Yabancıların Adres Değişikliğinde İkamet İzinlerinin İptal Olmaması için Neler Yapması Gerekiyor?
Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, yabancıların ikamet izni için yasal bir adres göstermeleri ve bu adreslerinde ikamet edeceklerini kira kontratı, tapu vb. belgeler ile belgelendirmeleri yasal bir zorunluluk. Kural olarak, yabancılar ikamet izni süreleri içinde eğer mevcut adreslerinden başka bir adrese taşınacaklarsa bunu nüfus müdürlüğüne bildirmek zorundalar. Bu yazımızda kısaca yasal ikamet adresi değiştiren yabancıların izlemeleri gereken prosedürlerden bahsedeceğiz.
Örnekle açıklamak gerekirse, eğer yabancı İstanbul’dan Antalya’ya taşınacaksa, taşınacağı Antalya şehrinde, yeni adresinin bulunduğu ilçedeki nüfus idaresine giderek yeni adres kaydı yaptırmalı ve adres kayıt belgesi almalıdır. Sonrasında ikamet iznini değiştirmek için en geç 20 gün içerisinde yeni ikamet edilecek il içinde bulunan göç idaresine başvurulmalıdır. Bu başvuru sürecinde eğer ikamet izni türü değişmeyecekse, herhangi bir harç ücreti ödenmemekle beraber sadece kart bedeli için ödeme yapılmaktadır. Eğer, aynı il içerisinde adres değişikliği yapılacaksa, yeni bir ikamet izni için başvuru yapılması gerekmiyor. Ancak nüfus dairesine gidilerek adres değişikliği bildirilmeli ve adres kayıt belgesi alınarak Göç İdaresi’ne bildirilmelidir. Yapılan kontrollerde ikamet izninde adres değişikliği fark edilirse ikamet izni iptal olabilir.
Eğer, Türkiye’de adres değişikliği sonrasında yapılması gerekenler hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.