Türkiye'de Eğitim

Yabancıların Türkiye’de Üniversite Eğitimi Alabilmesi İçin Yapması Gerekenler

Türkiye eğitim alanında son yıllarda ismini dünyada duyuran önemli bir ülke konumuna gelmiştir. Öğrencilere sağladığı kolaylıklar, eğitim kalitesinin günden güne artması ve yaşam standartlarının yükselmesi; üniversite eğitim için yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmesinde etkili olan unsurlar arasında yer alıyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin devlet üniversitelerine veya özel üniversitelere giriş şartları aynı olmakla birlikte bazı durumlarda üniversiteler arasında farklı belge talepleri ve giriş şartları da bulunabiliyor.

170’in üzerinde üniversite bulunan Türkiye’de tüm üniversiteler; kaliteli eğitimleri, sosyal hayatın içindeki kampüsleri ve birçok farklı imkanıyla hem Türk öğrencilerin hem de yabancı uyruklu öğrencilerin hayata hazırlanmasında ve mesleki yeterliliklerini kazanmasında önemli rol oynuyor. İşte, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için yapması gerekenler…

 

Yabancı Öğrencilerin Lisans Programlarına Kabul Şartları

Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle talep edilen belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamalı ve ilgili makamlara teslim etmelidir. Üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerden şu belgeler istenmektedir;

 

Türkiye'de Eğitim

Öğrenci kabul formu

Her üniversitenin kendi kabul formu bulunmakta ve bu formların eksiksiz şekilde doldurularak teslim edilmesi gerekmektedir.

Lise veya dengi okul diploması

Lise veya dengi diploma

Lise diploması; Türk Dış Temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olmalıdır.

Transkript – Not Çizelgesi

Transkript de okul tarafından veya noter ile dış temsilcikler tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olması gerekir.

Finansal Teminat Mektubu

Kayıt Ücreti

Üniversiteye kayıt için gerekli olan bu belgeler, akademik takvimde belirtilen son teslim tarihine kadar üniversitenin ilgili bölümlerine teslim edilmelidir. Evrak gecikmesi veya eksik evrak gibi sorunlarda kayıt işlemleri yapılamamaktadır.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için dil yeterlilik sınavlarına girmesi ve üniversitenin istediği yeterlilik puanı alması gerekir. Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan öğrenciler bir (1) yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır. Bu eğitimlerin ardından dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler üniversite programlarındaki bölüm derslerine girmeye hak kazanırlar.

Türkiye’de Yabancılar İçin Uygulanan Üniversite Giriş Sınavları

Türkiye’de 2011 yılından itibaren yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye giriş sistemlerinde değişiklik olmuştur. Yabancı uyruklu öğrenci sınavı 2011 yılına kadar senede bir kere ve merkezi sistem tarafından yapılıyordu. Günümüzde ise her üniversite, yabancı uyruklu öğrenci (YÖS) sınavını kendi bünyesinde gerçekleştiriyor.

Tercih edilecek üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci sınavları, üniversitelerin resmi internet sitesi üzerinden detaylı olarak paylaşılıyor. Sınav tarihleri, taban puanları ve sınava giriş için yapılması gerekenler gibi tüm bilgilere, öğrenciler üniversite üzerinden kolay bir şekilde ulaşabilir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye giriş sınavları; her üniversitenin kendi bünyesinde yapılmaktadır.

Yabancı Öğrenciler İçin Yasal Zorunluluklar Nelerdir?

Öğrenci Vizesi

Sınavlarda başarı gösteren ve üniversiteye girme hakkı kazanan yabancı uyruklu öğrencilere üniversite tarafından kabul mektubu gönderilir. Yurtdışındaki öğrenciler bu kabul mektubuyla Türkiye konsolosluğuna giderek öğrenci vizesi alması gerekir. Türkiye’deki öğrenciler ise Türkiye Dış Temsilcikleri tarafından öğrenci vizesi alabilirler.

Öğrenci vizesi, üniversiteye kayıt aşamasında zorunlu belgeler arasında bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: https://www.atakurumsal.com/turkiyede-yuksek-lisans-egitimi-alma-sartlari/

Oturma İzni

Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin oturma izni alması gerekir. Oturma izinleri yaşanılan şehirlerdeki Göç İdaresi tarafından verilir. İlgili yasaya göre yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra bir (1) ay içerisinde oturma izni almalıdır.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Oturma izinleri her yıl yenilenir.

Sağlık Sigortası

Türkiye’de geçerliliği olacak ve öğrencinin sağlık masraflarını bütünüyle kapsayacak sağlık sigortası yapılması gerekir. Bazı üniversiteler yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık ve ilaç masraflarını karşılayabiliyor. Ancak üniversitenin böyle bir kapsamı olmaması halinde yabancı uyruklu öğrencilerin tüm sağlık masrafları kendilerine ait olacaktır.

İlginizi çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabancilarin-turkiyede-doktora-yapmasi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/

ATA Kurumsal Danışmanlık  2021-2022 öğretim yılının başında yabancı öğrenciler için üniversite kayıtları konusunda hizmet vermeye başlayacaktır.

Yararlanılan kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27de_e%C4%9Fitim

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/T1RZd01EazU=

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

119 Yorum

  1. Merhaba ben afganistanliyim Ben Turkey da okumaktayim ama Ben dayım oglu başvur yapamak istiyorum nasil onu kayit yapabilirim

  2. Merhabalar,
    Benim adim Kubra. Hollanda da okuyorum. Ben burda (4 sene)mbo diploma mi aldim. Aldigim diploma muasebecilik le ilgili. Ben simdi karar verdim ve Turkiyede okumak istiyorum. Ben Turkiyede diş doktoru uzerine okumak istiyorum. Mumkun demi?
    Ve bunun senelik ucreti nekadar olur.
    Yardiminiz icin simdiden teşekkürler.

    Saygilar,
    Kubra Cilek

    1. Degerli kubra.

      Bende hollandada mbo pedagogische medewerker nivo 4 okudum.
      Turkiyede diplomami denklestirmek istiyorum.
      Sen bu islemleri yaptinmi nasil uaptin. Denkligini hangi yonde verdiler. Beni bilgilendirmen mumkunmu eger bunlari yaptiysan.

      Sevgilerle
      Hacer

  3. Merhaba, ben Amerikada Rowan Univesitesinde ogrenciyim ve Turiyede bir universiteye transfer olamak istiyorum. Amerikan vatandasligim var ve ayni zamanda turk vatandasiyim. Bu sartlarda Turkiyede okumak icin neler yapmam gerekir, ve nasil islemlere baslarim?

  4. Merhaba ben hasan. Irakliyim 5 yıldır türkiyedeyim lise okuyorum ve üniversite okumak istiyorum.
    Normal vatandaşlar gibi üniversite sınavına mı giricem yoksa yabancılar için farklı bir sınavlar mı var ?

  5. Merhaba ban Maya Turkmenistanliyim Turkiye
    devletinin universitesindee okumak istiyorum napmam lazim bir bilgi verebilirmisiniz

    1. Egzamenli we egzamensiz kabul edyan uniwersotetler bar. Wagt yitirman haysi universitetde okajakdygyna yada haysi uniwersitetlere tabşyrmak isleyanligine karar ber. We shu mahal tabsyrmak ishleri basladi. Shol sebapli gija galma. Meng mail adresime yazsan has kopural maglumat berip bilerin.

  6. merhaba ben azerbaycan vatandasiyim ama gurcustanda yasiyorum ve bu sene okulu bitiryorum okul diplomasiyla unuversiteye kabul olma şansim varmiç yoksa yos sınavına gırmem şartmı

  7. Selam ben Azərbaycan vatandaşıyım türkiyede okumak için hangi sınavları vermek lazım? Yani ana dil türkçe sınavı var mı? Ve ya ielts kabul eden universite var mı ? Türkiyede

  8. merhaba, ben Turkmenistanda okuyorum. Son sınıf ögrencisiyım, yani bu yıl mezun oluyorum ve sıze sorum: okulumu tamamlamadan 2 donemin degerlendirmelerini belgeleyen belgelerle turkiye universitelerine bas vuru yapmam mumkunmu?

  9. Merhaba. Ben Endonezyaliyim. Ben Turkiye’de okumak istiyorum. Istanbul Universitesine girmek icin, kendi ulkemde sinav yapmak mumkun mu?

  10. Merhaba, ben TurkmenistanlIyIm, Ushak universitesi ogrencisiyim. Bolumumu begenmedigim icin yeniden bashvuru yapmak istiyorum. Yabancilar icin universite bashvurulari ucretli midir?

  11. merhaba, ben Turkmenistanda son sınıf ögrencisiyım yani bu yıl mezun oluyorum ve sıze sorum: okulumu tamamlamadan 2 donemin degerlendirmelerini belgeleyen belgelerle turkiye universitelerine bas vuru yapmam mumkunmu

  12. Merhaba,

    Hem Türk hem de Fransız vatandaşıyım. Mezun olduğum lise dengi okul diploması ile Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesinde Diyetisyenlik ve Beslenme Bölümüne sınav girişi olmadan Yabancı Öğrenci Kontenjanı ile 2013 yılında %100 burslu olarak giriş yapmıştım. Ancak basketbol oyuncusu olmam nedeniyle gidip devam etme şansım olmadı.

    Bu bilgiler altında iki sorum olacak;

    1- Şuan mütercim tercümanlık bölümünden mezun olmak istiyorum ve bunun için diplomamın bulunduğu Yakın Doğu Üniversitesinden Fransızca tercümanlık bölümü olan başka bir üniversiteye dikey geçiş yapabilir miyim ?
    2- Diplomamın bulunduğu Yakın Doğu Üniversitesi’nden çıkış işlemi yapmadan Yabancı Öğrenci Kontenjanı kabul eden Türkiye’de kurulmuş bir üniversiteye kayıt kabul dönemlerinde başvuru yapabilir miyim?
    Değerli yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
    Saygılarımla,

  13. Merhaba. kendi ülkemde lisans tamamladım. Türkiyede ikinci üniversite veya pedagojik formasyon okumak için ne yapmalıyım?

    1. Merhaba, bu konuda hizmetimiz henüz yoktur, önerimiz yaşamayı düşündüğünüz şehrin üniversitelerini internetten araştırıp bilgi sahibi olmanızdır.

  14. Benim cocuklarim şuanda Russiyada üniversitesinde okuyorlar..peki Türkiye gelip aynı okulu devam edilecek mi yani üniversiteden üniversiteye geçebilirlermi

    1. Merhaba, YÖS sınavına girip başarılı olan öğrenciler Türkiye’de üniversite eğitimi alabilirler fakat üniversiteden üniversiteye geçiş diye bir durum söz konusu değildir.

  15. Oğlum Amerika’da Santa Barbara Community College’de okuyor ve kısmet olursa iki yıllık eğitimini 2019 sonuna kadar bitirmeyi planlıyor. İletişim Bölümünde okuyor olup, bundan sonra eğer 3. ve 4. sınıfları bu iki yıl temel college eğitiminin üstüne okuyup 4 yıllık İletişim Mezunu olmak isterse bu mümkünmüdür? Eğer mümkünse hangi okullar bunu kabul etmekte ve şartları nedir? bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  16. Merhaba ben Türkiye lise 3 ye kadar okudum şimdi yurtdişina lise okuyorum yurdişi vatandaşım türkiyede üniversite okuyabilirmiyim.
    Teşekkürler.

  17. Merhaba,

    İran vatandaşıyım ve İstanbul da çalışma izniyle kalmaktayım. Çalışma izniyle yüksek lisan yapabilir miyim?

    Teşekkürler

  18. Merhaba,

    Ben Belcikadan Turkiye’ye geldim. Iki ulkenin de vatandasiyim.
    Belcikada universite son sinif ogrencisiydim. Tr ye geldim ve universiteye devam etmek isityorum.

    Bunun icin ne yapmam gerekir ? Yabanci ogrencimi sayiliyorum, hangi categori deyim ?

    Bolum mimar’lik. Tesekkurler.

  19. lise 1 kadar yurt dışında okudum ve Rusya vatandaşıyım şu an türkiye’de liseye devam ediyorum ben yös sınavına girebilirmiyim

  20. turkemınstan turkıyede okumak ıstıyorum turkıyede yasıyorum hangı unıversıteye basvuru yapabılırım nasıl yapabılırım bunun ıcın bana yardımcı olurmusunuz

    1. Merhaba, bu konuda hizmetimiz henüz yoktur, önerimiz yaşamayı düşündüğünüz şehrin üniversitelerini internetten araştırıp bilgi sahibi olmanızdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu