Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Ev Kiralarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Konut kiralarken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Türkiye son yıllarda yeni konut inşası bakımından oldukça hareketli bir ülke olduğu için dilediğiniz türde bir ev bulmanız oldukça muhtemeldir. Ancak her şeye rağmen ev kiralarken bilmeniz gereken bazı durumlar söz konusu.

Şimdi gelin, Türkiye’de konut kiralamak isteyen yabancı uyruklu kişilerin dikkat etmesi gereken durumlara bakalım.

Acele Etmeyin

Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir ev bulmak kolay olmayabilir. Bu nedenle ev ararken aceleci olmayın. Öncelikle internette kiralık konut araştırması yaparak işe başlayabilirsiniz. Beğendiğiniz evleri bizzat görmek içinse internette yer alan ilanlarda bulunan telefon numarasını arayarak emlakçı ya da ev sahibiyle direkt iletişim geçebilirsiniz. İnternetin dışında sokak sokak gezerek evlerin pencerelerine asılı ilanlarda yer alan numaraları arayarak ya da hemen her semtte bulunan emlakçıları ziyaret ederek de kiralık evlere bakabilirsiniz.

Bununla birlikte Türkiye’ye yerleşmeden önce bilgi sahibi olmak için iletişimde olduğunuz bir arkadaşınız varsa ondan da yardım isteyebilirsiniz. Tecrübeli birinin yönlendirmesi ev kiralama sürecinde işinize çok yarayacaktır.. Ev kiralama sürecinde Türkçe bilen, Türkiye’deki konut kiralama yöntemlerine hakim bir kişinin yardımı da yine işinizi oldukça kolaylaştırır.

Standartlarınızı Belirleyin

Ev kiralarken belli standartlarınız varsa bu standartlar dahilinde araştırma yaparak boşa zaman ve enerji sarf etmemiş olursunuz.

Örneğin hastaneye yakın olmak ya da spor salonuna yakın olmak gibi öncelikleriniz olabilir. Bu nedenle kiralık konut ararken bu kıstasları göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Ulaşım İmkanlarını Araştırın

Hoşunuza giden, ekonomik açıdan rahatlıkla altından kalkabileceğiniz bir ev buldunuz diyelim. Bu evin bulunduğu sokak ve cadde üzerindeki araç park alanlarını kontrol edin. Evin yakınından metro, belediye otobüsü, minibüs gibi toplu taşıma araçlarının geçtiğinden emin olun.

Zira bir evin kirası bütçenize uygun olmasına ve hoşunuza gitmesine karşın ulaşım yönünde sıkıntılıysa bu durum sizin için kullanışlı ve konforlu olmayacaktır.

Bu nedenle ulaşım, park alanı gibi şeylere önem verin.

Mutlaka Kira Sözleşmesi Yapın

Kira kontratı, mülk sahibinin evini kiracının kullanımına bırakması ve kiracının da bu evi kira bedelini ödeyerek kullanmasını resmileştiren bir yazılı bir belgedir. Kira kontratı kiracı ve mülk sahibi arasında söz konusu olabilecek sorunlara karşı ki taraf için de güvenlik önlemi işlevi görür.

Baktığınız evi kiralamaya karar verdiğinizde ev sahibi ile mutlaka kira sözleşmesi yapın.

Yabancı uyruklu kiracı ile mülk sahibi arasında yapılacak kira kontratında şu bilgilerin yer alması zorunludur:

  • Daire numarası
  • Evin bulunduğu mahalle
  • Evin bulunduğu sokak ve cadde
  • Kiralanan mülkün cinsi
  • Mülk sahibini adı ve soyadı
  • Mülk sahibinin T.C. kimlik numarası
  • Mülk sahibinin adresi
  • Kiracının adı soyadı
  • Kiracının T.C. kimlik numarası

(Çalışma izni vermeye veya aynı zamanda ikamet izni yerine geçen “Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi” düzenlemeye yetkili kurumlardan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Ekonomi Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, YÖK Başkanlığına, müracaat eden yabancıların kayıtlarının bu kurumlar tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilmesi halinde yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.)

  • Kiracının adresi
  • Kira kontratının başlangıç tarihi
  • Kontratın süresi
  • Aylık kira bedeli
  • Yıllık kira bedeli
  • Kira bedelinin ödenme şekli
  • Mülkün kullanım amacı
  • Mülkün durumu
  • Kiralanan ile birlikte teslim edilen demirbaşlar

Emlakçı Komisyonuna Dikkat Edin

Eğer emlakçı aracılığıyla ev kiralarsanız emlakçıya komisyon ödemeniz gerekiyor.

Kontrat süresi ne olursa olsun yalnız kiracıdan bir defaya mahsus olmak üzere, bir yıllık kira bedelinin %10’u + KDV (%18) olarak alınır.

Yani aylık kirası 1000 lira olan bir daireyi kiralamak istediğinizde kiracıya 1200 lira + 216 lira KDV olmak üzere 1416 lira ödemek durumundasınız.

Tabii emlakçıya başvurmadan direkt mülk sahibiyle anlaşarak da ev kiralayabilirsiniz. Bu durumda 1416 liralık emlakçı komisyonu vermemiş olursunuz.

Yeni kanun: Oturmaya İzni olmayan yabancılara ev kiralanması yasaklanmak üzere.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda çok kritik bir düzenleme için adım atılıyor.

Düzensiz göçle mücadelede daha verimli sonuçlar alınabilmesi için Türkiye’ye giriş yapan ve resmi olarak herhangi bir izni bulunmayan yabancılara gayrimenkullerini kiraya verenlere yönelik cezai yaptırım geliyor.

GAYRİMENKUL KİRALAMALARI DA EKLENECEK

Bu kapsamda ilgili kanunun idari para cezalarını düzenleyen 102. maddesinde değişiklik öngörülüyor.

Söz konusu maddede yer alan ‘Geçerli seyahat belgesi, Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarından verilmiş yabancı kimlik kartı, ikamet izni veya geçerli yol izin belgesi olmayan yabancı şahısların ülkeye girmesine, ülkeden çıkarılmasına, ülke içinde herhangi bir araç veya binek hayvan vasıtasıyla veya yaya olarak seyahat etmesine imkan sağlayan kişilere..” şeklindeki ifadeye ”konaklamasına imkan sağlayan kişiler ile mülkiyetindeki gayrimenkulünü kiralayanlara” ibaresi de eklenecek.

KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLÜYOR

‘Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde yer alan düzenleme TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülmeye de başladı.

HER BİR YABANCI İÇİN BİN TL CEZA

Teklifin yasalaşması halinde ikamet izni olmayan yabancılara evini kiraya verenlere, kanunlarda ayrıca suç olarak tanımlanmayan eylemleri nedeniyle tespit edilen her bir yabancı sayısınca bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

Kırklareli Valiliği 2017 yılında aldığı bir karar ile il genelinde yabancılara izinsiz ev kiralayana ceza uygulamasına başlamıştı.

30 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK

İzinsiz kiralamalara karşı kesilecek idari para cezaları, gayrimenkulün bulunduğu valilik ya da kolluk birimlerince uygulanacak ve verilen para cezaları için ise tebliğ tarihinden itibaren otuz gün ödeme süresi tanınacak.

Aynı kanunda yer alan diğer maddelere göre Türkiye’ye yasa dışı giren veya Türkiye’yi yasa dışı terk eden ya da buna teşebbüs eden yabancılar hakkında iki bin TL, Türkiye’ye girişleri yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye’ye girebilmiş olanlar ile tanınan sürede Türkiye’den ayrılmayanlar ve işlemler sırasında kaçanlar hakkında bin lira para cezası uygulanıyor.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu