Türkiye'de Yaşam

Ç-117 Tahdit Kodu Nedir? Kimlere Uygulanır?

Türkiye’de bir yabancının ikamet etmesi ve iş hayatına katılması süreçleri bazı yasal prosedürlerin yerine getirilmesi şartlarına bağlıdır. Örnek vermek gerekirse, Türkiye’de vize süresi sonrası uzun süreler ikamet etmek isteyen yabancılar ikamet izni almak zorundayken, Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların da geçerli bir çalışma izinleri bulunmalıdır. Bu nedenle, Türkiye’de yasal olarak kalmayan ya da çalışma hayatına katılırken gerekli izinleri bulunmayan kişilere farklı tahdit kodları uygulanabilmektedir. Ayrıca bu kişiler hakkında gerekli görülen durumlarda, kanunlarda belirlenmiş çeşitlerde idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yaptırımlar sınır dışı edilme, idari para cezası veya giriş yasağı şeklinde yabancıların karşısına çıkabilmektedir. Bu yazımızda Türkiye’de bulunan yabancılar için en sık karşılaşılan tahdit kodlarından biri olan Ç-117 Tahdit Kodu’na ait detaylardan kısaca bahsedeceğiz.

Ç-117 tahdit kodları, Türkiye’de geçerli bir çalışma izni bulunmadığı halde aktif olarak çalışma hayatına katıldığı yetkili makamlarda tespit edilmiş yabancılara uygulanmaktadır. Ayrıca bu kişilere idari para cezası uygulanabileceği gibi 1 yıldan 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yasağı konulabilmektedir. Bunun yanı sıra, Türkiye’de yabancılar kendileri çalışma izni başvurusu yapamamaktadır. Bir yabancı çalıştırmak isteyen firmalar öncelikle gerekli şartları karşılamalı ve daha sonra çalışma izni başvurusunu çalıştıracakları yabancı adına yapmalıdırlar. Çalışma izni olmayan yabancı personel çalıştırmanın ciddi bir suç olduğunu ve idari para cezalarının uygulanacağını tekrar hatırlatmakta fayda görüyoruz. Ekibimiz bu videoda uygulanacak idari cezalar hakkında detayları paylaşmıştı.

Eğer, Türkiye’de Ç-177 tahdit kodu uygulaması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu