Türkiye’de oturma izni almak isteyen yabancılar için durumlarına göre kısa dönem oturma izni, aile oturma izni, öğrenci oturma izni, uzun dönem oturma izni, insani oturma izni ve insan ticareti mağduru oturma izni olmak üzere oturma izni çeşitleri bulunmaktadır. Oturma izni uzatma başvuruları, oturma izin süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren başlamakta ve her durumda oturma izni süresi dolmadan önce yapılmaktadır. Söz konusu oturma izinlerinin kaç defa uzatılabildiği hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazının devamında bulabilirsiniz.

Kısa Dönem Oturma İzni Kaç Defa Uzatılabilir?

Kısa Dönem Oturma İzni Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Bilimsel araştırma yapma amacıyla Türkiye’ye gelen, Türkiye’de gayrimenkulü bulunan, ticari bağlantı veya iş kuracak, hizmet içi eğitim programlarına katılacak, Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecek, turizm amaçlı kalacak ve adli veya idari makamların talep veya kararına bağlı olarak Türkiye’de kalması gereken yabancılara kısa dönem oturma izni verilmektedir.Kısa dönem oturma izni, aşağıdaki şekilde uzatılır:

  • Kısa dönem oturma izni, KKTC vatandaşı yabancılar hariç olmak üzere her defasında en fazla ikişer yıllık sürelerle düzenlenmektedir. Herhangi bir uzatma sayısı sınırı bulunmamaktadır.

Aile Oturma İzni Kaç Defa Uzatılabilir?

Aile Oturma İzni Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Türk vatandaşlarının ya da oturma izinlerinden birine haiz yabancıların; yabancı eşine, kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğuna ve kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğuna aile oturma izni verilmektedir. Aile oturma izni, aşağıdaki şekilde uzatılır:

  • Aile oturma izni her defasında üç yılı aşmayacak şekilde düzenlenmektedir.
  • Aile oturma izninin süresi hiçbir şekilde destekleyicinin oturma izni süresini aşamaz.

Öğrenci Oturma İzni Kaç Defa Uzatılabilir?

Öğrenci Oturma İzni Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek yabancılara öğrenci oturma izni verilmektedir. Öğrenci oturma izni, aşağıdaki şekilde uzatılır:

  • Yabancı öğrencinin öğrenim süresi bir yıldan kısa ise öğrenci oturma izni süresi öğrenim süresini aşamaz.
  • Kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla gelerek Türkiye’de öğrenim görecek yabancılara, öğrenim süresince oturma izni verilebilir. Dolayısıyla öğrenim süresi bitiminde öğrenci oturma izninin uzatılması mümkün değildir.
  • Bakımı ve masrafları gerçek veya tüzel kişi tarafından üstlenilen ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara, velilerinin veya yasal temsilcilerinin muvafakatiyle öğrenimleri süresince birer yıllık sürelerle öğrenci oturma izni verilebilir ve uzatılabilir.

Uzun Dönem Oturma İzni Kaç Defa Uzatılabilir?

Uzun Dönem Oturma İzni Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Türkiye’de kesintisiz en az sekiz yıl oturma izniyle kalmış olan ya da Göç Politikaları Kurulu’nun belirlediği şartlara uyan yabancılara, Bakanlık’ın onayıyla valilikler tarafından süresiz uzun dönem oturmaizni verilmektedir. Uzun dönem oturma izni, aşağıdaki şekilde uzatılır:

  • Uzun Dönem oturma izni süresiz olarak düzenlenmektedir. Dolayısıyla tekrar uzatılmasına gerek yoktur.

İnsani Oturma İzni Kaç Defa Uzatılabilir?

İnsani oturma izni, 6458 sayılı Kanun’un 46. maddesinde belirtilen hallerin varlığı durumunda valiliklerce verilmektedir. Bu iznin verilebileceği haller, genel olarak olağanüstü koşulların varlığına dayanmaktadır. İnsani oturma izni, aşağıdaki şekilde uzatılır:

  • İnsani oturma izni Bakanlığın onayı alınmak ve en fazla birer yıllık sürelerle olmak kaydıyla valilikler tarafından verilir ve uzatılabilir. Tekrar uzatılması durumu valilik kararlarına tabidir.

İnsan Ticaret Mağduru Oturma İzni Kaç Defa Uzatılabilir?

İnsan Ticaret Mağduru Oturma İzni Hangi Durumlarda İptal Edilir?

İnsan ticareti mağduru oturma izni, 6458 sayılı Kanun’un 48. maddesi uyarınca, insan ticareti mağduru olduğu veya olabileceği yönünde kuvvetli şüphe duyulan yabancılara, yaşadıklarının etkisinden kurtulabilmeleri ve yetkililerle iş birliği yapıp yapmayacaklarına karar verebilmeleri amacıyla valiliklerce verilen otuz gün süreli oturma iznidir. Bu oturma izninde, diğer oturma izinlerinin verilmesindeki şartlar aranmaz. İyileşme ve düşünme süresi tanımak amacıyla verilen oturma izni, mağdurun güvenliği, sağlığı veya özel durumu nedeniyle en fazla altışar aylık sürelerle uzatılabilir, ancak iznin süresi toplamda üç yılı geçemez. İnsan ticareti mağduru oturma izni, aşağıdaki şekilde uzatılır:

İnsan ticareti mağduru oturma izni valiliklerce otuz gün süreli düzenlenmektedir. Düzenlenen insan ticareti mağduru oturma izinleri en fazla altışar aylık sürelerle uzatılabilir, ancak bu süreler toplamda üç yılı geçemez. Dolayısıyla insan ticareti mağduru oturma izni en fazla 5 kez uzatılabilir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

6 Comments

  1. Avatar
    Pervane 15 Ocak 2023 at 23:05 - Reply

    Hayırlı günler.17ay Türk vatandaşıyla evliyim.2cocuğum var16yaş13yaş .çocukların sorumluluğu bana verilmiş onaylanmış Komsullusdan ,Dışışlari Bakanlığından onaylanmış.bana dediler geçerli evrah deyil baba ismini sildirmelisin.ben anlamadm napmalıyım?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ocak 2023 at 23:35 - Reply

      Merhaba, çocuklarınıza ikamet izni almak için öz babalarının Türkiye’de ikamet izni almak için muavakatname vermesi gerekmektedir. Bu belgenin süresi altı aydır, altı ay sonra oturma izni başvurusunda bulunursanız belgenin yenilenmesi gerekmektedir.

  2. Avatar
    Sona 11 Eylül 2022 at 21:41 - Reply

    Merhaba Azerbaycan vatandasıyım. türkle evliyim. ilk bir yıllık aile ikamet iznimin süresi bitiyor. İki yıllık aile ikamet iznine başvurabilir miyim? Bir de 3cü yılım bittikten sonra vatandaşlığa başvurmak istiyorum, bu süreçte de ikamet izni almam gerekiyor mu? şimdiden teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Eylül 2022 at 16:41 - Reply

      Merhaba, ikamet izniniz bitmeden ve evlilikten çocuğunuz varsa 3 yıllık da aile ikamet iznine başvuruda bulunabilirsiniz. Çocuğunuz yoksa 2 yıllık başvuru yapabilirsiniz. Vatandaşlık başvurusu yaptığınızda sonuç gelinceye kadar ikamet izni almak veya uzatmak zorunda olduğunuzu lütfen unutmayın.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  3. Avatar
    Darya 3 Nisan 2021 at 09:51 - Reply

    merhaba, 250000 dolardan az fiyata ev alan yabancilar, 5 yil surekli oturma izni aldiktan sonra turk vatandasi ola bilirlermis diye duydum. dogrumudur?
    bir de mesela 300bin tl ev alan kisinin esine de izin ve vatandaslik veriliyormu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Nisan 2021 at 03:14 - Reply

      Merhaba, evet örneğin 300 Bin TL lik bir gayrimenkul aldınız ve ve 5 sene bu gayrimenlul üzerinden ikamet izni aldınız, beşinci senenin sonunda gelirinizi (çalışma izni) ispat etmeniz durumunda Türk vatandaşlığı için başvuru hakkınız bulunmaktadır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.