Yabancı Eşler Türkiye’de Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanabilir?

Türkiye’de yerleşik olarak yaşayan yabancı sayısı, son dönemde özellikle yatırım teşvikleri ile ciddi oranda artış göstermiştir. Genelde, Körfez ülkeleri, Orta Asya ve bazı Afrika ülkelerinden vatandaşların yatırım ve çalışmak için Türkiye’yi tercih etmeleri ile beraber ülkede yabancı yatırımlarda meydana gelen artış ile ülkede yaşayan yabancı sayıları da birlikte yükseliş trendini takip etmiştir. Bunun yanı sıra, Türk vatandaşı ile evli olan fakat vatandaşlığı bulunmayan kişilerin sağlık sigortaları ile alakalı pek çok soru gündeme geliyor. Bu nedenle, bu yazımızda yabancı eşlerin Türkiye’de nasıl sağlık sigortasından yararlanabileceği konusunda bazı detayları paylaşacağız.
Yabancı Eşler Hangi Şartları Sağlamalıdır?
Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, eğer Türk vatandaşı eş sağlık hizmetlerinden yararlanma koşullarını sağlıyorsa, yabancı uyruklu eşi de Türkiye’de sağlık haklarından yararlanabilmektedir. Yine temel şart olarak yabancı eşin, yabancı ülke sağlık hizmetlerinden faydalanmadığını belirtir bir taahhütte bulunması ve bunu ülkesinden alacağı resmi bir yazıyla kanıtlaması gerekmektedir. Türk makamları tarafından bu yazının noter yeminli tercümesinin de talep edilebileceğini göz önünde bulundurmanızda fayda bulunuyor. Genel kural olarak, Türk vatandaşı eş SSK,(4/a) Bağkur,(4/b) Emekli Sandığı,(4/c) gibi bir sosyal güvenceye sahipse veya emekli ise yabancı eşleri Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Bu durumun tek şartı ise yabancı ülke sağlık hizmetlerinden faydalanmamak ve geçerli bir ikamet iznine sahip olmaktır.
Başvuru Nasıl Yapılıyor?
Yabancı uyruklu eşlerin sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurarak mevcut oturma izni belgelerini, yurt dışı sağlık hizmetlerinden faydalanmadıklarını belirtir bir resmi yazı (ve noter yeminli tercümesi) ile ve yabancı uyruklular için sağlanan TC kimlik numaralarını bildirmeleri durumunda Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanmaları mümkün olmaktadır. Yabancı eşleri, yurt dışı sağlık hizmetlerinden faydalanmadıklarına dair resmi belgeyi kendi ülkelerinin Türkiye’de bulunan konsolosluklarından veya kendi ülkelerindeki yetkili kurumlarından talep edebilmektedir. Mutlaka başvurunuzdan önce bulunduğunuz şehirdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nü arayarak, bu belge için noter yeminli tercümeye ihtiyaç olup olmadığını teyit ettirmenizi öneriyoruz. Başvurunuzu tamamladıktan sonra güncel sağlık hizmetlerinden yararlanma durumunuzu E-Devlet veya E-Nabız sistemleri üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Eğer yabancı uyruklu eşlerin Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanmaları hakkında sorularınız bulunuyorsa, bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.
Merhaba! Esim ve ben Kanada’da yasiyoruz ve yakin zamanda Turkiye’ye yerlesmeyi planliyoruz. Esim Kanadali ve ben de cifte vatandasim. TR’de 4A’dan 2300 gun civari calismisligim var fakat hem yasdan hem de gun eksikliginden hemen TR’den emekli olamayacagim. Acaba geldigimde yurtdisi borclanmayla gunlerimi odesem, emeklilik yasima kadar ben ve yabanci esim saglik hizmetlerinden yararlanabilir miyiz? Ya da borclanma yapmadan sadece genel saglik sigortasi yaptirabilir miyim ve esim de yararlanabilir mi? Bir yol gosterebilirseniz cok mutesekkir oluruz. Tesekkurler!
Merhaba, aktif SGK lı bir işiniz olmadığı sürece siz ve eşiniz Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanamazsınız. Belirttiğiniz şeyleri yapmanız bu durumu değiştirmez.
SGK,kronik hastaliginin olmadigina dair sağlık raporu istiyor.