Türkiye'de Yaşam

Türkiye’ye giren yabancılardan parmak izi alınacak

Her geçen gün gelişen teknolojik imkanlar ile birlikte düzensiz göçü kontrol altına almak için bir takım güvenlik önlemleri alınmaya devam ediyor. Hem iç huzuru hem de iç güvenliği sağlamak adına atılacak yeni bir adım Türkiye gündeminde.

Bilindiği üzere yabancı ve sığınmacı nüfusu oldukça fazla olan Türkiye, yaşanması muhtemel güvenlik sorunlarını sıfıra indirmek ve daha güvenli bir yaşam alanı yaratmak için harekete geçti. İçişleri bakanlığının yayınladığı son verilere göre 4 milyon 437 bin 325 yabancıya ev sahipliği yapan Türkiye bir çok farklı meslekten yabancıya kapılarını açtığı gibi 224 bin uluslararası koruma kapsamındaki kişiye ev sahipliği yapmakta. Türkiye, bünyesinde barındırdığı yabancılara misafirperver ve güvenlikli bir yaşam pozisyonu sağlamak için yeni bir proje üstünde çalışıyor. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde yürürlükte olan parmak izi uygulamasının Türkiye için göçmen kontrolünde etkili olacağı kararına varıldığını ve kısa süre içerisinde projenin hayata geçirileceği bakan Yerlikaya tarafından aktarıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yürütülecek olan projenin detaylarından bahsederken Türkiye’ye giriş yapacak bütün yabancılardan parmak izi almanın zorunlu olacağını belirtti. Bu proje sayesinde Türkiye’de bulunan yabancıların kimlik tespitinin sağlanmasındaki engellerin aşılabileceği öngörülüyor.

Üstelik yapılan güvenlik iyileştirme çalışmaları bununla da sınırlı değil. Hayata geçirilmesi planlanan projelerden bir diğeri ise çipli kimlik kartlarına odaklanmış bulunmakta. Bu proje kapsamında geçici koruma statüsüne sahip yabancılara ait kartların çipli kartlara dönüştürülmesi ile birlikte olası bütün güvenlik açıklarının kontrol altına alınacağını ve kopyalanması ya da sahtesi üretilmesi mümkün olmayan bu çipli kimlikler sayesinde güvenlik tehditi yaratacak bütün olasılıkların büyük ölçüde azaltılması hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu