Türkiye'de Sağlık

Yabancı Uyruklular Eczane Hizmetlerinden Nasıl Faydalanabilir?

Türkiye’de sağlık hizmetleri açısından oldukça gelişmiş bir ülkedir. Uzman doktor ve sağlık personeli kadroları, kolay ulaşılabilen sağlık hizmetleri ve teknolojiyle bütünleşmiş tedavi yöntemiyle ön plana çıkan Türkiye’de yabancıların da bu hizmetlerden faydalanması için çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.

Türkiye’de devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri veya özel hastanelerden yararlanabilmek için genel sağlık sigortası ya da özel sigorta kapsamında olmak gerekmektedir. Genel sağlık sigortası ve özel sigorta sayesinde sağlık hizmetlerine ya ücret ödenmez ya da sembolik bir ücret ödenir.

Eczane hizmetleri söz konusu olduğunda da yine sigorta kavramını ele almak gerekir. Çünkü genel sağlık sigortası ve özel sigortalar pek çok eczane alışverişini de kapsamaktadır. Sigorta sahibinin pek çok ilaca ücret ödemesi gerekmemektedir.

Herhangi bir sigortaya sahip olmayan kişiler uyruğuna bakılmaksızın ilaç ücretini kendileri karşılamak durumundadır. Sağlık güvencesi olmadığı müddetçe de oldukça pahalı olan ilaçları vatandaşların sürekli olarak kendi cebinden karşılaması sürdürülemez bir durumdur.

Türkiye’de Eczaneler Nasıl Çalışır?

Türkiye’de Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin aksine ilaç hizmetini sadece eczaneler sağlamaktadır. Çalışma şekilleri özel yönetmeliliklerle düzenlenen eczane hizmetleri ülkemizde oldukça etkin ve yaygındır. Bunun temel sebebi olarak yasada yer alan “3500 kişiye bir eczane düşmelidir” ifadesi gösterilebilir. Bu nedenle de Türkiye’de nüfus yoğunluğuna da bağlı olarak yerleşim bulunan her noktada eczanelere kolaylıkla erişilebilir.

Türkiye’de eczane açma ruhsatı sadece eczacılık fakültesinden mezun kişilere verilir. Bu nedenle bir eczaneye gittiğinizde doğrudan işinin uzmanı kişilerle karşılaşırsınız.

Sigorta Hizmetleri İlaç Alımını Kapsar Mı?

Yasalar gereği Türkiye’de sigortalı kişilerin, eczanelerdeki ilaçlardan yararlanabilmek için ücret ödemesi gerekmez. Ancak bazı ilaçlar sigorta kapsamı dışındadır. Bu ilaçları almak için sigortalı ya da sigortasız ayrımı olmaksızın ödeme yapılması gerekir.

Bununla birlikte ağrı kesici, ateş düşürücü gibi reçetesiz satılan ilaçlar da sigorta kapsamı dışındadır. Ancak bu ilaçların ücretlerin oldukça düşük ve kolay karşılanabilir olduğunu da belirtmekte fayda var.

Eczaneler Hangi Saatler Arasında Hizmet Verir?

Türkiye’de eczanelerin hafta içi ve hafta sonu çalışma saatleri şu şekildedir;

Hafta İçi:                               Açılış: 08:30         Kapanış: 19:00

Cumartesi Günü:         Açılış: 09:30           Kapanış:19:00

Bu saat aralıkları dışında ve Pazar günleri eczane hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişilerin 24 saat hizmet veren eczanelere başvurmalı gerekmektedir. Yaşadığınız ilde o tarihte nöbetçi eczane olarak hizmet veren eczaneleri internetten kontrol edebilirsiniz.

Yabancı Uyruklu Kişiler Eczanelerden Nasıl Yararlanabilir?

Eczanelerde satılan ilaçların büyük bir bölümünden genel sağlık sigortası ya da özel sigortaya sahip kişiler ücretsiz yararlanır. Zira bu kişilerin ilaç ücretini devlet ya da sigorta şirketi karşılamaktadır.

Bu nedenle yabancı uyruklu kişilerin eczane hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmesi için sigortalı olmaları şarttır. Bunun için yabancı uyruklu kişiler ya devlet tarafından sağlanan genel sağlık sigortasına ya da özel sigorta şirketleri tarafından sağlanan özel sigortaya sahip olmalılardır.

Genel Sağlık Sigortasından Yararlanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Genel sağlık sigortasından ve dolayısıyla eczane hizmetlerinden;

  • Türkiye’de oturma izni almış yabancılar,
  • Türkiye harici bir ülkede sigortası olmayan yabancılar,
  • Türkiye’de bir yıldan uzun bir süredir yaşayan ve bu sürenin ardından başvuru yapan yabancı ülke vatandaşları genel sağlık sigortasından faydalanabilirler.

Türkiye’de ki eczane hizmetlerinden yararlanmak isteyen yabancı uyrukluların genel sağlık sigortası başvurusu yapmak için en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat müracaat etmeleri gerekir.

Başvuru yapacak kişinin sosyal güvenlik merkezine şu evrakları sunması gerekmektedir:

  • İkamet izin belgesi,
  • İlgili yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan ya da çalışma ataşeliğinden alınan genel sağlık sigortası uygulaması bakımından sosyal güvenlik durumlarını gösteren yazının aslı veya fotokopisi,
  • Taahhütname formu

Özel Sağlık Sigortasından Yararlanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Türkiye’de her şeyden önce ikamet izni alabilmek için özel sigorta sahibi olmak gerekmektedir.  Türkiye’de vize ya da vize muafiyenin tanıdığı süreden veya 90 günden uzun kalmak isteyen yabancıların ikamet izni alabilmeleri için Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinden özel sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.

Diğer bir deyişle Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancı uyruklu kişiler, özel sağlık sigortası yaptırmak zorunda oldukları için eczane hizmetlerinden de doğrudan faydalanabilirler.

Ancak özel sağlık sigortasını iptal ederek genel sağlık sigortası kapsamına girmek isteyenler de genel sağlık sigortası başvurusu adımlarını izleyerek genel sağlık sigortası sahibi olarak eczanelerden yararlanabilirler.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Merhaba. Yabancı uyruklu vatandaşlar eczande çalışabilir mi? Eczacılık mezunu ve yurtdışında bir eczanede çalışmaktadır. İşyeri açma değil sadece normal çalışan olması mümkün müdür?

  2. Merhaba ben Fransa’da yaşıyorum ve Türkiye’ye seyahat etmek istiyorum, Fransız reçetemle Türkiye’de bir eczanede ilaç alabilir miyim ( ilaç: roaccutane).

  3. Merhabalar ben yabancı uyruklu bir vatandaş ile evliyim ve ilde çocuğum var esimin oturum süresi doldu ve ekonomik nedenlerden dolayı uzatamadim bu durumda sistemde adı geçmiyor ve kaçak durumunda eczaneden normel kadın rahatsızlığı ile ilgili kendi parasını ödemek kaydıyla ilaç alabilirmi
    Teşekkür ederim

  4. Merhaba . Biz turkiyede 10yil oturyoruz .sgkmiz var .
    Ben su an hamileyim .28.haftada hepatit b kronige gectigin ogrendik ….. ama devlet ilac vermiyor … biz tam ilac ucret odesek … nereden ilac alabillir miyiz ?
    Sunan 34.haftalik hamileyeim… cok korkyorum ..

  5. Merhaba. Bizde yaklaşık 10 yıl süreyle ingiltere vatandaşı bir misafir yaşamakta. Kendisi 10 yıl önce burada yaşarken şeker hastalığına yakalandı. Gss kapsamında 10 yıl boyunca sigortalı olarak bu ilaçlar gss prim kapsamında ödendi. Ancak nisan 2019 tarihinde sgk artık kronik rapora bağlı ilaclari ödemeyeceğini belirtmiş. Her ay gss en yüksek primi 614 tl ödeyip artık ilaç alamıyoruz. Bu haksızlık degil mi

    1. Merhaba, sesinizi duyurmak için yorumunuzu yayınlıyoruz, elimizden bir şey gelmediği için maalesef sorunuza cevap veremiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu