Türkiye’de Doğum Yapacak Yabancıların Bilmesi Gerekenler
Doğum kaydı yaptırmak, Türkiye’deki yabancılar için bir hak ve yükümlülük taşımaktadır. Doğum kaydı, devletin idari süreç yoluyla bir çocuğun doğumunu resmi olarak kayıt altına almaktır. Çocuğun yasal kimliğini ve vatandaşı olduğu ülkeyle bağlarını ortaya koymaktadır.Türkiye’de gerçekleşen doğumlarda Valilikler bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine 30 gün içerisinde bildirimde bulunulması gerekmektedir. Diğer yandan, doğum kaydı tek başına çocuğa vatandaşlık verilmesini sağlamamaktadır. Doğumların kayıt altına alınması süreci bireylerin vatandaşlık aldığı süreçten farklı olarak ele alınmaktadır. Türkiye’de doğum yapacak yabancıların bilmesi gerekenler konusunda tüm süreçleri anlattığımız bu yazımızda detayları bulabilir, sorularınız varsa yorumlar aracılığıyla bize iletebilirsiniz.
Anne veya Babası Yabancı Olan Yeni Doğanların Nüfus İşlemleri
Türkiye’de dünyaya gelen ama anne veya babadan (veya ikisinden) dolayı yabancı uyruklu olan bebeklerin nüfus işlemlerinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği bilmesi son derece önemlidir. Babanın yabancı uyruklu olması halinde çocuğun annesi Türk vatandaşı ise doğum anından itibaren çocuk Türk vatandaşı sayılabilmektedir. Annenin yabancı uyruklu olması halinde baba Türk vatandaşı ise, Türk babadan olma ve Türkiye’de doğmuş bulunan çocuk Türkiye Cumhuriyetinin düzenlemiş olduğu nüfus cüzdanına sahip olabilecektir. Bu şartlar altında Türkiye’de dünyaya gelmiş bulunan bir çocuğun, vatandaşlığı kazanmasının yanı sıra nüfus cüzdanı sahibi olmasında da herhangi bir sakınca olmayacaktır.
Türk Vatandaşlığının Soy Bağı ile Kazanılması
Türk Vatandaşlığının Soy Bağı ile Kazanılması için soy bağının kurulmasını sağlayan esasların yerine getirilmiş olması şartı mevcuttur. Bu durumda doğumla Türk vatandaşlığını kazanan çocuğa nüfus cüzdanı verilmesi konusunda herhangi bir engelle karşılaşılmayacaktır. Doğumla Türk vatandaşlığını iktisap etmiş olan çocuğa nüfus cüzdanı verilmesi yine bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmiş olmasını gerektirmektedir.
Türk Vatandaşlığının Soy Bağı ile Kazanılmasında İstenen Belgeler:
- Başvuru formu
- 2 adet fotoğraf (beyaz fonlu ve biometrik)
- Türk Vatandaşlığına sahip anne veya babanın nüfus kaydı
- Anne veya babanın yabancı ülke vatandaşlığa sahip olması halinde kimliğini kanıtlayan belge (ve noter onaylı Türkçe tercümeleri)
- Başvuracak yabancının başka bir vatandaşlığa sahip olması halinde kimliğini kanıtlayan belge (ve noter onaylı Türkçe tercümeleri)
- Yabancının medeni halini gösteren belge ve evli ise evlilik belgesi, boşanmış ise bu hali kanıtlayan belge, dul ise eşinin ölüm belgesi
- Kişinin anne ve/veya babasının ölmesi halinde yabancının yakınlarından makamlarca alınacak imzalı ifade tutanağı
- Doğum belgesi (ve noter onaylı Türkçe tercümesi)
- Doğum tutanağı
- Vatandaşlığını kanıtlayabilen nitelikte olmak üzere İçişleri Bakanlığınca talep edilebilecek diğer evrak
İçişleri Bakanlığının incelemesi sonucunda yabancının Türk olduğu tespit edilirse bu kişinin Türk Vatandaşı olduğu hususu aile kütüğüne yazılmaktadır. Türk olduğu tespit edilemezse başvuru reddedilmektedir.
Türkiye’de Doğan ve Soy Bağı ile Vatandaşlık Kazanamayan Çocuğa Vatandaşlık ve Kimlik Verilmesi
Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olarak sayılmaktadır. Bu koşullarda Türk vatandaşı sayılacak olan çocuğa nüfus cüzdanı verilebilecektir. Sadece doğum olayının gerçekleşmiş olması vatandaşlığın kazanılabilmesi için yeterli olarak kabul edilmemektedir. Türkiye’de doğan çocuklara nüfus cüzdanı verilebilmesi Türk Vatandaşlığının kazanılması ile doğrudan ilgili olmaktadır. Ancak Türk vatandaşı olan, doğum anından itibaren Türk vatandaşı sayılan kimseler Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı sahibi olabilmektedir.
Yabancılar sadece Türkiye topraklarında doğması şartı ile Türk Vatandaşlığı hakkı elde edememektedir. Diğer yandan, doğan çocuğun anne ve babasının belli olmaması veya vatansız olması halinde veya ebeveynlerinden dolayı Türk Vatandaşlığını kazanamamış ise doğumdan itibaren Türk Vatandaşlığını elde edebilmektedir. Yabancının doğum ile herhangi bir ülke vatandaşı olmaması halinde de yabancı, doğumdan itibaren Türk Vatandaşı sayılmaktadır. Türkiye topraklarında bulunan, annesi veya babası belli olmayan ve vatandaşlığı bulunmayan çocuklar aksi ispat edilene kadar Türkiye’de doğmuş sayılmakta ve Türk Vatandaşlığı kazanmaktadır. Başvurular, hazırlanacak belgeler ile İçişleri Bakanlığına yapılmaktadır.
Türk Vatandaşlığının Doğum Yerinin Türkiye Olması Halinde Kazanılmasında İstenen Belgeler:
- Başvuru formu
- 2 adet fotoğraf (beyaz fonlu ve biometrik olmalı)
- Türkiye’de doğduğunu kanıtlayan doğum belgesi
- Doğum tutanağı
- Yabancı çocuğun vatandaşlığının olmaması halinde bunu kanıtlayan belge (ve noter onaylı Türkçe tercümesi)
- Anne ve babanın vatansız olması durumunda mümkünse bu durumu kanıtlayan belge
Bu yazımızda Türkiye’de doğum yapacak yabancıların bilmesi gerekenler hakkında yasal bilgileri ve prosedürleri özetlemeye çalıştık. Eğer sorularınız varsa yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba benim eşim Özbekistan vatandaşı ben ise Türk vatandaşıyim şartlı girişte bir gün kaçak duruma düştü bundan dolayı ikamet iznimiz iptal diye mesaj geldi bir günlük ihlalden eşim evlenmeden 4,5 ay önce hamile kaldı şuan 7 aylik hamile evlilik cüzdanınız var ama yurt dışına girip tekrar girmesi gerektiğini söylüyorlar şuan doğum yaklaştı ben sağlık hizmetlerinde yararlanamiyorum ne yapmam gerekir Türkiye de doğum yapacak ama biraz masraflı nasıl bir yol izlemem lazım teşekkürler
merhabalar ben azerbaycaliyim
boşanma aşamasındayım ama süreç çok uzadı, mal mulk davaları yüzünden eski eşimle
ben bir türkle nişanlıyım ve 1yıldır türkiyede yaşıyorum ve 5aylık hamileyim bebeğim türk nişanlımdan, çocuk doğarsa ne olur?
Ben apostilli boşanma belgem olmasına rağmen mahkeme beni burda boşamıyor, beraber yaşadığım kişiden bir bebeğimiz oldu, şimdiki eşim yabancı ve Türkiye’de kaçak konumda bebeğimi üzerime alamıyorum, evlilik yada bekarlık evrakı isteniyor, ne yapmalıyım bebek mağdur olmasın diye? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor
Türkiye de yaşıyorum 2 de vatandaşlığım var belçika ve Türkiye çocuk doğunca o da faydalanabilir mi ?
Merhaba, çocuğunuzu önce Belçika vatandaşı yapın ardından da Türk vatandaşı yaparsanız çocuğunuz da çift de vatandaşlık sahibi olabilmektedir.
Merhaba, ben Elmira Tajıkıstan uyruklu yim, evliyim yok, ama Turkıyada dogum yapabilirmiyim, cinki annem Turkıyada, doğum yaptıktan sonra rahat kendi memleketimi gita bilirmiyim cocukum la birlikte
Merhaba, çocuğunuzu Türkiye’de doğurabilirsiniz ama Türkiye de doğan çocuklar Türk vatandaşı olmazlar.
Merhaba Ben Azerbaycan Vatandaşıyım Eşim ise Türkmenistan ve Türkiye’de çocuğumuz dünyaya geldi benim ve eşimin ikamet izni yok ve çocuğa vatandaşlık ala bilirmiyim ve ya nasıl bı adım atmamız gerek?
Merhaba, Türkiye’cde doğan çocuklar Türk vatandaşı olmazlar, kendi ülkenizin vatandaşlığını almak için konsolosluğunuza müracaat etmeniz gerekmektedir.
Türkiye de 6 yıldır yaşayan 2 haftalık vize ile giriş yapan daha sonrasında Türkiye’den ayrılmayan ( Kaçak ) ve 1 çocuk dünyaya getiren Afrika ( Etiyopya ) uyruklu kadın bu haliyle ülkesine geri dönmeden evlenebilir mi? Çocuk kimlik yok ama apostil belgesi ile babası çocuğu kendi üstüne kayıt edecek. Çocuk kimliği için gelen apostilli belge ile evlilik yapabilir mi? Çocuk şuan 5 yaşında. Kadın 6 yıldır Türkiye’de ve çalışmıyor. Evlenmek istiyor ve çocuğun babası da kabul etti. Ama bu süreçler çok karışık ve uzun olduğu için baba çok sıkıldı.
Merhaba, çocuğun bababası Türk vatandaşı ise avukatlarımız en kısa ilgili yabancıyı yasallaştırabilir eve süreç uzun ama imkansız değil.
Merhaba, ben 21 yasindayim, 3aylik hamilem var, evliliğim yok, Turkıyada dogum yapabilirmiyim, çünkü Turkıyada annem var
Merhaba, evet doğumunuzu Türkiye’de yapabilirsiniz ama ücretini ödemek zorunda olacaksınız.
Şimdi kız arkadaşım İsveçli ve hamile
2024 Eylül de evleniyoruz
Burada doğum yapmasını istiyorum
Benim çocuğum çifte vatandaşlık alabilecek mi ve 1 yıl Türkiye’de kalacağız
Merhaba, eğer siz Türkiye vatandaşı iseniz çocuğunuzda Türk vatandaşı olacaktır, sorunuz İsveç vatandaşlığı alacak mı diyeyse maalesef ki İsveç kanunlarınbı bilmiyoruz.
Azerbaycan vatandaşıyım 2017 resmi evlendik evlilikten 3 çoçuk dünyaya geldi hatay depreminde ikisi vefat eti gecimsizlik ayleden Sorunlar yaşıyorduk Bu sene vatandaşlık vereceğini Gereken evrakları Kendi ülkemden almak için gitim geri döndüğümde Boşanma davası actığını söyledi Kendisi gönderirken Nişanlanmış Resmi boşanmadığımız içın Dini nikah kıymış evlenmiş depremden 6 yaşında oğlum kurtuldu Velayet davası acıldı Savcıya şikayetçi oldum Haklı olduğum halde duruşma gününü Bekliyorum ikametim Ayle olduğu için günüde bitiyor Haklarımı Savunamyorum Nereye gitmeliyim çaresizim Türkiye Cumuryetinde 3 çocuk dünyaya getirdim Depremde iksi vefat eti Adalet nerde Savunmasız kaldım madı manevi Hic Yardım almadım Yetkilerden İncelenmesini Mağduryetliğimi Türkiye cumuryet çocuk evebeyeni annesi olarak Haklarımın Kaybolmaması Hangi yetkililer Hangi makamlar Bir anneye adalet sunulsun
Merhaba, sorunlarınızın hukuki boyutu olduğu için bir avukat ile görüşmenizi öneririz. Başınız sağolsun çocuklarınızın mekanı cennet olsun inşallah.
Merhaba turkiyede ikamet eden suriyeli siginmaci 2019 yilinda dogan bir bebegini simdi nufusa kaydettire bilirmi?
Merhaba, doğum bir hastanede olduysa ve bebeğin doğum belgesi varsa evet kayıt yapabilirsiniz.
Bekarlık kağıtı nasıl getiriliyo Azerbaycandan ücreti ne acaba
Merhaba,ben Azerbaycan vatandaşıyım,eşim de Azerbaycan vatandaşı. Tatil için gelmiştim,Türkiyede doğum yaptım . Çocuk hangi ülke vatandaşı olucak?
Merhaba, Türkiyede doğan yabancı anne ve babadan doğan çocuklar Türkiye vatandaşı olamazlar.
Arkadasım kazakıstanlı ve eşide almanyalı Turkıyeye geldıler ıkametlerı yok ve arkadasım 8 aylık hamıle suan rıskı var dıye yolculuk yapamıyor Cocuk turkıyede dogmak zorunda çocuk Hangı vatandaslıgı alıcak bılgı verebılır mısınız
Merhaba, Kazakistan veya Almanya vatandaşı olabilir ama Türkiye’de doğduğu için Türk vatandaşı olmaz.