Türk Vatandaşlarının Kimlikle Seyahat Edebileceği Ülkeler
Bildiğiniz üzere, bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gereken izne vize deniyor. Havalimanları, limanlar veya kara sınır kapılarındaki giriş ve çıkışlarda geçerli bir vizeniz olması halinde pasaportunuza onay veriliyor. Günümüzde birçok gelişmiş ülke kendi aralarında vize uygulamasına son vererek serbest dolaşım imkânını yaratmış olsa da Türkiye gibi bazı ülkelerin diğer ülkelere giriş ve çıkışlarında vize uygulamasına devam ediliyor. Bunun yanında Türk vatandaşı olarak vizesiz bir şekilde sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını kullanarak seyahat edebileceğiniz ülkeler de bulunuyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gürcistan, Ukrayna, Moldova ve Azerbaycan gibi ülkelere Türk vatandaşları vize almaya gerek olmadan devletlerarası ikili anlaşmalar sayesinde sadece kimlikle seyahat edebiliyor. Gelecekte vizesiz seyahat edilebilecek ülke sayısının daha da artması bekleniyor. Unutulmaması gereken önemli bir detay ise, vizesiz seyahatlerde sadece yeni tip çipli kimlik kartların geçerli olduğudur. Bu yazımızda 2021 yılında Türk Vatandaşlarının Kimlikle Seyahat Edebileceği Ülkeler hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) veya Kuzey Kıbrıs, Akdeniz’deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alıyor. Devletin varlığı henüz Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye tarafından ekonomik, siyasi ve askerî olarak destekleniyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemli yerleşim yerleri, başkent Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt ve İskele olarak biliniyor. KKTC, etkisinde bulunduğu Akdeniz ikliminden dolayı fazla yağış almazken, genellikle sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sahillerinde Akdeniz’in güzel suları yer alıyor. Ülkede turizm büyük önem taşıyor. Başkent Lefkoşa’daki Ercan Havalimanı’ndan Türkiye’ye tarifeli uçuşlar düzenleniyor.
Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla vizesiz olarak giriş yapılabiliyor. Kimlik kartıyla seyahat eden Türk vatandaşları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacakları seyahatlerinde ülkede en fazla 30 gün konaklayabiliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne pasaportla girişlerde ise bu süre 90 güne kadar uzuyor.
Gürcistan
Gürcistan, Karadeniz’in doğu kıyısında, Güney Kafkasya’da yer alıyor. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan’ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alırken, ülkenin batı sınırını ise Karadeniz belirliyor.
Gürcistan’ın iklimi, ülkenin küçüklüğü göz önüne alındığında son derece çeşitlidir.En yağışlı dönemler genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında meydana gelirken, kış ve yaz ayları en kurak dönemdir. Ülke dağlar, nehirler ve göllerle çevrilidir. Bu sebeple ülke büyük bir doğa turizmi potansiyeline sahiptir.Tarım ve turizm başlıca ekonomik sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Batum ve Tiflis havalimanlarından Türkiye’ye tarifeli uçuşlar düzenleniyor.
Komşu ülke Gürcistan’a Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla vizesiz olarak giriş yapılabiliyor.Kimlik kartıyla seyahat eden Türk vatandaşlarının Gürcistan’a yapacakları seyahatlerinde giriş için 15 TL yurt dışı çıkış harcı ödemeleri gerekiyor. Gürcistan’a kimlik ve pasaportla girişlerde konaklama süresi 1 yıla kadar uzuyor.
Ukrayna
Ukrayna konum olarak Doğu Avrupa’da yer alıyor. Yüz ölçümü bakımında Avrupa’daki en geniş ülke olarak biliniyor. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Rusya, kuzeybatısında Belarus, batısında Polonya, Slovakya ve Macaristan, güneybatısında Romanya ve Moldova ile kara sınırı yer alıyor. Diğer yandan, güneyde Karadeniz ve Azak Denizi’ne kıyısı bulunuyor.
Başkent Kiev, nüfus bakımından ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehri olarak göze çarpıyor. Son yıllarda ülkede sanayileşme ve teknoloji büyük bir artış göstermiştir. Ukrayna’nın iklimi, ılıman-kara iklimi olarak geçiyor. Güneyinde, Kırım civarında alt tropik iklim görülüyor.Diğer yandan, Ukrayna’da gezilecek birçok tarihi yapı yer alıyor. Harkiv, Kiev, Herson, Lviv, Odessa ve Zaporijya şehirlerindeki havalimanlarından Türkiye’ye tarifeli uçuşlar düzenleniyor.
Karadeniz komşu ülkesi Ukrayna’ya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla vizesiz olarak giriş yapılabiliyor.Kimlik kartıyla seyahat eden Türk vatandaşları Ukrayna’ya yapacakları seyahatlerinde 180 gün içinde ülkede en fazla 90 gün konaklayabiliyor.
Moldova
Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa’da Ukrayna ile Romanya arasında yer alıyor. Başkenti Kişinev aynı zamanda en gelişmiş şehri olarak biliniyor. Moldova’nın denize kıyısı bulunmuyor. Bu nedenle, ülkede turizm ülkenin doğal manzaralarına ve tarihine odaklı bir şekilde gerçekleşiyor. Ülkedeki çok sayıdaki müze ve tarihi manastırlar ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor. Diğer yandan, ülke genelinde turistler için şarap turları da yapılıyor. Kişinev Uluslararası Havalimanı’ndan Türkiye’ye tarifeli uçuşlar düzenleniyor.
Bir diğer Karadeniz komşu ülkesi Moldova’ya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla vizesiz olarak giriş yapılabiliyor.Kimlik kartıyla seyahat eden Türk vatandaşları Moldova’ya yapacakları seyahatlerinde 180 gün içinde ülkede en fazla 90 gün konaklayabiliyor.
Azerbaycan
Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktası olan Kafkasya’da yer alıyor. Güney Kafkasya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan’ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Türkiye ile de sınırı bulunuyor. Azerbaycan, zengin bir kültürel mirasa sahip ülke olarak tanınıyor.
Azerbaycan geniş bir doğa çeşitliliğine de ev sahipliği yapıyor. Dağlar, ovalar, platolar, nehirler ve göller ülkenin dört bir yanında müthiş manzaralar yaratıyor. Ülkenin genelinde ılıman iklim koşulları hakimdir. Yüksek bölümlerde ise sert kış koşulları hüküm sürüyor. Azerbaycan bölgedeki en büyük tarım havzasına da sahiptir.Başkent Bakü, ülkenin en gelişmiş ve nüfus bakımından da en büyük şehri olarak karşımıza çıkıyor. Ülkenin ekonomisi ise doğal kaynakları olan petrol ve doğal gazın ihracatına dayanıyor. Bunların ardından turizm geliyor. Son yıllarda Azerbaycan din, spa ve sağlık turizmi için de popüler bir yer haline gelerek tüm dünyadan ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kardeş ülke Azerbaycan’a Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla vizesiz ve pasaportsuz olarak giriş yapılabiliyor.Kimlik kartıyla seyahat eden Türk vatandaşları Azerbaycan’a yapacakları seyahatlerinde ülkede en fazla 90 gün konaklayabiliyor. Bakü’deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı ve Nahçıvan özerk bölgesinde yer alan Nahçıvan Havalimanı ile Türkiye arasında tarifeli uçuşlar düzenleniyor.