Yabancı Uyruklular Diş Sağlığı Hizmetlerinden Nasıl Faydalanabilir?
Diş sağlığı denildiğinde hem hizmet kalitesi hem hasta memnuniyeti açısından Türkiye dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alır. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından diş sağlığı hizmeti almak için gelen hastaları ağırlayan Türkiye, kalite hizmet, düşük maliyet ve üst düzey işçilik kalitesiyle ön plana çıkmaktadır.
Türkiye’de diş sağlığı hizmetlerinden faydalanmak isteyenlerin üç seçeneği bulunur:
- Genel Sağlık Sigortası
- Özel Sigorta
- Özel Muayenehaneler
Ağız ve Diş Sağlığı Klinikleri
Türkiye’de ağız ve diş sağlığı hizmetleri, devlet hastanelerinin ülke genelinde yaygın ağı olan “Ağız ve Diş Sağlığı” kliniklerinde verilir. Bu merkezlerden telefon, internet ya da bireysel başvuru yöntemiyle randevu alınabilir.
Genel sağlık sigortasına sahip Türk ve yabancı uyruklu kişiler, devlet ve üniversite hastanelerinde ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir. Ayrıca yapılan son yasal düzenlemeyle birlikte genel sağlık sigortası kapsamındaki kişiler de bazı koşullar dahilinde özel hastanelerin sunduğu hizmetlerden yararlanabilir.
Özel sigorta sahibi kişiler de sigortalarının anlaşmalı olduğu devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden faydalanabilirler. Ancak özel sağlık sigortasının diş sağlığı hizmetlerini ne derecede karşıladığına özel sigorta yaptırırken mutlaka dikkat edilmelidir.
Özel Muayenehaneler
Bir üçüncü opsiyon olarak da kendi muayenehanesinde faaliyet gösteren diş hekimleri gösterilebilir. Bu diş hekimleri bağımsız çalışırlar ve kendi ücret tarifeleri vardır. Genel sağlık sigortası ve özel sigorta kapsamında faaliyet göstermezler.
Şimdi yabancı uyruklu kişilerin bu üç opsiyon aracılığıyla diş sağlığı hizmetlerinden nasıl yararlanabileceklerine biraz daha yakından bakalım.
Genel Sağlık Sigortasıyla Diş Sağlığı Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?
Genel sağlık sigortasından ve dolayısıyla ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden;
- Türkiye’de oturma izni almış yabancılar,
- Türkiye harici bir ülkede sigortası olmayan yabancılar,
- Türkiye’de bir yıldan uzun bir süredir yaşayan ve bu sürenin ardından başvuru yapan yabancı ülke vatandaşları genel sağlık sigortasından faydalanabilirler.
Türkiye’deki diş sağlığı hizmetlerinden yararlanmak isteyen yabancı uyrukluların genel sağlık sigortası başvurusu yapmak için en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat müracaat etmeleri gerekir. Başvuru yapacak kişinin sosyal güvenlik merkezine aşağıda belirtilen belgeleri sunması gerekir:
- İkamet izin belgesi,
- İlgili yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması bakımından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi,
- Taahhütname formu
Genel Sağlık Sigortası Hangi Diş Sağlığı Hizmetlerini Kapsar?
Şimdi genel sağlık sigortası kapsamında verilen ağız ve diş sağlığı hizmetlerine bakalım:
Ağız ve diş muayenesi, diş hekiminin göreceği lüzum üzerine ağız ve diş hastalıklarının teşhisi için gereken klinik muayeneler, diş çekimi, konservatif diş tedavisi ve kanal tedavisi, ağız ve diş hastalıkları ile ilgili acil sağlık hizmetleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin ortodontik diş tedavileri ile 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almış kişilerin diş protezlerinin % 50’si genel sağlık sigortası tarafından karşılanır.
Sosyal Güvenlik Kurumu yönetmeliğine göre diş implantı tedavisi ancak “uygulamasının zorunlu olduğunun diş hekimliği fakültelerinden cerrahi, protez ve periodontoloji anabilim dallarından en az birer öğretim üyesinin katılımlarıyla oluşacak sağlık kurulu ile karara bağlanması” şartıyla karşılanmaktadır.
Diğer bir ifadeyle diş implantı ancak belirli durumlarda genel sağlık sigortası tarafından karşılanır. Diş implantı tedavisi kişinin beden sağlığı açısından hayati bir öneme sahip değilse, genel sağlık sigortası diş implantını karşılamaz. Bu durumda özel muayenehanelerde faaliyet gösteren diş hekimlerine gitmek gerekir.
Diş protezi söz konusu olduğunda genel sağlık sigortası yönetmeliği gereği bir hastaya 4 yıl arayla diş protezi takılabilir. Yani bir kişi diş 4 yılda en fazla bir kere diş protezi hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir.
Diş teli de yine genel sağlık sigortası kapsamındadır. Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde, ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversitelerin diş hekimliği bölümlerinde, kliniklerde diş teli tedavisi yapılır.
Özel Sağlık Sigortasıyla Diş Sağlığı Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?
Türkiye’de her şeyden önce ikamet izni alabilmek için özel sigorta sahibi olmak gerekmektedir. Türkiye’de vize ya da vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da 90 günden uzun kalmak isteyen yabancı uyruklu insanların ikamet izni alabilmeleri için ülkede faaliyet gösteren sigorta şirketlerinden özel sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.
Özel sigorta kapsamında diş muayenesi, panoramik röntgen, diş taşı temizliği, diş çektirme, diş beyazlatma gibi hizmetler yer alır. Buna karşın sigorta kapsamında diş implantı isteğe bağlı olarak sunulur. Yani özel sigorta sahibi olmanız implant hizmetlerinden yararlanmanızı otomatik olarak sağlamaz. Eğer özel sağlık sigortanızın diş implantını da karşılamasını istiyorsanız bunu özel sigorta yaptırırken belirtmeniz gerekir.
Özel Muayenehanelerden Nasıl Yararlanılır?
Türkiye’de ağız ve diş sağlığı tedavileri için devlet hastaneleri ve özel hastaneler dışında üçüncü bir seçenek daha vardır. Diş hekimleri kendi özel muayenehanelerini de açıp ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilirler. Bu diş hekimleri herhangi bir sigorta kapsamında faaliyet göstermezler. Kendi fiyat tarifeleri olan özel muayenelerden de telefonla, internet üzerinden ya da bizzat giderek randevu alabilirsiniz.
Ancak özel muayenehaneler, herhangi bir sigorta kapsamında olmadıkları için tedavi ücretleri yüksektir. Bilhassa diş implantı, diş protezi gibi tedaviler için ciddi meblağlar ödemek gerekebilir.