Türkiye'de Yaşam

Yabancıların Adres Değişikliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Türkiye’de oturma iznine sahip olan yabancıların en çok merak ettikleri konulardan bir diğeri ise adres değişikliği olarak karşımıza çıkıyor. Adres değişikliğinin nasıl yapıldığı ve yabancıların adres değişikliği gerekli evraklar hakkındaki detayları bu yazımızın devamında bulabilirsiniz. Yerleşim yeri adresi, kişinin oturduğu evin bulunduğu yer anlamına gelmektedir. Yasalara göre, kişilerin oturdukları yeri resmi olarak belgelemeleri zorunlu kılınmıştır. Ayrıca yerleşim yeri belgesi almak isteyen kişilerin 20 gün içerisinde e-devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüklerinden adres değişikliği beyanında bulunması gerekmektedir.

Yürürlükte olan nüfus kanunu gereği herkes yerleşim yeri adresini doğru bir şekilde ve yazılı olarak bildirmekle mükelleftir. Bu bildirim Türkiye’deki nüfus müdürlüklerine adres beyan formu ile bizzat yapılmaktadır. Adres beyanı ile yükümlü olan tüm kişiler yerleşim yerine ilişkin değişiklikleri de en geç yirmi gün içinde ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler. İlgili kanun ve yönetmelikler, Türk vatandaşları ile Türkiye’de yaşayan ve oturma izni olan yabancıları aynı yükümlülükler altına almıştır. Kişilerin adres bildirim yükümlülüğü bakımından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Kanunu gereği nüfus müdürlüklerine herhangi bir işlem sebebi ile gerçek dışı beyanda bulunan kişiler hakkında hapis ve idari para cezası uygulanırken, yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere de belirli miktarda idari para cezası uygulanmaktadır.

E-Devlet Üzerinden Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Yerleşim yeri adresi değişikliği e-devlet üzerinden mobil imza ya da elektronik imza ile gerçekleştirilebilmektedir.Ancak sistemde kayıtlı e-imza sahibi olmadan adres değişikliği yapmak mümkün olmamaktadır. Taşınılan yer daha önce sistemde kayıtlı değilse adres oluşturmak mümkündür. Fakat adres daha önce başkaları tarafından beyan edilmiş ise adres değişikliği yapılamamaktadır. Bu sebeple mobil ya da elektronik imza olmadan e-devlet üzerinden adres değişikliği yapmak mümkün değildir. Bunun için öncelikle nüfus müdürlüğüne gidilerek adres değişikliğinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle e-devlet üzerinden yerleşim yeri belgesi almak mümkün olmaktadır.

Yabancılar Nasıl Adres Değişikliği Yapabilir?

İkamet izni başvurusunda bulunup yerleşim yeri belgelerini alan yabancıların randevu aldıkları zaman adres ve iletişim bilgilerini de randevu dosyalarına eklemeleri gerekmektedir. Yabancılar,ikamet izni başvurusu yaptıktan sonra veya yeni kimlikleri kendilerine ulaştıktan sonra adres değişikliğinde bulunmuşlarsa bu durumu yaşadıkları şehirdeki göç idaresi müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

Aynı şekilde, konsolosluklardan ikamet veya çalışma izni alan yabancılar ülkeye giriş tarihinden, ülke içinden ikamet veya çalışma izni alan yabancılar ise bu izinlerin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç yirmi iş günü içinde Nüfus Müdürlüğüne başvurarak adres kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar.

Diğer yandan, ikametgâhlarını ikamet izni aldıkları şehirden farklı bir şehirde bulunan adrese taşıyan yabancıların taşındıkları şehirde ikamet etmek üzere en geç 20 iş günü içinde başvuruda bulunarak yeni bir ikamet izni almaları gerekmektedir. Bu işlemde, ikamet izin türü değişmiyorsa yeni bir ikamet izni belgesi düzenlenmekle birlikte, harcı ödenmiş olan süre, tekrar harca tabi tutulmamaktadır.

Eğer yabancılar yukarıda belirtilen süre içinde bir bildirimde bulunmazlarsa herhangi bir kontrolde bildirim yapmadıkları için kimliklerinin iptali ile karşı karşıya gelebilmektedirler.Bu sebeple, yabancıların adres değişikliğinin ardından başta yaptıkları kira sözleşmesi gibi bazı evraklar ile oturdukları şehirdeki göç idaresi müdürlüğüne giderek adres değiştirdiklerine dair beyanda bulunmaları gerekmektedir. Bu işlem çok kolay bir şekilde ve kısa zamanda gerçekleştirilebilmektedir. Yabancılar için bu bildirimi yapmanın göz ardı edilmesi birçok olumsuz soruna yol açabilmektedir. Yabancılar tarafından adres değişikliği bildirimi zamanında yapılmadığı halde ikamet izni iptaline neden olabilmektedir.Bu hususa özellikle dikkat edilmeli ve yükümlülüklere eksiksiz bir biçimde uyulmalıdır.

Yabancıların Adres Değişikliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Adres değişikliği yapmak isteyen yabancıların nüfus müdürlüklerine başvururken yanlarında bulundurmaları gereken bazı evraklar vardır. Bu evraklar aşağıda sıralanmıştır:

  • Kira Sözleşmesi
  • İkamet İzin Belgesi
  • Pasaport

Yabancılar,adres değişikliği yapmak için yeni adreslerine ait kira sözleşmesi ile bulundukları şehrin nüfus müdürlüğüne bizzat başvurarak öncelikle yeni adreslerini sisteme kayıt ettirmeli ve adres yerleşim belgesi almalıdır.Son olarak, nüfus müdürlüğünden alınan adres yerleşim belgesi ya da ikametgâh belgesi şehirdeki göç idaresi müdürlüğüne bir dilekçe ile birlikte sunulmalıdır. Bu yazımızda, Türkiye’de yabancıların adres değişikliği gerekli evraklar hakkında bilinmesi gereken detaylardan bahsettik, eğer sorularınız olursa bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

45 Yorum

  1. Merhaba uzun dönem ikamet iznim var ikametimi Bursa’dan İstanbul’a taşımak istiyorum taşıdıktan sonra yabancı kimlik numaram değişir mi aynı numarayla yine devam eder miyim ?

  2. Merhabalar . Çalıştığım şirket fabrikası İzmir’de ama satış ofice Istanbulda . Ben İstanbul da oturuyorum kendi evimde . Ama çalışma iznini fabrika adresi üzerinden aldık İzmirden . Çalışma iznini taşıma gibi konu söz konusu ola biliyormu acaba ?

  3. Merhaba ban yabancıyım e dewlet üzerinde adresim gözukmiyor türk vatandaşi adresine almak istiyor hangi ewraklar lazim

  4. merhaba biz yabancıyız ve ikametimizde var adres değişikliği için gittik bize ev kontratını yenileyip faturayı üzerinize alıp ev sahibinin tapusunu birde bankaya teminat yatırmanız gerekli dediler…teminat yatırma varmı? öyle bişey yok diye biliyorum ama niye öyle dediler bilmiyorum bana yardımcı olurmusunuz lütfen

  5. Merhaba,
    Ben bir ev kiraladım, göç idaresine adres kaydı için gittim, ama kayıt yapmadılar, iskan izni yok dediler.
    Yapabileceğim bir şey var mı?

  6. Merhabalar, Eskişehir’de Yüksek Lisans öğrencisiyim. Tez dönemimdeyim. Kocaeli’de çalışma izni almaya çalışdık red gelmiş. Acaba ikametgahım Eskişehir’de diye başka bir ilde çalışma izni alamıyor muyum?

    Teşeküür ederim.

  7. Merhaba ben Özbekistan vatandaşıyım türk vatandaşı ile evliyim. Adresim kayinpederimin evinde, biz beraber oturuyoruz. Şimdi yeni eve taşındık o adrese geçmek için ne yapmalıyım. Ne evrek goturmeliyim. Cevap yazarsınız sevinirim.

  8. Merhaba!
    Yabancıysam ve Türk vatandaşından oda kiralarsam yeni adreste oturma izni nasıl alınır? Nereye ve hangi belgelerle başvurabilirim?

    1. С хозяином дома вместе пойти в миграционную службу и вас пропишу, но есть подводные камни, в перечень документов потребуются у вас Горантийное письмо в котором он обязуется нести ответственность за вас (типо если вы будете нуждаться в медицинской нужде или купит вам хлеб у вас не будет денег) кто будет писать Горантийное письмо должен быть гражданином Турции

  9. Sureye’li mültecilerin ikamet değişikliği için de önce nüfusa gidip yeni adresleri için ikametgah belgesi alıp daha sonra il göç idaresine bir dilekçe ile başvurmaları mı gerekir yoksa mültecilere ayrı bir prosedür mü mevcut?

    1. Merhaba.
      Şuanki ikametgah adresim Ankara dır ve bana çalışma izni başvurusunda bulunan firma istanbulda bulunmaktadır. Çalışma izni sürecinde ikametgahımın Ankara olması eksik evrak olarak tespit edilmiş ve sürecin ilerlemesi için ikametgahımı istanbula taşımam gerektiğini söylediler. Yasalara göre adres değişikliği yapma imkanım var mı? Varsa hangi prosedürü izlemem gerekir?
      Teşekkürler
      (Yabancı uyrukluyum ve çalışma iznine başvuruda bulunan firma Hastanedir)

  10. Merhaba, ben yabacı vatandaşım, e-devlet kapısı üzerinden adres değişikliği yaptım, başarı ile sonuçladı, yeni evin kontratı eşimiz üzerine/türk vatandaşı/ , fakat il göç idaresine adresimin değiştiğine dair bir bildirimde bulunmam gerekiyor mu , 157 aradım, e devlet üzerinden kayıt yaptıysanız eğer otomatik olarak sisteme geçtiğini ve göç idaresine bildirmeme gerek olmadığını söylediler. Eğer yine de goc idaresine bildirmem gerekiyorsa bu işlem için nerden ve nasıl bir hizmet için randevu almam gerekiyor , yardımcı olabilirseniz sevinirim

    1. Merhaba ben yabanciyim çalişma izinim var ayni adreste 6 sana kaldim bir sokaktan başka sokaka taşiniyirum adres ayni Mehterçeşme Esenyurtda adres degişim yapmam gerekiyor nasil yapabilirim bana adres yabancilara yasak diyorlar ne yapmaliyim yene evde adres degisimligi yapamadim için elektrik kulanamiyurum evde kuçuk cukda var zorlaniyurum

  11. merhaba, benim arkadaşım yabancı ve çok yakında oturum süresi bitecek tüm aşamaları tamamladık ancak adres değişikliği için e devlet üzerinde kayıt yaparken tarih kısmında yanlışlık yaptık bu yüzden göç idaresine gidilmesi konusunda bir mesaj aldık. Ev sahibi ile önce notere oradan göç dairesine gidilmesi gerekiyormuş. Sorun şu ki ev sahibi bizi başından savıyor şehir dışında olduğunu iki ay dönemeyeceğini söylüyor. Bu durumda bize tavsiyeniz nedir? Göç idaresine gitsek faturalar ile çözebilir miyiz? ya da arkadaşım notere kendi kimliüği ile gitse? Zamanımı çok kısıtlı umarım bize yardımcı olursunuz. 157 yi aradığımda bu konuda bilgi veremediklerini söylediler. Gerçekten yorucu ve stresli bir süreç geçiriyoruz.Saygılar

    1. Merhaba, GÖÇ idaresine faturalar ile ile gitmeniz ev sahibinizin tatilden dönünceye kadar belki size zaman kazandırabilir fakat GÖÇ idaresi bu zamanı vermeyebilir. Ev sahibi tarafından noter huzurunda imzalanmış kontratı ibra etmeniz maalesef şarttır.

      1. Merhabalar.. benim arkadaşım şuan İstanbul’da ama ikamet yapıp Diyarbakıra gelecek. Bide ikamet süresi bitiyor Ekim’de ama uzatacak..benim.soracagim şey arkadaşım taşınmadan önce İstanbul’da herhangi bir İşlem yapması gerekiyor mu? İkametgahi İstanbul’da o da diyar Diyarbakır’a tanışacak

        1. Merhaba. Ben yabancıyım , istanbul’da okuyorum bu sene liseye gectim ama ikametimiz başka bi il de oldu icin kaydımı yapmıyorum bunun icinde adres değişimi gerek,
          Adres deşişim icin ne yabmam gerk hakında bi bilginiz varmı

  12. merhaba. eşim yabancı uyruklu. başka şehre taşındık ve nüfus müdürlüğünden adres değişikliği yapıldı. vatandaşlık için başvurmaya gittğimizde ikametin süresinin bitmemesine rağmen bize ikametin değiştirilmesi ve üzerinde bulunduğumuz şehrin yazması gerektiğini söylediler. il göçe sorduğumuzda ilk başvuru randevusu almamız gerektiğini söylediler. bunlar ne kadar doğru. ne yapmamız gerekiyor?

    1. Merhaba, evet GÖÇ idaresinden verilen bilgi doğrudur. Yapmanız gereken sırasıyla; Oturma izni kısa dönem ilk başvuru + Dilekçe + yeni kontrat (noter onaylı) + kart ücret bedeli.

      1. Merhaba ben özbekistanliyim ev sahibim beni evden attı ev buluna kadar arkadaşlarimda kaldim 3 ay 1 hafta önce ogrendimki beni evden attığı gibi adresten çikarmiş şimdi bir evim var kayd yaptirmaya gidersem yaparlarmi yoksa oturma iznim iptalmi lütfen cevaplayın

        1. Merhaba, devlet sisteminde oturduğunuz adreste başka birisi görünmüyorsa E-devlet üzerinden adres değişikliğinde bulunabilirsiniz. E-devlet bilgileriniz yoksa veya adresinizde başka birinin oturduğu görünüyorsa kira sözleşmesi, ikamet izni belgesi ve pasaportunuz ile Nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.

  13. Merhaba, evliyim ve eşimin annesinin adına alınan dairede oturuyorum. Kira sözleşmesi yoksa adres değişikliği için göç idaresine hangi belge ile başvuru yapmam lazım?

  14. Merhaba kolay gelsin bir yabancı uyruklu türk vatandaşın evende misafir olorak adress kayti yapabilir mi bu durumda ec sahibiyle birlikte nüfus müdürlüğü müracaat etmesi yeterlimi yoksa kira sözleşmesi olocak mi

    1. Merhaba benim kimliğim başka bir şehrin ve eşimin kimliği başka bir şehrin ve eşimin olduğu şehre nasıl değiştirilir

      1. Merhaba, eşiniz ve siz aynı şehirde aynı evde oturuyorsanız yeniden eşinizin adresi üzerinden ikamet izni başvurusu yapmanız gerekmektedir.

        Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  15. Merhaba kız arkadaşımın oturma izni izmirde, başka bir arkadaşı vasıtasıyla Ankarada işe girdi ve çalışma iznini aldı. Fakat ikametgahını bir türlü Ankaraya alamıyoruz. İlçe Nüfus Müdürlüğü biz artık bu işlemi yapmıyoruz, sadece ikametgah adresinde oturan gözüküyorsa onları boşaltabiliriz, geri kalan işlemleri il göç idaresi yapacak diyor. İl göç idaresine gidiyoruz, oturma izni izmir gözüktüğü için adres taşıma işlemini yapamıyoruz diyor. Çalışma izni Ankarada olup ikametgah nasıl alamıyor diye sorduk yanıt alamadık. İşin diğer ilginç kısmı, banka arkadaşımın Ankarada ikametgahı olmadığı için maaş hesabı açmıyor.

    1. Merhaba, Göç İdaresi’ne giderek daha tecrübeli bir memur ile görüşmeniz halinde sorununuz çözülecektir.

  16. Merhabalar, ben bugün kumkapı göç idaresinde adres değişikliği yaptım. Yalnız 3-4 saat sonra, kontrol amaçlı e-devlette baktım, hala eski adres gözüküyor. Kaç gün içinde değişir bilginiz var m?

    1. Merhaba, sistem ilk güncellendiğinde adresiniz de güncellecektir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

    1. Merhaba, PTT şubelerinden E-devlet şifresi alarak yasal adresini ve diğer bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  17. Nüfus müdürlüğünde söylediler direk göç idaresine gitmemiz lazım…göç idaresinde de söylediler yeniden oturuma başvurmamız lazım.

  18. Merhaba.”Son olarak, nüfus müdürlüğünden alınan adres yerleşim belgesi ya da ikametgâh belgesi şehirdeki göç idaresi müdürlüğüne bir dilekçe ile birlikte sunulmalıdır.” Dilekçe örneğini nereden bulabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim

        1. Merhaba, yabancı gerçekten evinizde oturacaksa herhangi bir sorun yoktur ama sadece oturma izni almak için adresinizi kullandıracaksanız bu durum ileride sizin için sorun yaratabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu