Oturma İzni

18 Yaşından Küçük Yabancılara Nasıl İkamet İzni Alınır?

18 yaşından küçük yabancıların ikamet izni konusu yabancılar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Türkiye’ye gelen ve vize süresi bitiminde ülke sınırları içinde kalmaya devam etmek isteyen yabancıların bilindiği üzere ikamet izni almaları gerekiyor. Aynı şekilde, 18 yaşın altındaki yabancıların Türkiye’de yasal koşullar altında kalmaya devam edebilmeleri için ikamet izni sahibi olmaları gerekiyor. Diğer yandan, yabancılar için birden fazla ikamet izni çeşidi bulunuyor. Bu ikamet izni çeşitleri kısa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, öğrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni ve insan ticareti mağduru ikamet izni olarak sıralanıyor. 18 yaşından küçük yabancıların ikamet izinleri ise sayılan ikamet izni çeşitleri arasından aile ikamet izni ve öğrenci ikamet izni ile ilişkili olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıda bahsedildiği üzere,  Türkiye’ye vize alarak ya da vize muafiyeti sayesinde elde edilen avantajdan faydalanarak gelen yabancıların, haklarında önceden belirlenen süre bitiminden sonra da Türkiye’de kalmaya devam edebilmek için ikamet izin belgesi almaları gerekiyor. Türkiye’de yabancılar için ikamet izin belgesi, Göç İdaresi tarafından düzenleniyor. İkamet izin belgesinde yabancıların kimlik bilgilerinin yanı sıra ikamet izin süreleri de belirtiliyor. Diğer yandan, Türkiye’de en az 6 ay ikamet izni alarak kalan yabancılara Yabancı Uyruklu Türkiye Cumhuriyeti Numarası veriliyor. Yazımızın devamında 18 yaşından küçük yabancılar için ikamet izni almaları hakkında bilinmesi gereken hususları bulabilirsiniz.

Aile İkamet İzni Alan Ebeveynlerin 18 Yaşından Küçük Çocuklarının İkamet İzinleri

Türk vatandaşlarının, 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında olanların veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin yabancı eşlerine, kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuklarına ve kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuklarına aile ikamet izni düzenlenebilmektedir. Bu sayede, yabancıların 18 yaşından küçük olan tüm çocuklarına aile ikamet izni verilebilmektedir. Aile ikamet izni alan 18 yaşından küçük yabancıların öğrenci ikamet izni almadan ilk ve ortaöğretim kurumlarında 18 yaşını dolduruncaya kadar eğitim hakkı bulunuyor.

Anne veya babası Türk vatandaşı olan 18 yaşından küçük yabancılara 5 yıl, anne veya babası yabancı olup da ikamet tezkeresi ile Türkiye’de bulunanların 18 yaşından küçük çocuklarına anne veya babasının ikamet izni süresi kadar ikamet izni verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı anne ya da babaya refakat eden yabancıların 18 yaşın altında olması gerekiyor.

18 Yaşından Küçük ve Büyük Yabancılar İçin Öğrenci İkamet İzni

Aile ikamet izni bulunmayan, Türkiye’de ilk ve orta derecede öğrenim görmek isteyen 18 yaşından küçük yabancılara öğrenci ikamet izni verilebilmektedir. Bilindiği üzere, aile ikamet izni bulunan ilk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim görmek isteyen yabancılar 18 yaşına kadar ikamet izni almaya gerek olmadan eğitimlerine devam edebiliyor.Fakat18 yaşını tamamlayan ve hali hazırda ortaöğretim seviyesinde eğitimine devam eden yabancı öğrencilerin ikamet izni alması gerekiyor.

Türkiye’de öğrenim görmek isteyen yabancılara öğrenimleri süresince ikamet izni verilebilmektedir. Diğer yandan, anne ya da babası Türk vatandaşı olmayan ve Türkiye’den ikamet izni almak isteyen 18 yaşından küçük yabancıların Türkiye’de ikamet izni başvurusu yaparken yurtdışında bulunan anne ya da babasının vereceği muvafakat ile birlikte Türkiye’de bakım masraflarını sağlayacağını bildiren gerçek ya da tüzel kişilere ait taahhüt belgesini de sunmaları gerekiyor. İlk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara, velilerinin veya yasal temsilcilerinin muvafakatiyle öğrenimleri boyunca birer yıllık sürelerle öğrenci ikamet izni verilebilmekte ve bu süre uzatılabilmektedir.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanan 18 Yaşından Küçük Yabancılar

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması için başvuruda bulunan yabancılar kendi aile bireyleri adına yani eşleri ve 18 yaşından küçük çocukları için de başvuru yapabiliyor. Bu durumda, başvuru yapan yabancı yatırımcının aile bireylerinin kısa dönem ikamet izni başvurusu yapması veya ek bir yatırım yapması şartı aranmıyor. Diğer aile üyeleri kimlik, pasaport belgeleri, doğum belgesi, medeni halini gösterir belge, fotoğraf gibi bazı evrakların sunulası halinde vatandaşlık başvurusundan faydalanabiliyor. Ayrıca, 18 yaşını doldurmuş olan çocukları da daimi ikamet izni alabiliyor.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu