Türkiye’de Doğum Yapacak Yabancıların Bilmesi Gerekenler

Doğum kaydı yaptırmak, Türkiye’deki yabancılar için bir hak ve yükümlülük taşımaktadır. Doğum kaydı, devletin idari süreç yoluyla bir çocuğun doğumunu resmi olarak kayıt altına almaktır. Çocuğun yasal kimliğini ve vatandaşı olduğu ülkeyle bağlarını ortaya koymaktadır.Türkiye’de gerçekleşen doğumlarda Valilikler bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine 30 gün içerisinde bildirimde bulunulması gerekmektedir. Diğer yandan, doğum kaydı tek başına çocuğa vatandaşlık verilmesini sağlamamaktadır. Doğumların kayıt altına alınması süreci bireylerin vatandaşlık aldığı süreçten farklı olarak ele alınmaktadır. Türkiye’de doğum yapacak yabancıların bilmesi gerekenler konusunda tüm süreçleri anlattığımız bu yazımızda detayları bulabilir, sorularınız varsa yorumlar aracılığıyla bize iletebilirsiniz.
Anne veya Babası Yabancı Olan Yeni Doğanların Nüfus İşlemleri
Türkiye’de dünyaya gelen ama anne veya babadan (veya ikisinden) dolayı yabancı uyruklu olan bebeklerin nüfus işlemlerinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği bilmesi son derece önemlidir. Babanın yabancı uyruklu olması halinde çocuğun annesi Türk vatandaşı ise doğum anından itibaren çocuk Türk vatandaşı sayılabilmektedir. Annenin yabancı uyruklu olması halinde baba Türk vatandaşı ise, Türk babadan olma ve Türkiye’de doğmuş bulunan çocuk Türkiye Cumhuriyetinin düzenlemiş olduğu nüfus cüzdanına sahip olabilecektir. Bu şartlar altında Türkiye’de dünyaya gelmiş bulunan bir çocuğun, vatandaşlığı kazanmasının yanı sıra nüfus cüzdanı sahibi olmasında da herhangi bir sakınca olmayacaktır.
Türk Vatandaşlığının Soy Bağı ile Kazanılması
Türk Vatandaşlığının Soy Bağı ile Kazanılması için soy bağının kurulmasını sağlayan esasların yerine getirilmiş olması şartı mevcuttur. Bu durumda doğumla Türk vatandaşlığını kazanan çocuğa nüfus cüzdanı verilmesi konusunda herhangi bir engelle karşılaşılmayacaktır. Doğumla Türk vatandaşlığını iktisap etmiş olan çocuğa nüfus cüzdanı verilmesi yine bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmiş olmasını gerektirmektedir.
Türk Vatandaşlığının Soy Bağı ile Kazanılmasında İstenen Belgeler:
- Başvuru formu
- 2 adet fotoğraf (beyaz fonlu ve biometrik)
- Türk Vatandaşlığına sahip anne veya babanın nüfus kaydı
- Anne veya babanın yabancı ülke vatandaşlığa sahip olması halinde kimliğini kanıtlayan belge (ve noter onaylı Türkçe tercümeleri)
- Başvuracak yabancının başka bir vatandaşlığa sahip olması halinde kimliğini kanıtlayan belge (ve noter onaylı Türkçe tercümeleri)
- Yabancının medeni halini gösteren belge ve evli ise evlilik belgesi, boşanmış ise bu hali kanıtlayan belge, dul ise eşinin ölüm belgesi
- Kişinin anne ve/veya babasının ölmesi halinde yabancının yakınlarından makamlarca alınacak imzalı ifade tutanağı
- Doğum belgesi (ve noter onaylı Türkçe tercümesi)
- Doğum tutanağı
- Vatandaşlığını kanıtlayabilen nitelikte olmak üzere İçişleri Bakanlığınca talep edilebilecek diğer evrak
İçişleri Bakanlığının incelemesi sonucunda yabancının Türk olduğu tespit edilirse bu kişinin Türk Vatandaşı olduğu hususu aile kütüğüne yazılmaktadır. Türk olduğu tespit edilemezse başvuru reddedilmektedir.
Türkiye’de Doğan ve Soy Bağı ile Vatandaşlık Kazanamayan Çocuğa Vatandaşlık ve Kimlik Verilmesi
Türkiye’de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olarak sayılmaktadır. Bu koşullarda Türk vatandaşı sayılacak olan çocuğa nüfus cüzdanı verilebilecektir. Sadece doğum olayının gerçekleşmiş olması vatandaşlığın kazanılabilmesi için yeterli olarak kabul edilmemektedir. Türkiye’de doğan çocuklara nüfus cüzdanı verilebilmesi Türk Vatandaşlığının kazanılması ile doğrudan ilgili olmaktadır. Ancak Türk vatandaşı olan, doğum anından itibaren Türk vatandaşı sayılan kimseler Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı sahibi olabilmektedir.
Yabancılar sadece Türkiye topraklarında doğması şartı ile Türk Vatandaşlığı hakkı elde edememektedir. Diğer yandan, doğan çocuğun anne ve babasının belli olmaması veya vatansız olması halinde veya ebeveynlerinden dolayı Türk Vatandaşlığını kazanamamış ise doğumdan itibaren Türk Vatandaşlığını elde edebilmektedir. Yabancının doğum ile herhangi bir ülke vatandaşı olmaması halinde de yabancı, doğumdan itibaren Türk Vatandaşı sayılmaktadır. Türkiye topraklarında bulunan, annesi veya babası belli olmayan ve vatandaşlığı bulunmayan çocuklar aksi ispat edilene kadar Türkiye’de doğmuş sayılmakta ve Türk Vatandaşlığı kazanmaktadır. Başvurular, hazırlanacak belgeler ile İçişleri Bakanlığına yapılmaktadır.
Türk Vatandaşlığının Doğum Yerinin Türkiye Olması Halinde Kazanılmasında İstenen Belgeler:
- Başvuru formu
- 2 adet fotoğraf (beyaz fonlu ve biometrik olmalı)
- Türkiye’de doğduğunu kanıtlayan doğum belgesi
- Doğum tutanağı
- Yabancı çocuğun vatandaşlığının olmaması halinde bunu kanıtlayan belge (ve noter onaylı Türkçe tercümesi)
- Anne ve babanın vatansız olması durumunda mümkünse bu durumu kanıtlayan belge
Bu yazımızda Türkiye’de doğum yapacak yabancıların bilmesi gerekenler hakkında yasal bilgileri ve prosedürleri özetlemeye çalıştık. Eğer sorularınız varsa yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba turkiyede ikamet eden suriyeli siginmaci 2019 yilinda dogan bir bebegini simdi nufusa kaydettire bilirmi?
Merhaba, doğum bir hastanede olduysa ve bebeğin doğum belgesi varsa evet kayıt yapabilirsiniz.
Merhaba,ben Azerbaycan vatandaşıyım,eşim de Azerbaycan vatandaşı. Tatil için gelmiştim,Türkiyede doğum yaptım . Çocuk hangi ülke vatandaşı olucak?
Merhaba, Türkiyede doğan yabancı anne ve babadan doğan çocuklar Türkiye vatandaşı olamazlar.