Göç Bilgilendirme Toplantısı’ndan Önemli Notlar (Haziran 2022)
https://www.youtube.com/watch?v=Ah84AlaN_ho
Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu’nun katılımlarıyla gerçekleşen “Göç Bilgilendirme Toplantısı”nda öne çıkan noktaları bu yazımızda sizler için kısaca özetledik. İlk olarak dünyanın farklı bölgelerinde uluslararası göç hareketlerinin aktif şekilde devam ettiğini belirten Soylu, 2011 yılından bu yana hem sınır ötesinde hem de Türkiye sınırlarında mülteciler için kamplar oluşturulduğunu, bu kişilerin kimlik bilgilerinin kayıt altına alındığını, sağlık tedbirlerinin devreye sokulduğunu ve mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılandığının altını çizdi. Son aylarda özellikle Suriye’nin başkenti Şam’dan gelen mülteci sayısında gözle görülür bir artış kaydedildiğini belirten Süleyman Soylu, kamp sisteminin yeniden devreye alınacağını söyledi.
Bir diğer gelişme olarak da ilgili toplantıda yabancıların belirli bölgelerde yoğunlaşmasının önüne geçilmesi amacıyla bazı düzenlemelerin uygulanacağı duyuruldu. Buna göre, yabancı sayısı toplam nüfusun %25’ini aşan illerde çok sayıda mahalle yabancıların ikamet izni başvurularına kapatılmıştı. Yabancıların ikamet işlemlerine kapatılan mahalleler başlıklı yazımızda bu konuda tüm detayları bulabilirsiniz. Bakan Süleyman Soylu’nun bu konuda yaptığı son açıklamaya göre 1 Temmuz 2022 itibariyle yabancı nüfus oranı %20’yi aşmayacak şekilde ikamet izni işlemleri yapılmaya devam edecek, buna göre yaklaşık olarak 1200 mahallede ikamet izni işlemleri bundan böyle yapılmayacak. Ayrıca düzensiz göç ile mücadele kapsamında görev yapmakta olan 780 güvenlik korucusuna ek olarak 500 güvenlik korucusu daha istihdam edilmesi konusu da toplantıda duyurulan başlıklardan biri konumunda. Yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’de geri gönderme merkezi sayısı 30’a yükseltilirken, bu yıl 110 binden fazla kaçak göçmenin yakalandığı belirtildi. Turizm amaçlı ikamet izni başvurularının reddedildiğini aktaran Soylu, öğrenim veya tıbbi tedavi amaçlı Türkiye’ye giriş yapanların turistik vizeye başvurularının da engellendiğinin altını çizdi. Konuşmanın devamında düşük tutarlı konut satın alarak ikamet izni alınmasını önlemek adına büyükşehirlerde 75 bin dolar, diğer şehirlerde 50 bin dolar karşılığı gelen TL tutarı altındaki satışlara ikamet izni verilmediğini de vurguladı.
Eğer, Göç Bilgilendirme Toplantısı’nda iletilen detaylar hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.