Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinin Kalitesini Ortaya Koyan Unsurlar
Türkiye son yıllarda sağlık alanında yaptığı ciddi yatırımlarla adından söz ettiren ülkelerin başında geliyor. İyi yetişmiş hekim kadrosu, son teknolojilerin kullanıldığı donanımlı sağlık kuruluşları ve toplumun tüm kesimini içine alacak şekilde uygulanan sağlık hizmetleri sayesinde dünyanın dört bir yanından hastaları ağırlıyor.
İklimi, denizi, termal kaynakları, doğal ve tarihi güzellikleri ile de sağlık ve doğa turizmini aynı potada eriten Türkiye, uluslararası hastaların tedavi olmak için tercih ettiği ülkelerin başında yer alıyor. Peki Türkiye’nin sağlık alanında bu kadar tercih edilmesindeki faktörler neler?
Gelin bu sorunun yanıtlarını arayalım.
Güçlü Sağlık Altyapısı
Türkiye’de özellikle son 25 yılda sağlık alanında büyük yatırımlara imza atıldı. Son teknoloji ekipmanlarla donatılmış modern hastaneler, yerli kapasiteyle yapılan ilaç ve malzeme üretim çalışmaları, dijital entegrasyonun başarıyla yönetilmesi, ülkenin altyapı alanında yaptığı çalışmaların sadece bir kısmını içeriyor.
Türkiye, sağlam sağlık hizmetleri altyapısı sayesinde tüm dünyayı derinden sarsan ve sarsmaya devam eden Covid-19 salgını sürecini de yüksek bir başarı ile yönetiyor. Erken başlayan ilaç tedavileri, hastane bakımları,filyasyon ekiplerinin yürüttüğü özenli çalışmalar “sağlıkta kalite” prensibinden hareketle hızlıca hayata geçiriliyor.
Son dönemde şehir hastaneleri projeleriyle her şehirde tam teçhizatlı ve en zorlu durumlarda bile taleplere cevap verebilecek bir şekilde faaliyet gösteren devlet hastanelerinin Türkiye’deki sağlık altyapısının belkemiği olduğunu da belirtmek gerekiyor. Türkiye dünya genelinde yatak kapasitesi açısından 7. sırada yer alıyor. 250.000 yatak kapasitesine sahip olan Türk hastaneleri, koronavirüsün en zorlayıcı olduğu günler de bile ihtiyaca cevap vermiş durumda.
Bu altyapıya bir başka örnek olarak da Uluslararası Hasta Destek Çağrı Merkezi’ni gösterebiliriz. 7 gün 24 saat kesintisiz olarak uluslararası hastalara hizmet veren bu çağrı merkezi Türkiye’de Türkçe bilmeyen hastaların şikayetlerini gerekli sağlık kuruluşlarına en doğru biçimde aktarıyor ve bu kişilerin en doğru teşhis ve tedaviyi almalarını sağlıyor.
Deneyimli Hekim Kadrosu
Ülkede dünya çapında ün sahibi, çalışmaları en saygın dergilerde yayımlanmış, alanında uzman pek çok hekim görev alıyor. Dünya standartlarında hizmetler veren Türk hekimleri, tıp alanında imza attıkları keşifler ve geliştirdikleri yöntemlerle göz dolduruyor.
Bu başarının arkasında ülkede tıp eğitimine veren önemin büyük etkisi bulunuyor. Tıp eğitimine verilen hassasiyet ise alanında bilgili, tıp literatürüne yeni bilgiler ve yöntemler kazandıran hekimlerin yetişmesine olanak sağlıyor.
Örneğin “yüzyılın sinir cerrahı” olarak bilinen, binlerce beyin ve sinir cerrahının yetişmesinde büyük katkısı olan Prof. Dr. Ziya Yaşargil günümüzde Yeditepe Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde hasta bakmaya ve ders vermeye devam ediyor. Keza yüz nakli, rahim nakli gibi başarı oranı çok düşük operasyonlardan bile yüzünün akıyla çıkan Prof. Dr. Ömer Özkan, çalışmalarını Antalya’da sürdürüyor.
Dünya çapında başarılarıyla takdir kazanan Türk hekimleri hakkında detaylı bilgi için “Dünyaca Ünlü Türk Doktorlar” yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Özel Sektör İşbirliği
2020 verilerine göre Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin üçte biri sağlık hizmeti amacıyla ülkeyi ziyaret etti. Batı ülkelerine göre sağlık hizmetlerinin uygun fiyatlı oluşu, kaliteli hekim kadrosu ve modern hastaneleriyle Türkiye; Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Orta Asya’dan ülkelerinin uğrak bir sağlık turizm rotası.
Bu başarıda tabii ki özel sağlık kuruluşlarının çok büyük bir payı var. Dünyanın en büyük özel hastane zincirlerinden olan Acıbadem Sağlık Grubu ve Medical Park Sağlık Grubu bu başarı da büyük rol oynuyor. Acıbadem Sağlık Grubu kurulduğu günden beri spor hekimliği ve sporcu sağlığı ile ilgili büyük çalışmalara imza atıyor. Zaten Türkiye’de spor kulüplerinin büyük bir kısmının sponsorluğunu üstlenen Acıbadem Hastaneleri, İstanbul’da bulunan Acıbadem Sports Sporcu Sağlığı Merkezi aracılığı ile spor hekimliği konusunda hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en önemli merkezlerinden biri konumunda.
Sağlık hizmetlerinde uluslararası standartları belirleyen JointCommission International (JCI) tarafından çok sayıda akredite hastaneye sahip ülke, dünyada en çok JCI akreditasyonuna sahip ilk 3 ülke arasında yer alıyor.
Dijital Entegrasyon
Türkiye, sağlık ve bilişim arasındaki potansiyeli çok erken görmüş ve buna uygun adımlar atmış ender ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede hastane randevusu almaktan tahlil sonuçlarını öğrenmeye kadar sağlık hizmetlerinin her alanında teknolojiden yararlanılıyor. Bu ise ülke vatandaşlarının hastanelerde uzun kuyruklar oluşturmasının önüne geçiyor, gereksiz zaman kaybını ortadan kaldırarak sağlık kuruluşlarının en ideal şekilde çalışmasını sağlıyor.
Sağlıkta dijitalleşme sayesinde hastalık yüküne, sağlık harcamalarına, demografik analizlere bakılarak gerekli yatırımlar yapılıyor, hekimler arası bilgi ve deneyim paylaşımının artması sağlanıyor ve sonuç olarak hastaların tedavisinde en doğru yöntemler seçiliyor. Dolayısıyla hekimlerin ve sağlık personelinin sırtındaki yük hafifletilmiş oluyor. Bu da doğal olarak sağlıkta hizmet kalitesine olumlu bir şekilde yansıyor.