Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Türkiye’de Kredi Çekebilir Mi?

 

Evet, yabancılar Türkiye’de kredi çekebilmektedir. İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve ev kredisi alabilmek için yabancılar Türkiye’deki bankalara tüketici kredisi başvurusu yapabilmektedir. Bunun için yabancıların dikkat etmesi gereken bazı noktalar ile bankalara sunmaları gereken birtakım evraklar mevcuttur. Yazımızın devamında yabancıların Türkiye’de kredi çekmeleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

Türkiye’de Yabancılara Kredi İmkânı

 

Türkiye’de Yabancılara Kredi İmkânı

 

Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de ev sahibi olmak, bir iş kurmak veya bazı ihtiyaçlarını karşılamak üzere bankalara kredi başvurusunda bulunmaktadırlar. Türkiye’deki bankalar, önceki yıllarda yabancılara kredi sağlama noktasında zorluklar çıkarma eğilimdeyken, devletin son yıllarda uygulamaya koyduğu yabancı yatırımları destekleme politikası doğrultusu kapsamında söz konusu tutumlarını değiştirerek daha kolay bir şekilde kredi çekme olanakları sunmaya başlamışlardır.

Son zamanlarda Türkiye sınırları içerisinde yaşayan yabancıların sayısının bir hayli arttığı düşünüldüğünde, bankalar yabancılara da bazı şartları taşımaları halinde kredi vermeye başlamıştır. Son dönemde Türkiye’de yaşanan gelişmeler ve ekonomik hamleler doğrultusunda yabancı yatırımcılara sunulan imkânlar yabancıları Türkiye’deki gayrimenkullere yatırım yapmaya yöneltmiştir. Bunun yanı sıra yatırım yoluyla yabancılara Türk vatandaşlığı kazanma fırsatı da devlet tarafından sunulmuştur.Bu bağlamda, yabancılar bankalardan en fazla konut kredisi talebinde bulunmaktadır. Kredi talep eden yabancı vatandaşlar içerisinde Avrupa ülkeleri ve ABD uyruklarına sahip olanlar Türkiye’deki bankalardan daha rahat bir şekilde kredi çekebilmektedir.

Yabancıların Krediye Başvuru Şartları Nelerdir?

Öncelikle, yabancı bir ülkenin vatandaşı olup da Türkiye sınırları içerisinde ikametgâh eden yabancılar kredi alabilmek için Türkiye’den almış oldukları ikametgâh ve çalışma izinlerini kanıtlamaları gerekmektedir. Bankalar, yabancılardan en az 12/24 aylık ikametgâh veya çalışma izninin olmasını istemektedir.

Yabancıların krediye başvurması için ikametgâh veya çalışma izni tek başına yeterli olmayıp bir tane de kefil istenmektedir. Yabancıların Türkiye’den sınır dışına dönmemek üzere çıkma olasılığına karşı bankalar, bir Türk vatandaşının kefil olarak gösterilmesini talep etmektedir.

Bir gayrimenkul satın almak üzere krediye başvurulması halinde, söz konusu taşınmazın tapusu, su veya elektrik faturalarının da bankaya ibraz edilmesi gerekmektedir. Bankalar, yabancılara verdikleri krediyi ilgili taşınmazın değerine göre saptamaktadır.

Türkiye’de çalışan yabancıların, maaş bordroları ile 3 aylık gelirlerini gösteren evrakı da bankaya sunması gerekmektedir.Bu şart ile birlikte, işsiz olan yabancıların kredi çekebilmeleri pek mümkün olmamaktadır. Ancak durumu kolaylaştırmak için Türkiye’de işsiz olan yabancıların,kendi ülkelerindeki banka hesaplarının hesap hareketlerini gösteren dökümlerin sunulması da talep edilebilmektedir.

Son olarak, başvuru formu ile birlikte pasaportun bir fotokopisinin de sunulması gerekmektedir. Kredi çeşitlerine bağlı olarak yabancılardan istenen belgeler aşağıda listelenmiştir.

Yabancılardan Tüketici Kredilerine Başvuru İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

 

Yabancılardan Tüketici Kredilerine Başvuru İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

 

İhtiyaç Kredisi

Yabancılar nakit ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç kredisine başvurabilirler. Bunun için başlangıçta müşterinin bir banka hesabı açtırması gerekmektedir. İhtiyaç kredisine başvurmak için yabancılardan bankaya sunması istenen belge ve bilgiler aşağıda sıralanmıştır:

  • Pasaportun bir kopyası
  • Gelir Belgesi
  • Çalışma ve Oturma İzni
  • Yerli ikamet kefil veya nakit teminat

Taşıt Kredisi

Yabancılar yeni bir otomobil satın alabilmek için taşıt kredisine başvurabilirler. Bunun için başlangıçta müşterinin bir banka hesabı açtırması gerekmektedir. Taşıt kredisine başvurmak için yabancılardan bankaya sunması istenen belge ve bilgiler aşağıda sıralanmıştır:

  • Pasaportun bir kopyası
  • Satın alınacak arabanın proforma faturası
  • Gelir Belgesi
  • Çalışma ve Oturma İzni
  • Yerli ikamet kefil veya nakit teminat

Konut Kredisi

Yabancılar Türkiye’den yeni bir konut satın almak istediklerinde finansman ihtiyaçları için konut kredisine başvurabilirler. Bunun için başlangıçta müşterinin bir banka hesabı açtırması gerekmektedir. Konut kredisine başvurmak için yabancılardan bankaya sunması istenen belge ve bilgiler aşağıda sıralanmıştır:

  • Pasaportun bir kopyası
  • Satın alınacak taşınmazın tapusu
  • Teminat
  • Yerli ikamet kefil veya nakit teminat
  • Gelir Belgesi
  • Çalışma ve Oturma İzni

NOT: Yukarıda belirtilen belgeler dışında bankalar tarafından istenebilecek belgeler farklılık gösterebilmektedir. Yabancıların herhangi bir krediye başvuru yapmadan önce, ilgili bankanın internet sitesinden başvuru belgelerini teyit etmeleri gerekmektedir.

Yabancılara Kredi Veren Türk Bankaları Hangileridir?

 

Yabancılara Kredi Veren Türk Bankaları Hangileridir?

 

Yabancılara kredi veren bankalar yabancı merkezli bankalar ve Türkiye merkezli bankalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Yabancı merkezli bankaların neredeyse tümü yabancılara kredi verirken, Türk bankalarından ise sadece Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası, QNB Finansbank, Akbank, Halkbank yabancılara kredi vermektedir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

216 Yorum

  1. MERHABA BEN AZERBAYCANLİ TÜRKÜYÜM ÇANAKKALE’DE OTURUYORUM 2018 YİLİNDAN VE ZİRAAT BANKASI MUSTERİSİYİM KREDİ ÇEKMEK İSTİYORUM YARDIMCI OLURMUSUZ

    1. Merhaba, yabancılar şu an ki konjektörde maalesef ki kredi çekemezler, daha doğrusu Türk bankaları yabancılara kredi vermeye sıcak bakmıyor.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu