Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, yabancılar Türkiye’de geçerli bir ikamet izniyle bulunmuyor olsalar bile, gerekli şart ve evrakları tamamlayarak evlilik yapabilmektedirler. Fakat, Türkiye’de yasal kalış haklarını ihlal eden yabancılar, evlilik yapsalar bile farklı sürelerde giriş yasağı ve idari para cezaları alabilmektedir. Ancak, bu giriş yasakları sürelerinin tamamlanması ve para cezalarının ödenmesiyle birlikte bir ikamet izni için tekrar başvuru yapılabilmektedir. Bu yazımızda, evlilik yapan yabancılar için aile ikamet iznine geçiş için gereken şartlardan kısaca bahsedeceğiz.

Bir Türk vatandaşıyla resmi evlilik yapan yabancı ülke vatandaşları, aile ikamet iznine başvuru hakkına sahip olmaktadır. Aile ikamet izni başvurusu yapabilmekte için Türk eşinizin sigortalı bir şekilde çalışması ve aylık en az geçerli asgari ücrete denk bir gelirinin olduğunu belgelemesi gerekmektedir. Bu şartları sağlayan yabancılar aile ikamet izniyle birlikte aile statüleri devam ettiği sürece Türkiye’de yasal olarak yaşayabilmektedir. Özellikle Türkiye’de aile birliği içerisinde yaşayan ve uzun yıllar yaşama niyetinde olan yabancıların aile ikamet izniyle ülkede bulunmalarının ileride yapacakları olası vatandaşlık başvuruları için de olumlu referans oluşturacağını da hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Eğer, Türkiye’de evlilik sonrası aile ikamet izni almak hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.