Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Yaşayan Yabancıların Sahip Olduğu Sosyal Haklar Nelerdir?

İş gücü, sermaye ve bilginin dünya genelindeki hareketliliği arttıkça insanlar da farklı ülkelerdeki iş fırsatlarının peşinden gidiyorlar. Türkiye’de yabancı uyruklar kişiler için avantajlı bir lokasyon olarak karşımıza çıkıyor.

Peki ama Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu bir insanın sahip olduğu sosyal haklar neler? Bu yazımızda Türkiye’de yaşayan insanların sahip oldukları temel sosyal haklara değineceğiz.

Yabancıların Sosyal Güvenlik Hakları Hangi Yasalarla Korunuyor?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.” hükmü yer alır. Bu ifade yabancıların sosyal haklarını da içerir.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu da yine bu konuya değinir. Kanuna göre;

“Karşılıklık esasına dayalı olarak uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülke uyruğunda olanlar hariç olmak üzere, yabancı uyruklu kişilerden hizmet akdi ile çalışanlar 4/a (SSK) bendine göre sigortalı sayılırlar.”

İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Nedir?

İkili ya da çok taraflı sosyal güvenlik sözleşmeleri, bu anlaşmayı imzalayan ülke vatandaşlarının taraf ülkelerdeki sosyal güvenlik hak ve yükümlülüklerini düzenler.

İki ülke arasında böyle bir sözleşme varsa, her iki ülke vatandaşları da pek çok sosyal güvenlik hakkını sahip demektir.

2016 itibarıyla Türkiye’nin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığı ülkeler şunlardır:

Bu Sözleşme Türkiye’deki Yabancıların Sigortalılık Durumunu Nasıl Etkiler?

Yabancılarla ilgili temel kural, Türkiye’de çalışmaya başladıklarında bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeleridir. Ancak ikili sosyal güvenlik sözleşmesine taraf olan ülkelerin vatandaşları, geldikleri ülkede sigortalı ise, sözleşmede belirtilen süre dahilinde Türkiye’de değil, kendi ülkelerinde sigortalı sayılırlar.

Örneğin bu süre; Gürcistan vatandaşları için 24 aydır. Bu süre 60 aya kadar uzatılabilir. K.K.T.C. vatandaşları içinse bu süre 24 aydır ve süre iki ülke arasındaki anlaşmaya bağlı olarak uzatılır.

Yani bu kişiler Türkiye’de çalışsalar bile sigortalı sayılmazlar.

Yabancı Uyruklu Kişiler Sağlık Haklarından Yararlanabilir Mi?

Yabancı uyruklu kişiler, genel sağlık sigortasından yararlanmak için en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat başvurmalıdır. Türkiye genelinde bu başvuruyu yapmak için 600’den fazla sosyal güvenlik merkezi bulunuyor.

  • Türkiye’de oturma izni almış yabancılar,
  • Türkiye harici bir ülkede sigortası olmayan yabancılar,
  • Türkiye’de bir yıldan uzun bir süredir yaşayan ve bu sürenin ardından başvuru yapan yabancı ülke vatandaşları genel sağlık sigortasından faydalanabilirler.

Genel sağlık sigortasına hak kazanan yabancı uyruklu bir insanın;

  • Eşi,
  • 18 yaşını doldurmamış çocuğu (ya da çocukları),
  • Lise veya dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları,
  • Yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları,
  • Yaşına bakılmaksızın malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları,
  • Geçiminin yabancı uyruklu kişi tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babası, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Yabancılar İşsizlik Sigortasından Yararlanabilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti ile karşılıklılık esasına dayalı olarak sosyal güvenlik anlaşması imzalamış ülkelerin vatandaşları, bu anlaşmalara göre Türkiye’de çalışmaları durumunda işsizlik sigortasına tabidirler.

Yabancılar Ücretli İzin, Kıdem Tazminatı Gibi Haklara Sahip Midir?

Türkiye’de istihdam edilen yabancı uyruklu kişilerin de çalışma saati, fazla mesai, ücretli ve ücretsiz izin, kıdem tazminatı, toplu sözleşme hakkı, hizmet sözleşmesinin akdi ve feshi gibi hakları vardır. Bu konuda Türk vatandaşları ile aynı haklara sahiptirler.

Yabancılar Hangi Meslekleri İcra Edebilirler?

2016 itibarıyla Türkiye’de yabancıların şu meslekleri icra etmesi yasaktır:

  • Dişçilik, ebelik ve hasta bakıcılık
  • Eczacılık
  • Veterinerlik
  • Özel hastanelerde sorumlu müdürlük
  • Kara suları dahilinde kaptanlık, balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan vb. ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, çarkçı­lık, katiplik, tayfalık
  • Avukatlık
  • Noterlik
  • Gümrük müşavirliği
  • Özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi

Yabancılar bu listede yer almayan mesleklerini icra etmekte özgürlerdir.

Yabancılar, Türkiye’den Emekli Olabilir Mi?

Evet, yabancılar Türkiye’den emekli olabilir. Bir Türk vatandaşı emekli olmak için hangi şartları taşıyorsa bir yabancının da aynı şartları taşıması gerekir.

Türkiye’de yaşayan bir yabancı kadının emeklilik yaşı 58, erkeğinki ise 60’dır.

Bağımlı çalışanların 7200 prim günü, bağımsız ve kamuda çalışanların ise 9000 prim gününü tamamlamaları gerekir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

294 Yorum

  1. Merhaba Ben özbekistan uyrukluyum 25 taşındayım ve çalışma izniyle ev hızmetı verıyorum Dadıyım çalışıyorum ama hıç haklarımı bılmıyorum mesela çalışma saatım kaç saat?ızın gunum kaç gün veya saat?Resmıy tatillerde çalışmak zorundamıyım? Veya yıllık iznim kaç gun ve ücretlimi ücretsizdir?bunları benimle paylaşırsanız Ala olurdu tşk ederim önden

    1. Merhaba, ev hizmetlerinde yatılı çalışan yabancıların çalışmasını düzenleyen kurallar yoktur, işveren ile işçi nasıl anlaşmışsa çalışma şekli öyle belirlenmektedir, ayrıca ev hizmetlerinde çalışan yabancıların ihbar tazminatı hakları da bulunmamaktadır. Yatılı çalışmayan yabancıların çalışması günlük 8 saat üzerinden hesaplanmaktadır, hafta da bir gün izin günleri bulunmakta ve fazladan çalışılan her saat için fazla mesai ücreti alınmaktadır, aynı iş yerinde bir senesini dolduran yabancıların 15 gün senelik izin hakları bulunmaktadır.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin.
      https://g.page/r/CWsEzaKWy1xwEAQ/review

  2. Merhaba,

    Kız arkadaşım Özbekistan uyruklu çalışma izni var ve bir ailenin yanında yatılı olarak ev işlerinde çalışıyor. Günde ortalama 12 saat çalışıyor. Covid 19 salgını yüzünden yaklaşık 1.5 aydir haftalık izne çıkışına izin vermedi iş vereni. Farklı bir iş alternatifi baktığımızda ise ev işleri hariç çalışabileceği iş yerlerinin 100 bin TL üzeri ödenmiş sermayesi en az beş türk vatandaşı çalıştırıyor olması,en az 800 bin brüt satış yapıyor olması yada 250 bin Amerikan Doları ihracat gerçekleştirmiş bir şirkette çalışabilir olduğunu okudum. Bu şirketlerin belli bir iş kolu var mıdır. Sırf deport olmamak için böyle bir işte çalışıyor. Bana bir yol gösterirseniz çok sevinirim.
    Tesekkurler…

    1. Merhaba, hayır belirli bir iş kolu zorunluluğu yoktur, bahsettiğiniz özelliklerde bir şirkette yabancının iş bulması durumunda çalışma izni alınabilir, önerimiz mevcut işinden ayrılmadan devam etmesidir, şirketlerde çalışacak yabancılara yerine Türk vatandaşı bulunamaması sebebiyle çalışma izni verilir, ev hizmetleri çalışma izni almak için en iyi yerdir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin.
      https://g.page/r/CWsEzaKWy1xwEAQ/review

  3. Merhabalar! 5aydir turk vatandasiyla evliyim,resmi. Oturma iznim var. Demek istedigim,turk vatandasi esi olarak,kendi dukkanimi aca bilirmiyim? Veye su an hastane dogum servislerinden nasil kullana bilirim? Ucretlimi?

    1. Merhaba,
      Türkiye’de kendi iş yerinizi açabilirsiniz fakat evliliğin 3 seneyi doldurmadan çalışma izni almanız için kolaylık sağlanmamaktadır, şirketinizin ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL olmalı ve 5 Türk vatandaşı çalıştırmanız gerekmektedir. Eşiniz SGKlı olarak çalışıyorsa, sigortası üzerinden devlet hastanelerinde ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

  4. Mrb ben turk vatandaşı la evliyim ama vatandaşlık almadım ve hiç çalişmadım emekli olmak için ne yapmalıyım

    1. Merhaba, eşiniz vefat ettikten sonra anca onun maaşını alarak bir emeklilik kazanabilirsiniz bu anlattığını şekilde emekli olmanız mümkün değildir.

  5. Merhaba,

    Ailemle 1 sene once oglumun tedavisinden dolayi Istanbula tasindik.

    Oglum 7 yasinda ve engelli. 2 ay once Okmeydani Egitim ve Arastirma hastanesinde Saglik Kurulundan Engelli Raporu aldik.

    Suan ozel rehabilitasyon merkezinden tedavi gormekte. Hangi sosyal haklardan (Fizik tedavi, ozel egitim vs.) yararlanabilir yardimci olabilir misiniz?

    1. Merhaba,
      Oğlunuz mevcut olan sağlık sigortası kapsamındaki sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Oğlunuzun geçerli oturma izni olması halinde, özel okullara kayıt yaptırabilirsiniz.

      1. Merhaba

        Ozel okullarda egitim bilgisi icin tesekkur ederim.

        Yabanci uyruklu oldugumuz icin sigorta sadece oturma izni alirken yapilan sigorta oldugu icin saglik hizmetlerinden bedelli olarak yararlanabiliyoruz.

        Turkiye vatandaslari olan engelli cocuklar alinan engelli rapor dolayisiyla yanilmiyorsam haftalik 8 saat saglik hizmetlerinden yararlanabiliyorlar(Buna engelli raporuna istinaden RAM karar veriyor). Bu durum oglum icin de gecerli mi?

    2. Merhaba,
      Benim turist olarak
      yada normal bir ev adıma oldu için oturum iznim var, ama çalışma iznim olmadığı takdirde kendimi sigorta yapacam ve hangi bir türünden olduğunu bilmiyorum, ve mesela 5 sene sonra emekli olabileceğim bir ihtimal olabilir mi yoksa illaki SGK /SSK olmam gerekir mi acaba? Yani çalışıp kendimizi emekli yapabiliriz mi sadece?
      Bildiklerime göre bir yabancı kişi 8 sene ikametten sonra vatandaş olabilir,

      1. Merhaba, yabancılar ev üzerinden alınmış ikamet izniyle 5 sene Türkiye’de kesintisiz yaşarsa ve gelirini ispat ederse (çalışma izni) Türk vatandaşlığı için başvuru yapabilir, Türkiye’de emeklilik yabancılar için de Türk vatandaşları için de aynıdır. 7200 gün çalışmanız ve 61 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir.

        Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin.
        https://g.page/r/CWsEzaKWy1xwEAQ/review

  6. Merhabalar ben bularistan vatandasi ile resmi olarak evliyiz esim 7 aylik hamile benim sigortam var ama esim yararlanamiyor esimin oturma izni bulunmaktadir ama benimnadresimde gorunmuyor bize yardimci olurmuaunuz tesekur ederiz

  7. 2 yıldır türkiyede sigortalı çalışmaktayım,Fas uyrukluyum,Fas lite’de olmadığı için emeklik maaşından yararlanamıyoruz,doğru mu anladım.
    Saygılarımla/Tşk

    1. Merhaba, Fas ile Türkiye arasında Sosyal Sigorta anlaşması olmadığı için orada çalıştığınız günleri Türkiye’de, burada çalıştığınız günleri ise Fas ta birleştiremezsiniz, fakat 3500 prim günü ve 65 yaşınızı doldurursanız Türkiye’den emekli olabilirsiniz.

    2. Merhabalar, ben Türkiye’ye vatandaşıyım Tunus vatandaşı olan kız arkadaşım ile tunusta evleneceğiz. Ama Türkiye’de ikamet edeceğiz. Ben yeşil kartlıyım. Kız arkadaşımın Türkiye’de ki sağlık sigortasini nasıl yaptırabiliriz?

      1. Merhaba,
        Kız arkadaşınız Türkiye’de hem oturma izni başvurusunda hem de sağlık hizmetlerinden yararlanmak için özel sağlık sigortasından faydalanabilir.

  8. Merhabalar bir sorum olcak Türkiye de turistikik oturma iznine sahibim ve hamileyim. Resmi evligim yok Türkiyedeki annelik hakkında yararlana bilirmiyim dogum ücreti veya hastane ücreti için Gürcistan vatandasıyım

    1. Merhaba,
      Evli olmadığınız için, ücret karşılıklı Genel Sağlık Sigortası veya özel sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz.

      Düşünceleriniz bizim için önemli. Bizden aldığınız hizmetten memnun musunuz? lütfen memnuniyetiniz oranında yıldız verip yorum yapın.Tıklayınız

  9. Benim kız arkadaşım Azerbaycanda, tükiyeye üniversite öğrencisi olarak gelmeyi düşünüyor ve biz evlenemek istiyoruz ne yapmamız gerekli? Veya öğrenci olarak gelmese normal misafir olarak gelirse nasıl evlenebiliriz?
    İki sorumunda cevabını merak ediyorum, şimdiden teşekkür ederim.

  10. selam
    turkmenistanlıyım oturma iznim var turkiyede yaşlı bakım hizmeti veriyorum. sorum şu

    1. kaç ay prim ödersem sgk dan yararlanabilirim.
    2. eşim de türkiyede ve oturum izni var. benim sigortamdan yararlanabilir mi

    1. Merhaba,
      Türkiye’de yabancıları çalıştıracak kişilerin yabancının adına çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir. Çalışma izni onaylanınca, işverenin her ay SGK primi ödemeli. Bu şekilde yabancı ve yabancının eşi SGKdan yararlanabilir.

  11. Ben evliyim ve hamilayim bana resmiy nikahcin eksik evraklarimde konsolustve yardam etmiyor kendim hamilayim ondan dolay memleketimede gidamiyorum bana yardem edebilirmisiniz

  12. Selamlar,

    Eşim faslı 1 senedir burada yaşıyor ,ikamet iznimizi yenilemek için başvurduk ikinci sene için ve yine misafir sigorta yaptırdık,hastaneye gittiğimiz zaman paralı tedavi oluyor eşim,benim ise sigortam devlet tarafından karşılanıyor eşimi kapsamıyor…yukarda 1 seneden fazla kalan yabancılar genel saglık sigortasından yararlanabilir gibi bir ibare var,dogrumu anladım ?

    teşekkürler

    1. Merhaba,
      Siz SGKlı olarak çalışıyorsanız, SGK kurumuna başvurup, eşiniz için provizyon belgesi almanızı öneriyoruz

    2. Merhaba kolay gelsin ismim Sedat eşim Bulgaristan vatandaşı nikahı bulgaristanda yaptık 2 bucuk sene önce eşim türkiyede nasıl işe başlar bide yardım oluyormu yabancıya türkiyede

      1. Merhaba, yabancılar Türkiye’de iş bulmaları durumunda, çalışacağı şirketin veya evin gerekli şartları taşıması halinde çalışma izni almasında herhangi bir engel bulunmamaktadır, Türk vatandaşı ile evli yabancıların çalışma izinleri daha kolay çıkmaktadır.

        Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin.
        https://g.page/r/CWsEzaKWy1xwEAQ/review

  13. Merhaba Azerbaycan vatandaşı arkadaşım Türkiye de üniversite öğrencisi devlet hastanesine gittiği zaman ücret ödüyor mu? Ödüyorsa ortalama ne kadar ücret öder?

  14. Esim ozbekistan vatandasi turkiyede adli sorgulama imzasi var haftada bir gun
    Oturma okametgah ve ssk dan nasil faydalanabiliriz

    1. Merhaba, GÖÇ idaresinin web sitesi üzerinden oturma izni müracaatı yapabilirsiniz. SGK dan faydalanmak için yabancının iş bulması bir yerde çalışma izni ile çalışması gerekmektedir.

  15. Merhaba. Türkiyede sigortalı çalışıp birkaç yıl sonra ülkesine sönmek isteyen yabancı uyruklu birey sgk’dan emekliliği iptali isteyip tarafına birikmiş sigortasını alabilir mi? Teşekkürler.

  16. gürcü bayan hasta bakıcı olarak çalışıyor.60 yaşını geçti.6 yıldır ssk pirimi ödeniyor.ne zaman emekli olabilir.

  17. Merhaba türkiyede turistik ikamet eden biri genel saglık sigortasından faydalana biliri ? bunun için hangi izlemi yapması gerekiyor ?

  18. Oğlumun kız arkadaşı Kırgız ve Türkiye’ye gelmek istiyor bir süre burada yaşamak istiyor calisabilirmi ve kalma si için prosedür nedir.sosyal haklar
    dan yararlanabilirmi

    1. Merhaba, yabancıyı evinizde misafir olarak gösterin 1 seneye kadar oturma izni alabilirsiniz, bu bir sene içinde yabancı iş bulursa çalışma izni alabilir, çalışma izni olan yabancılar aynı Türk vatandaşı gibi sosyal haklardan faydalanabilir.

      1. türkmenistanlı bir bayan anneme bakım hizmeti veriyor. hem kocasının hem kendinin oturma izni var.
        eşinin sigoryasindan kocası bel fıtiğından ameliyat olabilirmi

        1. Merhaba,
          Türkiye’de çalışan yabancının SGKsı üzerinden eşi sağlık hizmetlerinden faydalanabilir fakat özel sağlık sigortası yabancının eşini kapsamamaktadır

  19. Merhaba ben Türkmenistan liyim turkiyede çalışma iznim var ve sgk li calisiyorum anne Türkmenistan dan geldi ve acil hasta olarak devlet hastanesine yatış yapti benim sgk dan yararlanabilirmi

    1. Merhaba, hayır SGK lı çalışanların anne veya babası çocuklarının SGK sından faydalanamaz.

      1. Sgk lı çalışanlarının anneleri sgk sından faydalanabiliyor. Ben de yabanci uyrukluyum. Annem Türkiye ye davet ettim ve 1 sene kaldı bizimle ve benim sigortamdan faydalandı.

        Saygılar

    2. Ben Türk vatandaşıyım eşim yabancı.(geçici TC kimlik numarasi var. Eşten dolayi oturum izni var. Çalışma izni yok )
      Eşime her Türk vatandaşın aldigi sekilde araba alabilir miyim? ( misafir statüsünde olamayacak) eger cevap hayirsa;
      Kendi adıma araba alsam yabancı olan eşim kullanma hakkına sahip mi ?
      Teşekkur ederim.

      1. Merhaba, hem eşiniz adına araba alabilirsiniz hem de kendi adınıza alabilirsiniz eşiniz de ehliyeti varsa kullanabilir.

  20. Merhaba 1 yıllık ikamet izinli turist vizesi olan komşum İranlı eşinin ameliyat olması gerekiyor arkadaş çalışmıyor hakları nedir

      1. Sgk lı çalışanlarının anneleri sgk sından faydalanabiliyor. Ben de yabanci uyrukluyum. Annem Türkiye ye davet ettim ve 1 sene kaldı bizimle ve benim sigortamdan faydalandı.

        Saygılar

        1. Merhaba, Geçiminin sigortalı (genel sağlık sigortalısı) çocukları tarafından sağlandığı beyan edilen, yapılan gelir testi sonucuna göre aile içinde kişi başına düşen aylık gelir miktarı brüt asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen, diğer çocuklarından da sağlık yardımı almayan anne ve baba, bu konuda talepte bulunan çocukları üzerinden sağlık yardımı alabilirler

  21. Merhabalar. Benim eşim yabancı uyruklu. Kendisi hepatit b hastalığı taşıyor. Benim sgk üzerinden sağlıktan yararlanıyor ancak hepatit b li olduğu ogrenilirse sağlıktan yararlanamaz diye bir şey duydum. Bu doğru mudur?

    1. Merhaba, biz böyle bir şey duymadık, yaşadığınız ilçenin sağlık müdürlüğü ile görüşmenizi öneririz.

  22. Merhaba,ben kirgizistan vatandasiyim türk vatandasile evliyim,SGK dan yararlana bilirmiyim? Çalışmıyorum yeşil karta başvura bilirmiyim? Teşekkürler.

    1. Merhaba, eşinizin SGK sı varsa yararlanabilirsiniz, yoksa kaymakamlıklara yeşil kart başvurusu yapabilirsiniz.

  23. Merhaba arkadaşım Hollanda uyruklu.Yaklaşık 2.5 senedir Türkiye’de oturuyor.Hollanda daki çalıştığı prim günüyle Türkiyede kini birleştirip sözleşme anlaşma (kısmı aylık) emekliliğine başvurdu.Yaşı dolduğunda or daki emekliliğini etkilermi.
    Bizi bilgilendirirseniz çok seviniriz.
    Şimdiden teşekür ler imizi sunuyoruz.

    1. Merhaba, Türkiye ile Hollanda arasında SGK anlaşması mevcut olduğu sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz, fakat bu konuyu en iyi Hollanda resmi makamları bilebilir.

  24. merhaba, 2015 yılından bu yana Türkiye’de akademisyen olarak çalışan biri 10 yıl dolmadan emeklilik sisteminden çıkarsa (örneğin 2020 yılında) bugüne kadar kazanılan 5 yıl kaybolmuş olur mu? emeklilik hakkı durumu ne olur?
    teşekkürler

    1. Merhaba, emeklilik hakkı yabancının ülkesi ile bizim ülkemiz arasında Sosyal Güvenlik anlaşması olup olmadığı ile alakalıdır, hiç bir durumda gün kaybı diye bir durum söz konusu değildir.

  25. Merhaba ben 2 seneyi aşkın türkiyede oturma izni ile ikamet ediyorum duydumku meclis 6 ülkeye destek veriyor yaşam hayatıni kolaaylaştirilmasi isçin cocuğu varsa para kaç çocugu varsa ona gore yardim yapiliyo 1 yaşn akada bez mama besleme ürünleri devlet veriyomuş okul ihtiyaçlarında eczane de ilaç alma da genel sağlikda hastaneler yardim yapıyomuş gerçekden varmı böyle bişey??

  26. Mrb benim Türkiyede süresiz oturma iznim var.Ben dışarıdan ödemeye emeklilik hakım var mı.Sigorta girişim var.

    1. Merhaba, uyruğunda bulunduğunuz ülke ile Türkiye’nin sosyal güvenlik anlaşması var ise ilgili gün sayısını ve yaşınızı doldurmanız halinde emekli olabilirsiniz.

    2. Mrb Ayşe suresiz oturma izni nasıl aldıgını ogrenmek istemiştim ve ne zaman almıştın ben evliyim 7 senedır burda bende suresiz istiyorum

  27. Dogum yapan yabanci yuyruklu kadınların 6 ay ücretsiz izin kalkti öyle kanun çıktı diye duydum ne kadar doğru acaba ?

    1. Merhaba, yabancı kadın çalışanların doğum izni süreleri doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. Yani doğum yapmadan iki ay önce ve doğumdan sonra iki ay doğum izni bulunmaktadır.

  28. Merhaba nişanlım Avrupa Hollanda uyruklu orada işe giriş zamanı 1997 ve bir seneönce türkiyeye geldi ve burada 1 yıldır sigortalı orada toplam 26 yıl prim ödemesi var Türkiye de emekli olma şansı var mı ve eski girişli olduğu için daha önce emekli olabilir mi 60 yaşından önce teşekkürler kolay gelsin

  29. Merhaba, yabancı olarak çalışma izni ile çalışıyorum. Bir senelik çalışma izni süresi geçmeden önce işveren şirket işten çıkartabilir mı? Ve çıkış verseler, yabancı uyruklu çalışana herhangi ödeme veya tazminat var mı şirket tarafından? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, iş veren sizi istediği zaman işten çıkartabilir, eğer çalıştığınız iş yerinde altı aydan fazla çalışmış iseniz ihbar tazminatı hakkınız bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu