Botoks Nedir?
Botoks özellikle ciltteki kırışıklıkları ve istenmeyen detayları daha estetik bir görünüme kavuşturmak için şırıngayla deri altına enjekte edilen bir tür toksindir. Botolinum toksini olarak bilinen işlem ile yüzdeki kaslara müdahale edilir. Böylece yüzdeki kırışıklarda azalma meydana gelir.
Botoks uygulaması oldukça zararsızdır. Göz çevresi, göz altı, alın, dudak çevresi gibi bölgelerdeki kırışıklıkları düzeltmek ve cilde daha genç bir görünüm vermek için oldukça güvenilir bir estetik operasyondur.
Cerrahi operasyon gerektirmeyen estetik operasyonlarda botoksun en çok tercih edilen yöntemlerden biri olduğunu belirtmek gerekir.
Botoks Nasıl Yapılır?
Botoks yaptırmak için cerrahi bir işleme veya son teknoloji medikal cihazlara gerek yoktur. Muayenehane ortamında rahatlıkla yapılabilir. Kişinin önceden çok bir hazırlık yapmasına da gerek yoktur. Kişinin alerji durumu, varsa hastalıkları, tıbbi geçmişi işlemi yapacak estetik cerrah, dermatolog ya da medikal estetik uzmanı tarafından bilinmesi gerekir.
İşlem öncesi yüzde hiçbir makyaj, nemlendirici krem kalıntısı olmamalıdır. Zaten işlem öncesi kişinin yüzü temizleyici bir solüsyonla silinir. Buna ek olarak hastanın işlemden önce aspirin gibi kan inceltici ilaçlar kullanmaması tavsiye edilir, aksi halde botoks iğnesinin yapıldığı yerlerde kısa süreli de olsa iz kalabilmektedir.
Botoks nedir? daha önce de belirttiğimiz gibi botolinum toksin olarak adlandırılan sıvı bir toksinin şırınga yardımıyla deri altına zerk edilmesi şeklinde gerçekleşir. Söz konusu bölgedeki sinir bağlantıları bloke edilir ve kasların büzüşmesi önlenir. Böylece tendeki kırışıklıklar düzleşir ve istenmeyen görüntüler oradan kalkar.
Kesi ya da anestezi gibi işlemler botoks uygulamasında kullanılmaz. Sadece cildinize aşı oluyormuş gibi şırınga batırılır. Eğer aşı fobiniz yok ise neredeyse hiçbir acı hissetmeden uygulamayı yaptırabilirsiniz. Aşı fobisi olan kişilere ise lokal anestezi aracılığı ile yapılabilmektedir.
Botoks işlemi sırasında ortalama 3 ila 5 şırınga botolinum toksin enjekte edilir ve bu işlem maksimum 15 dakika sürer.
Hangi Bölgelere Botoks Yapılabilir?
Botoks; göz çevresindeki kaz ayağı olarak da tabir edilen kırışıklar, kaş arası kırışıklıklar, burun ve çene gibi bölgelerde sıklıkla uygulanan bir işlemdir ve büyük oranda yüzdeki kırışıklıkları ortadan kaldırmak için kullanılır.
Bunlara ek olarak diş gıcırdatma, koltuk altında aşırı terleme, migren, yağlı cilt gibi sorunları tedavi etmek için de sıkça kullanılmaktadır. Estetik amaçlardan başka olarak şaşılıkta, bazı mide rahatsızlıklarında, anüs spazmında da tıbbi amaçlı botoks yapılabilmektedir.
İlginizi Çekebilir : Türkiye’nin En Eski Hastaneleri
Botoksun Yan Etkisi Var Mıdır?
Cilde şırınga aracılığı ile sıvı enjekte edilmesi nedeniyle iğne ucunun yol açabileceği bazı ufak izler olabilmektedir ancak bu izler birkaç gün içinde kendiliğinden yok olur.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte hafif yorgunluk, gözlerde kuruma, şırınganın girdiği yerlerde hafif şişkinlik, kaşınma gibi yan etkiler görülebilir. Bu tür durumlarda operasyonu yapan uzmanın size vereceği tavsiyeler uyarınca hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.
Önemli bir hususu da netleştirelim: Botoks kalıcı bir işlem değildir. Söz konusu toksinin etkisi geçtiğinde kaslar eski haline döner. Yapılan her işlem bir süreliğine cilde daha genç bir görünüm verir ancak yıllar süren bir etkiden söz etmek mümkün olmaz. Bu durum ise bir kere yaptıran ve memnun kalan kişilerin daha sonraki dönemlerde tekrar tekrar botoks yaptırmak istemesine neden olmaktadır.
Botoks Sonrası Süreç Nasıldır?
Botoks yapılan bölgeyi kaşımaktan, bu bölgeye baskı uygulamaktan ve masaj yapmak mutlaka kaçınmak gerekir. Bu tür şeyler tatbik edilen sıvının diğer bölgelere yayılmasına işleminin başarısız olmasına neden olur.
Örneğin kaşların arasına işlem yapıldığında 3-4 saat uzanmamaya dikkat edin. Aksi halde botoksun göz kapaklarından birinin sarkmasına neden olabilir. Buna benzer hekim önerilerini mutlak surette dikkate almalı ve uygulamalısınız.
Botoks sonrası iyileşme süreciyle ilgili gerçekçi beklentilere sahip olmanız da önemli. Botoks uygulaması sonrası yüzünüzdeki değişimi fark etmeniz birkaç gün alabilir. Tam etkisini göstermesi 10 gün sürebilmektedir.
İlginizi çekebilir : Yatılı Hastaların Hastane Çantasında Olması Gereken 11 Şey
Botoks ile Dolgu Aynı Şey Midir?
Hayır, botoks ile dolgu aynı şey değildir.
Botoks nedir? Dolgu nedir?
Botoks nedir? Temel amacı kasları gevşeterek yüz bölgesindeki kırışıklıkların ortadan kalkmasına ve azalmasına yardımcı olmaktır. Botoksun hacim verici bir işlevi yoktur.
Dolgu nedir? Dolgu ise genelde 1cc’lik tüpler halinde yüzün çeşitli bölgelerine uygulanır ve uygulanan bölgeye hacim ve şekil verir.
Diğer bir deyişle dudağa uygulanması söz konusu değildir. Dudağını kalınlaştırmak isteyen biri dolgu yaptırmalı, dudak çevresindeki kırışıkları azaltmak isteyen biri ise botoks yaptırmalıdır.
Botoks İşlemini Kimler Yapar?
Sağlık Bakanlığı’nın 03.08.2015 tarihli yazısına göre yüz bölgesine botoks uygulamasına ilişkin eğitim; plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, dermatoloji, deri ve zührevi hastalıklar uzmanlık eğitimi içinde verilmektedir. Diğer bir ifadeyle işlemi bu uzmanlık alanlarında eğitim görmüş hekimler yapmak durumundadır. Dolayısıyla sözü geçen uzmanlık alanlarında eğitim almamış hekimler, hemşireler ya da diğer kişiler; çeşitli kurslarda aldıkları eğitime dayanarak işlem yapamaz. Bu durum kanunen yasaklanmıştır.
Dolayısıyla ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmeliğe göre botoks işlemi sadece bu konuda eğitim almış hekimler tarafından yapılır. Bu bağlamda sizlere bu işin eğitimini almış uzman hekimler veya hastaneleri öneriyoruz. Halk arasında “merdiven altı” olarak tabir edilen güzellik ve estetik merkezlerinde botoks, dolgu, saç ekimi gibi işlemlerden kaçınmanız hem sağlığınız hem de yaptıracağınız işlemin başarılı şekilde sonuçlanması için büyük önem arz etmektedir.
Bu yazıyı İngilizce, Arapça ve Rusça dillerinde de okuyabilirsiniz.