Türkiye'de Yaşam

Yabancılar İçin Türkiye’de Trafik Kuralları

Trafik kuralları çok önemlidir ve kurallara uymak insanların can ve mal güvenliği bakımından olmazsa olmazdır. Türkiye’de de 20 milyondan fazla aracın bulunduğunu ve bu araçların her gün trafikte seyir halinde olduğunu düşünürsek trafik kurallarına uymanın hayati öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Biz de bu yazıda Türkiye’de uymanız gereken trafik kurallarını detaylı olarak anlatacağız ve sizden bu kurallara daima uymanızı rica edeceğiz.

Türkiye’de Uymanız Gereken Trafik Kuralları Nelerdir?

Türkiye’de özellikle İstanbul’un araç yoğunluğu bakımından en üst sırada olduğunu ve bu nedenle Türkiye’de en çok trafik yoğunluğu yaşanan şehir olduğunu belirtelim. O nedenle İstanbul’da yaşamayı düşünürseniz şehirdeki toplu taşıma araçlarını tercih etmenizi önerebiliriz.

Şimdi gelin dikkat etmeniz gereken bazı hususlara bakalım.

Sağa Dönüşte Yayalara Yol Verin

Türkiye’de trafik sağdan akar. Seyir halindeyken sağa dönüş yapmak istediğinizde karşıdan karşıya insanlar geçiyorsa öncelik bu insanlarındır. O noktada trafik ışığı olmasa bile öncelik daima yayalarındır.

Yaya Geçitlerinde Yavaşlayın

Yaya geçitlerinde yavaşlayın

Yaya geçitleri, trafik ışığı olmayan yerlerde yayaların can güvenliğini sağlamak amacıyla yerleştirilen işaretlerdir. Yaya geçitlerinde de geçiş üstünlüğü daima yayalarındır.

Takip Mesafesine Uyun

Takip mesafesine uyun

Seyir halinde önünüzdeki araca çok yaklaşmamaya dikkat edin. Zira trafikte her an her şey olabilir. Örneğin yola atlayan bir kedi nedeniyle öndeki araç ani bir fren yapabilir. Bu yüzden öndeki araçlarla aranızda güvenli bir mesafe koyarsanız kaza yapma riskini en az indirmiş olursunuz.

Trafik İşaretlerine ve Işıklara Mutlaka Dikkat Edin

Trafik İşaretlerine ve Işıklara Mutlaka Dikkat Edin

Yollarda sürücüleri uyarmak amacıyla çok sayıda trafik işareti bulunur. Bu işaretler sürücülere yol gösterir, onları yolun devamındaki koşullarla ilgili bilgilendirir. Diğer bir deyişle seyir halindeyken yolların kenarındaki işaretlere dikkat etmeniz büyük önem taşır. Bu işaretlerden bazıları şu şekildedir:

Tabii trafik ışıklarına değinmeden olmaz. Zira trafik kazalarında trafik ışıklarına uymamanın büyük bir faktör olduğunu belirtmek gerekir. Kırmızı ışıkta asla geçmemelisiniz. Zaman zaman kırmızı ışıkta beklerken arkadan ambulans, itfaiye gibi araçlar siren çalarak gelebilir. Böyle durumlarda bu araçlara yol vermek amacıyla aracınızı uygun bir noktaya getirebilirsiniz.

Sol Şeridi Gereksiz İşgal Etmeyin

Sol Şeridi Gereksiz İşgal Etmeyin

Birden fazla şeridi olan yollarda sol şerit, öndeki aracı sollamak ve hızlanmak için kullanılır. Bu nedenle yolculuk boyunca sol şeridi işgal etmemeye özen gösterin. Yani öndeki aracı solladıktan sonra sağ şeride geçiş yapmalısınız.

Yine birden fazla şeridi olan yollarda da en sağ şerit, emniyet şerididir. Bu şerit, ambulans, itfaiye gibi acil durum araçlarına ayrılmıştır. Sürekli emniyet şeridinden giderseniz radarlar ve trafik polisleri tarafından ceza yazılacağını aklınızdan çıkarmayın.

Türkiye’de En Çok İhlal Edilen Trafik Kuralları Nelerdir?

2020 yılı istatistiklerine baktığımızda Türkiye’de 413.000 trafik kazası meydana geldi. Maalesef bu kazalarda 7000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu kazaların arkasında ise en temel trafik kurallarına uymamak ve dikkatsizlik nedeniyle meydana geliyor.

Şimdi Türkiye’de en çok ihlal edilen trafik kurallarına bakalım.

  • Emniyet kemeri takmamak. Bir araç içindeki herkes emniyet kemeri takmalıdır.
  • Yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını ihlal etmek,
  • Kırmızı ışıkta geçmek,
  • Trafik işaretlerine uymamak,
  • Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak,
  • Hatalı sollama yapmak,
  • Alkollü olarak araç kullanmak,
  • Sinyal vermeden dönüş yapmak ya da şerit değiştirmek,
  • Trafikte cep telefonu ile konuşmak ya da mesaj yazmak,
  • Geçiş önceliği kurallarına uymamak,
  • Öndeki araçla yakın takip mesafesine uymamak,
  • Kış aylarında zincirsiz yola çıkmak Türkiye’de trafik kazaları oluşmasına yol açan en yaygın sebeplerdir.

Türkiye’de Hız Limitleri ve Cezaları Nasıldır?

Türkiye’de Hız Limitleri ve Cezaları Nasıldır?

Ne yazık ki trafik kazalarının pek çoğu hız limitlerine uyulmaması nedeniyle meydana geliyor. Bu nedenle Türkiye içindeki hız limitlerine dikkat ederek sürüş yapmak hem sizin hem de diğer insanların can ve mal güvenliği bakımından hayati öneme sahiptir.

Sürücülerin aşırı hız yaparak tehlike arz etmesini önlemek amacıyla ülke genelinde radar uygulaması yaygın şekilde mevcuttur. Radarlar sürücülerin hızlarını tespit eder ve herhangi bir ihlal durumunda araçların plakasını tespit ederek otomatik olarak ceza yazar. Benzer şekilde yol kenarında bekleyen sivil polis otomobilleri de radar uygulaması yapabilir. O nedenle hız limitlerine düzenli bir şekilde uymak önemlidir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki Türkiye trafiğinde ceza puanı uygulaması vardır. Kırmızı ışıkta geçme, hız limitlerine uymama, seyir halindeyken cep telefonuyla konuşma gibi hatalı davranışlarda bulunan sürücülerin ehliyetine trafik polisi tarafından el konabilir. Örneğin, hız limitini 21-25 kilometreyle aşan kişilere 1 ceza puanı, kırmızı ışıkta geçen sürücüye 1 ceza puanı verilir. Toplam 8 puana ulaşan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konabilir.

2021 yılında güncellenen hız limitlerini Karayolları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden öğrenebilirsiniz. KGM Hız Sınırları

Araçta Bulundurulması Zorunlu Malzemeler Nelerdir?

Araçta Bulundurulması Zorunlu Malzemeler Nelerdir?

Türkiye’de trafik kuralları ve güvenli bir trafik gereği her araçta aşağıda belirtilen malzemelerin ve belgelerin bulunması zorunludur.

Hususi Otomobillerde Bulunması Gereken Belgeler

Rutin olarak yapılan trafik kontrollerinde aşağıda belirtilen belgelerin trafik polisine gösterilmesi zorunludur.

  • Araç ruhsatı
  • Sürücü belgesi
  • Her yıl yenilenen zorunlu trafik sigortası
  • Her yıl alınan egzoz pulu
  • Özel otomobillerde 2 yılda bir yaptırılan araç muayene belgesi
  • Yılda iki kez ödenen taşıt vergisi (Bunun ödenmiş olması yeterli olup; dekontun araçta bulundurulma zorunluluğu yoktur)
  • Eğer yaptırılmışsa aracın kaskosu

Hususi Otomobillerde Bulunması Gereken Malzemeler

Hususi Otomobillerde Bulunması Gereken Malzemeler

Oluşabilecek kaza ve arızalar için aşağıda belirtilen malzemelerin araçlarda bulunması da zorunludur.

  • İlk yardım çantası. (Çanta içinde şu malzemelerin bulunması zorunludur: 2 adet büyük sargı bezi, 1 kutu hidrofil gaz steril, 3 adet üçgen sargı, 1 adet antiseptik solüsyon, 10 adet çengelli iğne, 1 adet küçük makas (paslanmaz çelik), adet turnike, 10 adet yara bandı, 1 adet alüminyum yanık örtüsü, 2 Çift tıbbı eldiven, 1 adet el feneri)
  • En az 1 kilogramlık yangın söndürücü
  • En az 2 adet yansıtıcı yüzeye sahip, yerde dik durabilen üçgen reflektör
  • Kriko ve bijon anahtarı
  • Kış ayları için lastik zinciri ve çekme halatı. (Emniyet Genel Müdürlüğü kış aylarında gerekli görürse zincirsiz ve çekme halatsız araçların trafiğe çıkmasını yasaklayabilir.)

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Ehliyet Alabilir?

Yabancılar, Türkiye dışındaki bir ülkeden aldıkları sürücü belgeleri ile Türkiye’ye giriş yaptıkları tarihten itibaren en fazla 6 ay süreyle araç kullanabilirler. 6 ayın sonunda Türkiye’de araç kullanılabilmesi için Türkiye dışında alınan sürücü belgelerinin Türkiye sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

İlk kez ehliyet alacak yabancılar ise önce Türkiye’de yaygın olarak bulunan sürücü kurslarına katılıp burada başarılı olmalıdırlar. Daha sonra aşağıda belgeleri hazırlayarak il ya da ilçe emniyet müdürlüklerine bizzat başvurmalıdırlar. Ehliyet işlemleri için internetten randevu almak gerektiğini de belirtelim.

  • İkamet belgesi ve bir adet fotokopisi
  • Sürücü kursundan alınan sertifikanın orijinali
  • Sürücü kursundan alınmış belgelerin fotokopileri
  • 4 Adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu kartı
  • Sürücü belgesi almak için yapılan ödemenin makbuzu
  • Öğrenim belgesinin noter onaylı Türkçe tercümesi

İlginizi Çekebilir : Yabancıların Türkiye’de Ehliyet Alması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu