Yabancılara Kira Kontratı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Türkiye’de oturma izni almış yabancı uyruklu kişiler ev kiralama hürriyetine sahiptirler.
Yabancılar için kira kontratı (kira sözleşmesi) yapılırken ileride hukuki bir sorun çıkmaması için kira kontratının yasal kurallara uygun olarak yapılması büyük önem taşır. Kira kontratı, mülk sahibinin evini kiracının kullanımına bırakması ve kiracının da bu evi kira bedelini ödeyerek kullanmasını resmileştiren bir yazılı bir belgedir. Kira kontratı kiracı ve taşınmaz mülk sahibi arasında söz konusu olabilecek sorunlara karşı güvenlik önlemi görevi görür.
Kira Kontratında Yer Alması Zorunlu Maddeler
Yabancı uyruklu kiracı ile mülk sahibi arasında yapılacak kira kontratında şu bilgilerin yer alması zorunludur:
- Daire numarası
- Evin bulunduğu mahalle
- Evin bulunduğu sokak ve cadde
- Kiralanan mülkün cinsi
- Mülk sahibini adı ve soyadı
- Mülk sahibinin T.C. kimlik numarası
- Mülk sahibinin adresi
- Kiracının adı soyadı
- Kiracının T.C. kimlik numarası
(Çalışma izni vermeye veya aynı zamanda ikamet izni yerine geçen “Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi” düzenlemeye yetkili kurumlardan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Ekonomi Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, YÖK Başkanlığına, müracaat eden yabancıların kayıtlarının bu kurumlar tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilmesi halinde yabancılara mahsus kimlik numarası almaları mümkündür.)
- Kiracının adresi
- Kira kontratının başlangıç tarihi
- Kontratın süresi
- Aylık kira bedeli
- Yıllık kira bedeli
- Kira bedelinin ödenme şekli
- Mülkün kullanım amacı
- Mülkün durumu
- Kiralanan ile birlikte teslim edilen demirbaşlar
Kira Kontratında Yer Alması Gereken Genel Koşullar
Kira kontratında iki tarafın da hakkını koruyan şu maddelerin yer alması gerekir:
- Kiracı, kiraladığı mülkü özenle kullanmalıdır.
- Kiracı, kiraladığı mülke yakın oturan kişilere ve komşularına karşı iyi niyet kuralları dahilinde davranmalıdır.
- Kiracı, kiraladığı mülkü üçüncü kişilere kiraya veremez, devredemez.
- Kiracı, mülk sahibinin yazılı izni dışında mülk içinde değişiklik yapamaz. Tadilat, onarım, yenileme gibi işlemler için mülk sahibinin iznini almak zorundadır.
- Kiracı, kira kontratı sona erdikten sonra kontratın uzatılmaması halinde mülkü sahibine aldığı gibi devretmekle yükümlüdür. Mülk kiralanırken evde bulunan demirbaşlarda zarar ya da eksiklik varsa bu zararın mülk sahibine ödenmesi zorunludur.
- Kiracı, kira kontratı sona erdikten sonra evin satılığa çıkarılması ya da kiraya verilmesi halinde çıkarılması evin gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.
- Kiracı; kiraladığı eve kombi, kalorifer petekleri, uydu, çelik kapı, parke gibi donanımlar yaptırdığı zaman mülk sahibinin yazılı iznini almak durumundadır.
- Kiralanan evin tahliye edilmesi gereken hallerde, kiracı evi belirtilen süre için boşaltmazsa oluşacak maddi zarardan sorumlu olur.
- Eğer kira sözleşmesinde depozito şartı varsa, ne için depozito verdiğinizi öğrenin. Evdeki mevcut demirbaşların mevcut durumunu kira sözleşmesinde yer almasına dikkat edin. Depozitoyu geri almanızdaki temel kural, demirbaşların kira sözleşmesi yapıldığı zamanki durumu ile evden çıkarken ki durumu arasındaki farktır.
Kira Artışı Nasıl Olur?
Yabancılar uyruklu kişiler, kira sözleşmelerinde döviz üzerinden anlaşmalarına karşın olarak dövizin değeri Türk lirası karşında aşırı değer kazanması durumunda itiraz etme ve dava açma hakkına sahiptir.
Eğer kira sözleşmesinde döviz olarak anlaşıldıysa 5 yıl boyunca kira zammı gerçekleştirilemez. 5 yılın bitmesi durumunda kira artışı gerçekleştirilebilir.
Eğer kira kontratında mülk sahibi ve kiracı Türk lirası üzerinden anlaştıysa kira artışı, kontratın yapıldığı tarihten 1 yıl sonra yapılır. Yani kira kontratı 2 Mart 2018’de yapıldıysa kira artışı ancak 2 Mart 2019’da yapılabilir.
Bu durumda kira artışı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun her ay açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) yıllık ortalaması oranında yapılır. Kira artışı bu orandan daha yüksek bir miktarda yapılamaz.
Örnek vermek gerekirse kontratında aylık kira bedeli 1000 Türk lirası olarak belirlenmiş olsun. 1 yıllık süre sonunda yıllık Yİ-ÜFE ortalaması %7.8 oranında ise yeni kira bedeli maksimum 1078 lira olabilir.
Merhaba 8 aydir kirami odemeyen rus kiraciya dava actik borcum yok diye itiraz etti ne evden cikiyor ne kira oduyor issizim ben de zor durumdayim nereye sikayet edip nasil cikartabilirim lutfen yardimci olun
Merhaba, mahkemeye şikayet edeceksiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Meraba. Emekli cift alman vatandasi daire kiralayip1 sene ikametleri bitmeden nasil uzatilir? nerden uzatilir? Ve daha fazla uzatabilirlermi? Bide noterden yapiliyormu ikamet uzatmasi ..saygilar
Merhaba, ikamet izni başvurusu ve ikamet izni uzatma başvurusu GÖÇ idaresine online olarak yapılmaktadır, evet daire kiralayan yabancılar gelirlerini ispat etmek şartı ile oturma izni alabilirler.