlanmak için en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat başvurmalıdır. Türkiye genelinde bu başvuruyu yapmak için 600’den fazla sosyal güvenlik merkezi bulunuyor.

Hangi Belgeler Gerekir?

Genel sağlık sigortası başvurusu yaparken aşağıdaki evrakların teslim edilmesi gerekir:

  • İkamet izin belgesi
  • İlgili yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması bakımından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi
  • Taahhütname formu

Başka Kimler Yararlanabilir?

Genel sağlık sigortasına hak kazanan yabancı uyruklu bir insanın;

  • Eşi,
  • 18 yaşını doldurmamış çocuğu (ya da çocukları),
  • Lise veya dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları,
  • Yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları,
  • Yaşına bakılmaksızın malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları,
  • Geçiminin yabancı uyruklu kişi tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babası, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadardır?

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?

 

Yabancı uyruklu kişilerin ödemeleri gereken sigorta prim oranı asgari ücretin %24’üdür. Bu oran yabancı uyruklu öğrenciler için de asgari ücretin %4’ü kadardır. Ocak 2017 itibarıyla Türkiye’de asgari ücret 1603 Türk Lirasıdır.

Yabancı Uyruklu Kişiler Özel Sigortadan Nasıl Yararlanabilir?

Her şeyden öte yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de oturma izni alabilmeleri için özel sigorta sahibi olmaları gerekir. Yani oturma izni almak için en temel şartlardan biri özel sağlık sigortasına sahip olmaktır.

Özel sağlık sigortası ülkede faaliyet gösteren çeşitli sigorta şirketleri tarafından sağlanır. Sigorta şirketlerinin sunduğu teminatlar arasında bazı farklılıklar olabilir.

Aynı genel sağlık sigortasında olduğu gibi özel sağlık sigortasında da sigorta şirketine aylık bir prim yatırılır. Bunun karşılığında da sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanılır.

Belirtmekte fayda var: Oturma izni aldıktan sonra yabancı uyruklu kişi, özel sigorta poliçesini iptal ederek genel sağlık sigortasına başvurabilir.

Özel Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin hemen her şehirde acenteleri bulunmaktadır. Bu şirketler; konut sigortası, seyahat sigortası, araç sigortası, deprem sigortası ve sağlık sigortası gibi konularda uzmanlaşmış olabilirler.

O nedenle özel sağlık sigortası sunan sigorta şirketlerinin web sitelerinden gereken bilgileri edinebilir ve sigorta acentelerini bizzat ziyaret ederek özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası Hangi Sağlık Hizmetlerini Kapsar?

Özel sağlık sigortası, tıpkı genel sağlık sigortası gibi pek çok sağlık hizmetini karşılar.

Bunlara örnek vermek gerekirse;

  • Kornea, böbrek, pankreas, karaciğer, kalp, akciğer nakli
  • ESWL, Gama Knife giderleri
  • İlaç giderleri
  • Doktor muayene ücretleri
  • Yatarak tedavi süresince yapılan tanı amaçlı biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji tetkikleri, radyolojik inceleme ve görüntüleme
  • Ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon
  • Kalp ve damar anjiyografisi
  • Sigortalının günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olan ve sosyal bakımdan destek olunması amacıyla evde yapılan tıbbi bakım hizmetleri
  • Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz… örnek verilebilir.

Özel Muayenesi Olan Hekimlerden Nasıl Hizmet Alınır?

Devlet ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde görev yapan hekimlerin yanı sıra bir de kendi muayenehanesi olan hekimler bulunmaktadır. Bu hekimler herhangi bir sigorta kapsamında çalışmazlar. Kendi ücret tarifeleri bulunur. Dolayısıyla hastaların özel muayenehanelerde görecekleri tedavi için sigortadan yararlanma ihtimalleri bulunmaz. Bu nedenle özel muayenehanesi olan hekimlerden yararlanmak maddi açıdan zorlayıcı olabilmektedir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

31 Yorum

  1. Merhaba benim eşimin annesi turkiyede ikameti yok yabancı uyruklu benim sigortadan yararlanabilir mi yoksa özel sağlık sigortası mı yaptırmam gerekiyor

  2. Merhaba, Almanya’da adıma şirketim var, Türkiye’de yaşıyorum, TC vatandaşıyım. Almanya’da ki prim ödemelerimden dolayı Türkiye’de sağlık hizmetinden faydalanabilir miyim, yapmam gerekenler nelerdir, bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.

  3. Merhaba bişey danışmak istiyorum babam bulgaristanli oturma izinle duruyor burda devlet hastanelerinden ücretsiz faydalanması için ne yapmamız gerekiyor

  4. Merhaba. Ben Türk vatandaşıyım. Annem Bulgaristsnda Türk vatandişliği yok. O sağlıktan yararlanabilirsiniz benim yuzerimden?

    1. Merhaba, SGK ya tabi çalışmanız varsa anneniz sizin SGK nız üzerinden Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Yaşadığınız ilçenin SGK müdürlüğüne giderej provizyon belgesi çıkartmanız gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  5. Merhabalar Lütfen Rica ediyorum Mesajımı dikkate alarak sizlerden bir

    2020 Yılında eşim in kendi ülkesinden Türkiye’ye gelebilmesi ve burada evlenebilmemiz için 3 aylık misafir izni aldık. Bize verilen bu 3 aylık misafir izni için de Göç dairesinden randevu aldık fakat pandeminin hızlıca yayılmasından ötürü Göç dairesi Yüz yüze görüşmeleri geçici bir süre kaldırdı bu nedenle almış olduğumuz randevu geçersiz kaldı.Göç Dairesi Pandemiden dolayı yüz yüze görüşmelerin geçici olarak kaldırıldığını ve bundan sonraki işlemlerin PTT yoluyla devam edeceğini söyledi. Bizde buna istinaden PTT yoluyla Göç dairesine APS yoluyla talebimizi ilettik. Fakat tüm bunları yaparken 3 aylık misafir iznimizin süresi geçti. Göç dairesiyle tekrardan bir görüşme sağlayana kadar eşimin Türkiye’ye gelirken getirdiği evrakların süreleri geçmiş oldu. Bekarlık bölgesi Doğum bölgesi. Göç dairesi bizden evrakların güncel tarihli olmasını istiyor bu konuda nasıl bir yol haritası çizmem gerekiyor lütfen yardımcı olun

  6. Merhaba ben Türk vatandaşıyım eşim yabancı kendi iş yerim var çalışma izni umrumda değil niyetim bu değil ama eşimi kendi iş yerimde sigortalı yapmak istiyorum biraz araştırdım normalde beş sigortalı Türk çalısan olması gerekiyor ben tekim ve eşimle çalısıyorum eşim oldugu için bir istisna var mı sigortalı yapabilirmiyim

    1. Merhaba, eşinizle resmi nikahınız, geçerli aile ikamet izniniz ve evlilik birliğinden bir çocuğunuz bulunuyorsa 5 Türk çalışanınız olmadan çalışma izni alabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Azerbaycan vatandaşı uzun süredir türkiyede yaşamakta olup..devlet sağlık hizmetinden nasıl yararlanabilinir.2 yetişkin 1 çoçuk ve bir çoçuk daha olacak…nasıl yardımcı olabilirsiniz.

    1. Merhaba, özel sağlık sigortası veya SGK sı olmayan yabancılar maalesef ki ücretli muayene ve tedavi olmaktadırlar.

  8. İngiliz vatandaşıyım son 4 yildir oturma izin olup son 10 aydir ssk var 2 ay önce kanser teşhisi konuldu ve beni radyoterapi için özel hastanye sevk ettiler ilk basta özel hastane bana ssk karşıladığını soyledi sonra bana ssk bunları karşılamıyor söylediler ve para istediler oturma izni olan yabancilardan ssk kanser ucreti istiyorum lütfen yardımcı olunuz

    1. Merhaba, özel hastaneler ücretlidir SGK dan muayene olmak istiyorsanız devlet hastanelerine müracaat etmeniz gerekmektedir. Çok geçmiş olsun, umarız ki bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz.

  9. Selam ben Türk vatandaşıyım
    Eşim azerbaycan vatandaşı.şu an Azerbaycanda yaşamaktayım.şu an turkiyedebir sigortam yok.adima çıkmış 1300 tl gss borcum görünüyor.Türkiyede eşimi tedavi ettirmek istiyorum.Eşim Benim üzerimden saglik hizmetlerinden yararlanabilrmi ? Yada ben nasil bir yol izlemeliyim. Yardımcı olursaniz cok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

    1. Merhaba,
      Bir sosyal güvenlik hakkınız varsa evet yararlanabilir. Yabancı uyruklu kişi, geçici TC. kimlik numarası ile Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) gidip gerekli işlemleri yaparak Türk eşinin sosyal güvenlik haklarından faydalanabilir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

    2. Merhaba , Türkmenistanliyim çalışma iznim var ve sigortam başladı devlet Hastanesi’nde ücretsiz muayene olabilir miyim?

  10. Merhaba ben Özbekistan vatandaşıyım çalışma ıznım var annem turkıyeda timus amalıyatı olacaktı sığortamdan yararlanabılırmı cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba, evet anneniz sizin SGK’nızdan faydalanarak Türkiye’de tedavi olabilir, bunun için yaşadığınız ilçenin SGK müdürlüğünden provizyon belgesi almanız gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  11. Annem 78 yaşında, diyaliz hastası, yabancı uyruklu, başka bakacak kimse olmadığı icin benim yanımda kalacak, benim sağlık sigortamdan faydalanabilir mi,

  12. Merhaba bir yıllık geçici oturum izni ve özel sağlık sigortası olan anne babanın 9 aylık bebekleri için sağlık hizmetlerinden faydalanma durumu nedir bebeğin özel sağlık sigortası yok gerek olmadığı söylenmiş göç idaresi tarafından devlet hastanesi bakar mı acaba… teşekkürler

  13. Danimarka Devlet yeminli tercüumanıyım. Yurt dışında ( Danimarka da ) ikamet eden Türk vatandaşları izine geldiklerinde ayda 60 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalandıkları duyumunu aldımö bu konuda vatandaşlarımız nereye ve nasıl müracaat edecekleri hususunda net bilgiye sahip değiliz.
    Bu konuyu araştırıp bize bilgi verirseniz, size çok teşekkür ederiz.

    Selamlarımı sunar, iyi günler dilerim.

    Hüyeyin ARAC

    1. Beğendiğiniz için teşekkür ederiz, okuyucularımızın güzel düşünceleri bizi çok mutlu ediyor, bilgiyi saklamak yerine paylaşmanın asıl zenginlik olduğuna inanıyoruz.

  14. Iyi gunler.
    Biz ailece Ingiltereden bir yil icin Alanya’ya yerlesmeyi dusunuyoruz. Alanya’da ofisiniz var mi? Yoksa, email ile yardimci olabilirmisiniz? Annem babam emekli ben de 8 yasindakil oglum ile onlarla gitmek istiyorum. Ikamet ve saglik sigortasi icin bircok sorum var. Yardimci olabilirseniz ve ucret ne oldugunu yazarsaniz cok memnun olurum.
    Saygilar

    Ayse Inal

    1. Merhaba, yarın arkadaşlarımız mail üzerinden sizlere ulaşacaklar ve bütün sorularınıza cevap verecekler ve ücretlerimiz hakkında bilgilendirecekler.

    2. Merhaba,

      İsveç ve İtalya çifte vatandaşlığı bulunan arkadaşım kısa dönem ikamet izni’ne başvurmak istiyor. Gerekli belgeler arasında geçen “Ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanıldığına dair il sosyal güvenlik birimlerinden alınan e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü belge” yi İstanbul’da bulunan herhangi bir SGK’dan temin edebilir mi? Ve bu belgeyi almak için hangi belgeler ile SGK ya gitmesi gerekiyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu