Türkiye'de Yaşam

Türkiye Cumhuriyeti Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Bilgi

Türkiye Cumhuriyeti, anayasasının ilk üç maddesinde şöyle tanımlanmıştır

    1. Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
    2. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
    3. Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
      Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

Bu ifadeler Türkiye’nin özünü oluşturan maddelerdir, ancak Türkiye hakkında bilmeniz gereken daha pek çok önemli bilgi vardır.

Türkiye Cumhuriyeti hakkında bilmeniz gereken 10 ilginç bilgiye bakalım:

Asya ve Avrupa Arasındaki Köprüdür

Asya ve Avrupa Arasında Köprüdür

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul ve Çanakkale Boğazlarıyla birbirine bağlar. Bu bağlantı ise İstanbul’da bulunan 3 adet köprüyle sağlanır.

Öyle ki İstanbul’un Asya kıtasındaki telefon numaralarını ararken 216 kodu, Avrupa yakasındaki telefon numaralarını ararken de 212 kodu kullanılır.

Aynı Anda Dört Mevsim Yaşanabilir

Aynı Anda Dört Mevsim Yaşanabilir

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir. Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz tarafından sarılan Türkiye’nin 7000 kilometreden fazla kıyı şeridir vardır. Buna karşın iç ve doğu bölgelerde karasal iklim görülür. Yani siz nisan ayında Antalya’da denize girip güneşin tadını çıkarırken Kayseri’deki bir arkadaşınız dünya standartlarındaki Erciyes Kayak Merkezi’nde kayak yapıyor olabilir.

15 Milyonluk Megakent İstanbul

15 Milyonluk Megakent İstanbul

Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul, 15 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 20 kentinden biri. Şu an yaklaşık 80 milyonluk bir nüfusa sahip olan Türkiye’deki her 19 kişiden biri İstanbul’da yaşıyor diyebiliriz.
Tarihi 3000 yıl öncesine dayanan İstanbul, başta Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere daima dünyanın en önemli bölgelerinden biri kabul edilmiştir.

Bugün finans, eğitim, kültür, sanat, spor, medya gibi konularda Türkiye’nin kalbi konumundaki İstanbul, içerdiği sayısız tarihi ve doğal güzellikle de ziyaretçi akınına uğruyor.

Örneğin Osmanlı Dönemi’nden kalma camiler ve saraylar,  528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından inşa ettirilen Galata Kulesi, İstanbul’u Bizans İmparatorluğu’ndan alarak Türk yurdu haline getiren Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 yılında yaptırılan Kapalıçarşı gibi yerler İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken yerleridir.

Dünyanın En Büyük Havalimanı Türkiye’de

Dünyanın En Büyük Havalimanı Türkiye’de

Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2018’de faaliyet başlayacak olan İstanbul’daki üçüncü havalimanı yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. Bu durum da şüphesiz Türkiye’yi havacılık sektörünün en önemli ülkelerinden biri yapacak.

UNESCO Dünya Mirası’nda 17 Tarihi Eser

UNESCO Dünya Mirası’nda 17 Tarihi Eser

 

UNESCO Dünya Mirası listesinde Türkiye’den 17 tarihi yapı ve ören yeri bulunuyor. Efes Antik Kenti, Nemrut Dağı, Kapadokya gibi görenleri büyüleyen doğal ve tarihi yapıların yanı sıra listeye henüz dahil edilmemiş pek çok dünya mirası da Türkiye’nin farklı bölgelerinde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tarih öncesi çağlardan beri pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, ziyaretçilerine her anlamda dopdolu bir deneyim sunabilecek bir ülke diyebiliriz.

Futbol Büyük İlgi Görür

Futbol Büyük İlgi Görür

Türkiye’de birçok spor profesyonel olarak yapılır. Ancak basketbol ve özellikle futbol Türk halkı tarafından çok ilgi görür. Önemli futbol maçlarının olduğu gün İstanbul’da hayat durur, insanlar stadyumlarda ya da televizyon başında bu maçları seyreder. İstanbul’un üç önemli futbol takımı olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş en popüler ve en çok taraftara sahip takımlardır. Özellikle Galatasaray’ın 2000 yılında kazandığı UEFA Kupası, 2002 Dünya Futbol Şampiyonası’nda ve 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’da Türk milli takımının gösterdiği başarılar ve son birkaç yıldır Beşiktaş’ın Avrupa’da gösterdiği parlak perfomans Türkiye’nin yurt dışında tanınmasına büyük katkı sağlamıştır denebilir.

Olağanüstü Bir Mutfak Kültürü Vardır

Olağanüstü bir Mutfak Kültürü Vardır

Türk mutfağı et, sebze ve hamur işi bakımından çok zengindir. Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu ve Orta Asya gibi farklı bölgelerde hakimiyet kurmuş Osmanlı Devleti’nin mirasçısı olan Türkiye, bu bölgelerdeki yemekleri çok güzel bir biçimde harmanlayarak sunar. Türkiye’ye geldiğinizde aklınızda en çok yer bırakacak şeyin Türk yemekleri olacağını peşinen söyleyebiliriz.

Çiğ köfte, karnıyarık, mantı, yaprak sarması, künefe, baklava gibi lezzetleri tatmadan Türkiye’yi ziyaret ettim dememelisiniz!

Bu arada çay, çok sık tüketilen bir içecektir. Kendine özgü bir yöntemle demlenen ve “tavşan kanı”nı andıracak şekilde kırmızı olan Türk çayını da yudumlamanızı tavsiye ediyoruz.

Noel Baba Aslen Türkiyelidir

Noel Baba Aslen Türkiyelidir

Aziz Nicholas, yani Santa Claus Antalya’nın Patara Antik kentinde doğmuştur. Yine Efes Antik Kenti’nde de Meryem Ana Evi bulunur. Aziz Paul de olmak üzere İncil’de geçen pek figür Anadolu’da yaşamıştır. Hz. İbrahim Şanlıurfa şehrinde yaşamıştır ve Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’nda olduğu düşünülmektedir.

Tarım Anadolu’da Başlamıştır

Tarım Anadolu’da Başlamıştır

Tarihçilere göre dünya üzerinde ilk tarım faaliyetleri 11.000 yıl önce şu an Konya’da bulunan Çatalhöyük’te başladı. Yapılan kazılarda o dönemin insanlarının buğday ve arpa gibi besinleri yemeklerinde kullandığı anlaşılmaktadır.

Bugün de Türkiye tarım konusunda önde gelen ülkelerden biridir. Tahıl, ayçekirdeği, fındık, narenciye gibi ürünlerde dünyanın en önemli ihracatçılarındandır.

Türk Dizi ve Filmleri Dünyada İlgi Görüyor

Türk Dizi ve Filmleri Dünyada İlgi Görüyor

Son 20 yıldır Türkiye’de çekilen dizi ve filmler dünya genelinde büyük ilgi görüyor. Özellikle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye alan Nuri Bilge Ceylan’ın ülkenin en önemli yönetmeni olarak kabul edebiliriz. Türk dizileri de Balkanlar’dan Güney Amerika’ya, Orta Doğu’dan Orta Asya’ya kadar milyonlarca insanın beğenisini kazanmaktadır

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu