Türkiye'de Yaşam

Türk Vatandaşlığına Kabul Edilen Yabancıların Askerlik Durumları

Türkiye’deki askerlik hizmeti, her Türk vatandaşı için olduğu gibi Türk vatandaşlığına sahip yabancılar için de zorunlu görevlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Türk vatandaşlığa kabul edilen yabancılar, vatandaşlık haklarıyla birlikte bazı yükümlülükleri de edinmek durumunda kalırlar. Yazımızın devamında yabancıların askerlik durumları ile ilgili bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

Türk Vatandaşlığı Alan Yabancıların Askerlik Durumları ve Aranan Yaş Sınırı Nedir?

 

Türk Vatandaşlığı Alan Yabancıların Askerlik Durumları ve Aranan Yaş Sınırı Nedir?

 

1111 sayılı Türk Askerlik Hizmet Kanunu’nun 2. maddesi aşağıdaki şekildedir:

“Yabancılar ve mültecilerden Türk vatandaşlığına sahip olanlar ve yasal olarak yerinden edilmeyenler Türk vatandaşlığına geçtikleri yaşa göre sınıflandırılır. Askerlik hizmetlerini aynı yaştaki askerlere ve Türk subaylara benzer şekilde yerine getirmelidirler.”

Ancak, kökeni farklı bir ülkeye bağlı olup 22 yaşından sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına dâhil olan yabancılar askerlik görevinden muaftır.

22 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yasaya göre, Türkiye’de askerlik için yaş sınırı 21’dir. 21 yaşında olanlar, o yıl askerlik hizmeti için çağrılırlar, her yıl Şubat ayının başında ilk grup çağrılır ve 21 yaşına giren herkes hizmete girer.

Örneğin, bir göçmen 20 yaşında Türkiye topraklarına girer ve 30 yaşında bir Türk vatandaşı olursa, 22 yaşından önce Türkiye’ye giriş yaptığı için askerlik yapmak zorundadır.

Ülkelerinde Askerlik Yapan Yabancılar Türkiye’de Askerlikten Muaf Tutuluyor Mu?

Sadece belirtilen ülkelerin vatandaşı olan yabancılar askerlik hizmetlerini kanıtlayan bir belge göstermeleri halinde muaf tutulabilirler. Bu ülkeler Azerbaycan, Güney Kıbrıs, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgız Özerk Cumhuriyeti, Tataristan, Tatar Özerk Bölgesi, Doğu Türkistan – Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti ile Bulgaristan, Batı Trakya veya Ahıska’da yaşayan Türk kökenlilerden oluşmaktadır.

Türkiye’de Askerlik Hizmetini Ertelemek Mümkün Müdür?

Askerlik hizmeti aşağıdaki durumlarda ertelenebilir:

  • Kronik hastalıktan muzdarip insanlar hastalıklarından iyileşene kadar,
  • Mahkûmlar hüküm sürelerini bitirene kadar,
  • Lise öğrencileri 22 yaşına, meslek okulu öğrencileri 25 yaşına, üniversite öğrencileri ise 28 yaşına gelmedikçe eğitimlerini tamamlayana ve mezun olana kadar,
  • Eğitim sürecindeki araştırmacılar veya profesyonel sporcular askerlik hizmetlerini 35 yaşına kadar erteleyebilirler.

 

Bedelli Askerlik

 

Askerlik Muafiyet Ücreti ya da Bedelli Askerlik Nedir?

Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf olabilmek veya bedelli askerlikten yararlanmak birtakım şartlara uyulduğu takdirde belirlenen ya da belirlenecek olan bedel karşılığında mümkündür.

Bedelli Askerlikten Kimler Yararlanabilir?                            

Askerlik muafiyetinden aşağıdaki durumlarda yararlanılabilir:

  • Belirli dönemlerde çıkarılan periyodik kanun ve yönetmelikler uyarınca, 18 yaşını doldurmuş ve Türk topraklarında yaşayan Türk erkek vatandaşlar,
  • 18 yaşını doldurmuş ve en az 3 yıldır Türkiye dışında yaşayan Türk erkek vatandaşları,
  • 18 yaşını doldurmuş Türk topraklarında yaşayan Türk vatandaşlarına belirli dönemlerde askerlik hizmetini belirli koşullar altında(yani muafiyet bedelinin ödenmesi) yerine getirmelerini sağlayacak kararlar ve yasalar çıkarılacaktır. Bu kararlar geçicidir ve bunları düzenleyen kanunlarla ilgilidir.

Türkiye’de Askerlik Hizmeti Muafiyet Ücretinin (Bedelli Askerlik) Değeri Ne Kadardır? Taksitle Ödeme Yapmak Mümkün Mü?

Askerlik muafiyet ücretinin değeri yakın zamanda 31.000 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Bu tutarın 15.000 TL olan kısmı peşin olarak yatırılabilir. Kalan tutar ise ilk taksit tarihinden itibaren 6 ay içinde eşit taksitler halinde ödenebilir.

Bedelli askerlik ücretinin değeri her yıl değişebilir ve ilgili değişiklikler Savunma Bakanlığı’nın kararı ile Resmî Gazetede yayımlanır ve tüm birimlere dağıtımı yapılır.

Askerlik Muafiyet (Bedelli Askerlik) Başvurusu Nasıl Yapılır ve Ücreti Nereye Ödenir?

Türkiye topraklarında yaşayan ve Türk vatandaşlığına sahip yabancıların aynı diğer Türk vatandaşları gibi askerlik muafiyeti ücretinin ödenmesi için askere alma merkezlerine başvuruda bulunması gerekmektedir. Türkiye dışında ikamet eden vatandaşlar için ise başvuru, ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılmaktadır.

Askere alma merkezinde bedelli askerlik başvurusu yapıldıktan sonra, başvuru sahibine ödenmesi gereken tutarın değerini (31.000 Türk lirası) içeren ve ödeme yapılması gereken bankanın adını belirten bir belge verilmektedir. Başvuran daha sonra bu belgeyi alarak ilgili bankaya götürebilir ve ödemeyi yapabilir. Daha sonra bankadan aldığı orijinal makbuzun (ilk taksit makbuzu) üç adet fotokopisini çekerek kopyalaması ve ardından bu makbuz kopyalarını başvuru yaptığı askere alma merkezine teslim etmesi gerekmektedir. Böylece bedelli askerlik başvurusu tamamlanmış olmaktadır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

101 Yorum

  1. iyi günler ,
    18 yaşında iken yüksek öğrenim ve üniversite eğitimi almak için Türkiye’ye geldim, iktisat bölümü mezunu oldum ve Türkiye’de çalışıyorum (şu an 23 yaşındayım). Çalıştığım ve diğer şartları sağladığım için vatandaşlığa başvurabilirim.
    T.C. vatandaşı olduğum zaman askerlikten muafmıyım ?

    (İran vatandaşıyım ve kendi ülkemde askerlik yapmadım)

  2. Merhaba,

    Ikamet yerim avrupa. 50 yasindayim. 17 senedir Turkle evliyim. Simdi evlilik yoluyla Turk vatandisliga bas vurmak istiyorum. Askerlik icin bedel odemem sartmi? veya sadece mavi kartmi verecekler?

    Askerlik bedeli odemeden sadece mavi kart verilirmi?

  3. Merhaba,

    Ikamet yerim avrupa. 50 yasindayim. 17 senedir Turkle evliyim. Simdi evlilik yoluyla Turk vatandisliga bas vurmak istiyorum. Askerlik icin bedel odemem sartmi? veya sadece mavi kartmi verecekler?

  4. Merhabalar ABD Vatandasiyim ve Amerikada Selective Service yaptım. yaptıktan sonrada TC vatandaşı oldum 21 kasim 2023 de su an turkiyede yaşıyorum ama ABDde ikamet adresimiz var askerlik yapmak zorunda miyim ?

    Los ángeles konsolosluunda yapmak zorunda degilim dediler

    simdiden tessekur ederim

  5. merhaba iyi günler ben Afganistan vatandaşıyım Türkiye’de yaşıyorum ama Türk vatandaşlığı değilim Türkiye’de askerlik gitmek istiyorum bu mümkün mü Türk Vatandaşı almak için

  6. Merhaba Avusturyada lise öğrencisiyim, Türkiyeye tatile geleceğim. 18 yaşımı doldurduğum için beni direk askere çağırılır mıyım? Avusturya da okuduğuma dair bir belge getirmem gerekiyor mu?

  7. 18 yaşında iken yüksek öğrenim ve üniversite eğitimi almak için Türkiye’ye geldim, tıp fakültesinden mezun oldum ve Türkiye’de çalışıyorum (şu an 29 yaşındayım). Çalıştığım ve diğer şartları sağladığım için vatandaşlığa başvurabilirim.
    T.C. vatandaşı olduğum takdirde askerlik yapabilir miyim acaba?
    Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

    1. Merhabalar, Türk vatandaşı olduğunuz zaman askerlikten muaf olacaksınız, askerlik yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

  8. Ben avusturyada yaşıyorum 1998 askerliğimi mi burdur da yaptım dövizlü askerlik ilk taksit yatırdım ikinci taksitimi yatırmadım şuan yaşım 46 ne yapmam gerekiyor

  9. Merhabalar, Özbekistan uyruklu 23 yaşında yasal yollarla giriş yapıp sonradan kaçak kalan biri gönüllü olarak askerlik yapabilirmi? Yapabilirse hangi evraklar lazım. Şimdiden teşekkür ederim…

  10. Merhabalar bir konu hakkında bilgiye ihtiyacım var yardımcı olmanızı rica ediyorum.
    Annem türk vatandaşı olduğu için doğar doğmaz bana türk vatandaşlığıda almışlar.ancak ben askerlikten iran’da muaf oldum ve elimde bu durumu ıspatlayabileceğim belgeler var.
    Muafiyetim türkiye’de geçerli sayılır mı?
    Teşekkür ederim şimdiden.

  11. Merhaba ben Suriye uyruklu vatandaşım 23 yaşında Türk vatandaşlığımı kazandım 2021 yılında kazandım ve 2022 yılında şubenden asker yoklama kaçağı olduğumu öğrendim. Normalde muaf tutulmak gerekiyor muaflık için hangi kuruma veya nereye başvurmam gerekiyor. Teşekkürler

  12. Suriyeden gelen mülteci ler
    Su an mevcut tsk da askerlik yada askeri personel olarak görev alıyorlar yada yapıyorlar mı

  13. “Madde 2 – (Değişik: 22/1/2015 – 6586/12 md.) (1)
    …..
    Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş
    ve öğrenim durumlarına göre o yaştaki Türk vatandaşı yükümlüler gibi yaparlar. Bunlardan
    gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş
    sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl yirmi iki yaşında olanlar askerlik
    yapmış sayılırlar. Bunların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren
    iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik
    çağına giren doğumlularla işlem görürler. Bunlar, seferberlik hâlinde ihtiyaca göre askere sevk
    edilebilirler.”
    https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.1111.pdf

    Kanun bu şekilde, “Örneğin, bir göçmen 20 yaşında Türkiye topraklarına girer ve 30 yaşında bir Türk vatandaşı olursa, 22 yaşından önce Türkiye’ye giriş yaptığı için askerlik yapmak zorundadır.”, yukarıdaki bu yorumu hangi kanunun hangi maddesine göre yorumladınız açıklayabilir misiniz?

    Sanki yanlış yönlendirme söz konusu…

    1. Merhaba, içeriğimiz askerlik şubelerinden alınmış bilgilerle oluşturulmuştur, ihtilafa düşmeniz durumunda herhangi bir askerlik şubesini ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

  14. Merhaba ben Suriye vatandaşıyım evliyim 3 tane çocuk babasıyımTürkiyeye 2014’te geldim 31 yaşındaydım ve 6 ay önce soy bağıyla Türk vatandaşlığı kazandım Suriye’de askerlikten (sağ annesinine tek erkek çocuğu) sebebiyle muaf oldum .
    Bu durumda askerlik durumu nasıl olacak Suriye’de muafiyet Türkiye’de geçerli mi yoksa askerliği yapmam lazım

    1. Merhaba, yaşınızın gerekli şartların üzerinde olması sebebiyle Türkiye’de askerlikten muaf tutulursunuz.

  15. Merhaba azerbaycan devletinde askerlik zorunlu bir kişi 24 yaşında Türkiye vatandaşı olursa iki ülkede de askerlikten muaf oluyor mu?

    1. Merhaba, sonradan Türk vatandaşı olan yabancılar askerlikten muaftırlar ama Azerbaycan kanunları ile ilgili maalesef bilgimiz bulunmamaktadır.

      Sitemizin içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  16. Merhaba. Annem Türk, babam İtalyan asıllı. Ankara’da doğdum. Sadece İtalya vatandaşıyım. Hala Ankara’da ikamet edip, devlet üniversitesinde okuyorum. Yaşım 27. Şimdi çifte vatandaşlık almak istiyorum. Askerlik yapmak zorunda mıyım? Teşekkürler.

    1. Merhaba,
      Türk vatandaşı olan erkekler için bazı istisnai durumlar dışında askerlik hizmeti yapmak zorunludur. Detaylı bilgi için Emniyet Genel Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu