Türkiye'de Yaşam

Yabancıların Türkiye’de Ehliyet Alması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Türkiye’de yaşayan yabancılar, birbirinden eşsiz manzaralar ve tarihi cazibe merkezleri sunan geniş bir kültürel coğrafyaya sahip olan Türkiye’nin farklı bölgelerini keşfetmek ve oralara ulaşmak istemektedir. Araç kullanmak ise bu yerlere ulaşmak için en rahat ulaşım seçeneği olarak öne çıkmaktadır.Türkiye tüm şehirlerine erişim sağlanan, geniş ve kaliteli karayolları ağına sahiptir. Burada en önemli olan nokta, yabancıların Türkiye’de araç kullanabilmek için geçerli bir sürücü belgesine sahip olmalarıdır. Yabancılar sınırlı bir süre için kendi ülkelerinden almış oldukları sürücü belgelerini olduğu gibi Türkiye’de kullanabilirler. Ancak bu süre uzadığı zaman yabancı sürücü belgelerini Türkiye’de verilen sürücü ehliyeti ile değiştirmeleri gerekmektedir. Yazımızın devamında yabancıların sürücü belgelerinin Türkiye’deki geçerliliği ve yeni bir sürücü belgesi almaları (sürücü belgesi değişimi) hakkında bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

 

Türkiye'de Yasal Olarak Kabul Edilen Sürücü Belgeleri

 

Türkiye’de Yasal Olarak Kabul Edilen Sürücü Belgeleri Nelerdir?

Türkiye’de bir otomobil veya minibüs (sekiz yolcu) kullanabilmek için gereken asgari yaş sınırı 18 ve bir motosiklet kullanmak için asgari yaş sınırı ise 17’dir. Sürücü motorlu bir araç ile trafiğe çıkabilmek için geçerli bir sürücü belgesine sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra Sürücü belgesi, Araç ruhsatı ve Trafik Sigorta Poliçesi tüm seyahatlerde araçta taşınmalı ve talep üzerine ilgili yetkiliye sunulmalıdır.

Türkiye’de Yabancı Sürücü Belgesi Kullanma Koşulları Nelerdir?

180 güne kadar yapılan konaklamalar için Türkiye’yi turist olarak ziyaret eden yabancılar, yaşadıkları ülkeye bakılmaksızın geçerli sürücü belgeleri ile Türkiye’de motorlu taşıtları kullanabilmektedir. Eğer yabancı sürücü belgesi üzerinde bir fotoğraf bulundurmuyorsa Uluslararası Sürücü Belgesi ya da İzni (IDL/P) taşımak gerekmektedir. Geçerli olabilmesi için Uluslararası Sürücü Belgesi geçerli bir ehliyet ile birlikte kullanılmaktadır. 6 aylık sürenin sonunda Türkiye tarafından verilen sürücü belgesinin alınması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu vatandaşlar, geçerli yabancı sürücü belgelerini kullanarak motorlu kara taşıtlarını kullanabilmektedir. Ancak, sürücü belgesinin Türkiye’deki yetkili bir noter tarafından onaylı bir tercümesi her zaman yanında bulundurulmalıdır. Noter onaylı çeviri, noter onay ve belgelendirme hizmetleri sunan bir Türk çeviri firması veya Türkiye’deki sertifikalı tercümanların bulunduğu ilgili konsolosluk ofisi (veya elçilik) tarafından yapılabilir.

Yabancı Sürücü Belgesini Değiştirmek İçin İzlenecek Adımlar Nelerdir?

Yeni bir Türk sürücü belgesi almak isteyen ve hâlihazırda yabancı bir sürücü belgesine sahip olan yabancıların sürücü belgesi sınavına girmelerine gerek yoktur. Bunun yerine,sürücü belgesine ihtiyaç duyan yabancılar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesi (https://randevu.nvi.gov.tr)üzerinden çevrimiçi randevu alarak belirlenen gün ve saatte aşağıda istenen belgeleri sunmaları halinde işlemlerini tamamlayabilirler.

 

Yabancı Ülkelerden Alınan Sürücü Belgesi Değiştirme İşlemlerinde İstenilen Belgeler Nelerdir?

 

Yabancı Ülkelerden Alınan Sürücü Belgesi Değiştirme İşlemlerinde İstenilen Belgeler Nelerdir?

  • Yabancı sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi
  • Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi
  • Kimlik Belgesi
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Yabancı sürücü belgesi başvuru sürecinin tamamlanması üzerine geri iade edilmektedir. Tüm belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması halinde başvuru süreci tamamlanacak ve yeni sürücü belgesi 15 gün içinde PTT tarafından belirtilmiş olan adrese teslim edilecektir.

İlk Defa Sürücü Belgesi Alacak Olan Yabancılar İçin İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

 

İlk Defa Sürücü Belgesi Alacak Olan Yabancılar İçin İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

 

Sürücü belgesi olmadan Türkiye’ye yerleşen yabancıların trafikte araç kullanabilmeleri için aşağıdaki maddelerden oluşan eğitim ve test prosedürlerini başarıyla tamamlamaları ve gereken belgeleri sunarak sürücü belgelerini almaları gerekmektedir.

  • İlk yardım, motor ve trafik eğitimi
  • 12 saat uygulamalı sürüş eğitimi
  • Ehliyet Sınavı
  • Direksiyon Sınavı

Ehliyet Sınavı                                                    

İlk yardım, motor ve trafik bilgilerinin ölçüldüğü ve sadece Türkçe olarak yapılan ehliyet sınavı olarak bilinmektedir. Sınava adayla birlikte bir çevirmen eşlik edebilmektedir. Sınavdan başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekmektedir.

Direksiyon Sınavı

Sürücü adayı teorik sınavı başarıyla geçtikten sonra direksiyon sınavına katılmaya hak kazanmaktadır. Sınav en az 15 dakika sürerken adayın trafikteki sürüş becerilerini test etmektedir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu