Bu izin türü, bağımsız çalışacak yabancılara Türkiye’de en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları koşuluyla verilmektedir. Ayrıca yabancıların  çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması da bir kriter olarak değerlendirilmektedir.

Bu türde çalışma izni verilirken, istihdam üzerindeki etkinin belirlenmesinde ilgili mercilerin görüşleri de dikkate alınır. Bağımsız çalışacak yabancının en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirildiği emniyet makamlarından alınacak belge ile kanıtlanır. Bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çalışma izni başvurusu sırasında iletilir.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’deki Yabancılar Nasıl Çalışma İzni Alabilir?

Yabancının en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirilip getirilmediği değerlendirilirken, öğrenimde geçen süreler dikkate alınmaz. Diğer taraftan, yabancının beraberinde Türkiye’ye gelerek, yabancı ile birlikte ikamet eden, aynı zamanda öğrenim gören eş ve çocuklarının, öğrenim süreleri ikametten sayılır.

Bağımsız Çalışma İzni Kimlere Verilir?

Bağımsız çalışma izni verilen yabancıların ikamet izin süreleri, yabancıların Türkiye’de ikamet ve seyahatlerine ilişkin mevzuata göre İçişleri Bakanlığınca belirlenir. Bu izin türü, işin mahiyeti değişmediği sürece yabancı tarafından ikamet izin sürelerine bağlı olarak kullanılır.

Emniyet makamlarınca, bu izin türüne istinaden verilen ikamet izin sürelerinin uzatılmaması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bilgi verilir. Bağımsız çalışma izninin değerlendirilmesinde dikkate alınmak üzere; yabancının faaliyetinin, ulusal ekonomiye sağlayacağı katkı ve yabancının icra edeceği faaliyet için yeterli miktarda gelire sahip olduğunu kanıtlayan belgelerin diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilmesi istenebilir. Bu iznin verilmesi uygun bulunan yabancıya, “Bağımsız Çalışma İzni Müracaat Belgesi” verilir. Bu belge, verildiği tarihten itibaren “üç ay” süreyle geçerlidir.

Yabancıya, iş yerini kurmasının ardından, ticaret sicil kaydını Bakanlığa ibraz etmesi halinde bağımsız çalışma izni verilebilir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

4 Comments

  1. Avatar
    GökMavisi 16 Ağustos 2023 at 15:56 - Reply

    Ben tıp fakültesinden yeni mezun oldum ve Türk Soyluyum. Türk Soylu belgemi de adlım. Türk Soylu olduğum için atanmam söz konusu olabilir mi acaba? Yani diğer Türk arkadaşlarım gibi atamaya girebilir miyim? Teşekkürler…

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ağustos 2023 at 23:13 - Reply

      Merhaba, evet bu mümkün ama bir milyonda bir.

  2. Avatar
    Asal jame 6 Aralık 2022 at 00:31 - Reply

    Çalışma izni muafiyetine başvuru yapmak için nüfüs kaydı gerek. Benim de ikametim yok, göç idaresi de nüfus kaydı yapmak için ikamet istiyor.peki ben ne yapmalıyım!????

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Aralık 2022 at 17:25 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de geçerli bir ikamet izniniz olmadığı sürece zaten çalışma izni muafiyeti alamazsınız. Türkiye’de yasal bir adresiniz olmadan ikamet izni alamazsınız.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.