Oturma İzni

Göç İdaresi Tarafından İstenen Numarataj Yazısı Nedir? Nasıl Alınır?

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, Türkiye’de ilk kez ikamet izni alacak kişiler geçerli bir ikamet adresi ibraz etmek durumundalar. Bu yabancı uyruklu kişiler, eğer adres belgesi olarak göç idarelerini kira kontratı ibraz edeceklerse, kiraladıkları eve ait tapu fotokopisi ve belediyeden temin edilecek numarataj belgesi istenmektedir. Bu belgeyi ibraz edemeyen yabancıların ikamet izni başvuruları reddedilmektedir. Bu yazımızda belediyeler tarafından verilen numarataj numarası hakkında kısa bir bilgilendirme sağlayacağız.

Türkiye’ye gelen ve burada vize süresinden daha uzun ikamet etme niyetinde olan yabancıların ikamet izni almaları zorunludur. İkamet izni almak için pasaporta ve bir adrese ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’ye yasal olarak giriş yapmış olan yabancılar pasaport sorunu yaşamamaktadır fakat, yasal bir adres göstermeleri için geçerli bir tapu veya kira kontratına ihtiyaçları olmaktadır. Eğer Türkiye’de bir ev kiralanıp o evde yaşanacaksa, kişi mal sahibi ile kontratı imzalamadan önce mal sahibinden kiralanacak evin tapu fotokopisini ve yine mal sahibinin belediyeden alacağı numarataj yazısını istemelidir. Eğer mal sahibi tapu fotokopisini veya numarataj yazısını vermek istemiyorsa o ev kiralanmamalıdır. Aksi takdirde ikamet izni almak mümkün olmamaktadır. Aynı zamanda mal sahibi ile imzalanan kira kontratının noter huzurunda da onaylanması gerekmektedir. Eğer kişi kendisine ait bir evi adres olarak gösterecekse, belediyeden numarataj yazısını alıp göç idaresine ibraz edebilir. Eğer kişi Türkiye’de kaldığı süre boyunca bir arkadaşının yanında misafir olarak kalacaksa, arkadaşının noterden kişinin kendisinin yanında kalacağına dair bir taahhütname vermelidir. Yanında kalınacak kişi bekarsa bu taahhütnameyi tek başına verebilir. Eğer evliyse eşiyle birlikte vermelidir.

Eğer, Türkiye’de numarataj yazısı almak hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu