Akdeniz Bölgesinde Yaşam
Şehirler
Nüfusu;
- Burdur : 269.926
- Isparta : 441.412
- Antalya : 2.426.356
- Mersin : 1.814.468
- Adana: 2.220.125
- Kahramanmaraş: 1.144.851
- Osmaniye: 534.415
- Hatay: 1.609.856
Antalya Limanı, Antalya
Antalya Limanı, Antalya
Türkiye’nin güneyinde yer alan ve ülkenin en sıcak iki bölgesinden biri olan Akdeniz Bölgesi; benzersiz doğası, sıcacık iklimi, tarihi ve kültürel miraslarıyla taşınmaz ediniminde en çok ilgi gören bölgelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yeşilin maviyle kusursuz uyumuna tanıklık edeceğiniz doğa harikası kıyıları, eşsiz lezzetleri ve köklü tarihiyle her şehrinde farklı bir güzelliği keşfedeceğiniz bölge, sıcak bir yuva hayal eden herkese büyük imkânlar sunuyor. Taşınmaz edinimi için kusursuz bir seçenek olan Akdeniz Bölgesi’nin coğrafi yapısından iklimine, tarihinden eğlencesine tüm özelliklerini sizin için bir araya getirdik.
Coğrafi Yapısı
Akdeniz Bölgesi, adını komşu olduğu denizden alır. Yaklaşık 120.000 km2’lik yüzölçümüyle Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yaklaşık %15’ini oluşturur. Bölgenin büyük bir kısmı Toros Dağları ve yüksek platolarla kaplıdır. Bölgenin yeryüzü şekillerinin ana çizgilerini Toros’lar belirler. Akdeniz bölgesinin dağlık ve oldukça engebeli bir yapısı vardır. Genel olarak engebeli ve dağlıktır. Akdeniz kıyıları, az girintili çıkıntılı olması ve geniş yaylar çizmesi bakımından Karadeniz kıyılarına benzer. Bölgenin en batı kesiminde ise dağlar kıyıya dik uzandığı için, burada Ege kıyılarına benzeyen daha girintili çıkıntılı bir kıyı tipi vardır.
Toros Dağları, Mersin
Toros Dağları, Mersin
Seyhan Nehri ve Sabancı Camii, Adana
Kaputaş, Kaş, Antalya
Kaputaş, Kaş, Antalya
Bölgenin Akdeniz yamaçlarında Akdeniz İklimi görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Dağların kuzey yamaçlarında ve göller yöresindeyse iklim karasallaşır. Bu alanlarda bitki örtüsü de bozkırdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yer yer ormanlara da rastlanır. En sıcak ay ortalaması kıyılarda 27-28 °C, iç kısımlarda 23-25 °C dir; en soğuk ay ortalaması ise kıyıda 10 °C dolayında iken iç kısımlarda 1,5-2 °C kadar iner.
Kız Kalesi, Mersin
Bölgede Yetişen Tarım Ürünleri
Yaz mevsiminin sıcak ve kurak kış mevsiminin ise ılık ve yağışlı olması sebebiyle muz ve turunçgiller üretimi yapmaya uygun bir bölgedir. Ülkemizde üretilen muzun tamamı Akdeniz Bölgesinde yapılır. Turunçgillerin ise % 90’a yakını Akdeniz Bölgesi’nde üretilmektedirler. Bunların yanında buğday, arpa, pirinç, tütün, zeytin, ananas, haşhaş, gül ve şekerpancarı üretimi yapılır ve pamuk, yer fıstığı, susam üretimlerinin de büyük bir bölümü bu bölgede üretilir. Akdeniz Bölgesi seracılıkta ise Türkiye’de ilk sırada yer alır.
Tarih
Yeşili ve maviyi buluşturan, “deniz, kum ve güneş” üçlüsünün vazgeçilmez adresi Akdeniz Bölgesi, aynı zamanda köklü tarihiyle de insanları büyülüyor. Aspendos’tan Patara’ya, Apollon Tapınağı’ndan Phaselis’e sayısız tarihi kalıntıya ev sahipliği yapan bölge, tarihi keşfetmek isteyen herkese eşsiz kültürel miraslar sunuyor. Bu yerlerden en bilineni Kale İçi adı ile anılan Antalya’nın Tarihi Çekirdek Kenti’dir. Kentin büyük bir bölümü surlarla çevrilidir. Tarihin ve modern yaşamın mükemmel bir sentezini yansıtan Akdeniz Bölgesi, aynı zamanda, Türkiye’nin büyük ölçekli göç alan kentlerinden biridir.
Apollo Tapınağı, Antalya
Titus Tüneli, Hatay
Tarihi Mozaik, Antakya
Kültür ve Eğlence
Antalya Festival
Müzik
Konyaaltı Plajı, Antalya
İstatistikler
Eşsiz güzellikteki kıyıları kaplayan Akdeniz Bölgesi turizmiyle tanınıyor olsa da Türkiye’nin en büyük delta ovası olan Çukurova ve Amik ovası ile tarım bakımından da Türkiye’nin en üretken 2. Bölgesi konumundadır. Ayrıca 3 önemli dinin mensuplarının bir arada yaşadığı ve dünyanın en önemli mozaik müzelerinden birine ev sahipliği yapan Hatay gibi zengin kültür şehirlerini de bünyesinde bulunduran Akdeniz bölgesi tüm sıcaklığı ve içtenliği ile sizleri gayrimenkule yatırım yapmaya ve bu ülkede yaşamaya davet ediyor.
Yabancıların en çok yatırım yaptığı ikinci bölge olan Akdeniz Bölgesi’nde yapılan gayrimenkul yatırımının illere göre dağılımı şöyledir;