Yabancı Hastaların Hastane Randevusu Almadan Önce Dikkat Etmesi Gereken Şeyler
Türkiye’ye çeşitli nedenlerle gelmiş yabancı uyruklu insanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için bazı önemli bilgilere sahip olması gerekir. Öncelikle devlet hastanelerinde randevu almak için ne tür yollar izlenmesi gerektiğine bakalım. Daha sonra özel hastanelerden veya özel muayenehanesi bulunan hekimlerden nasıl randevu alınması gerektiğine de değineceğiz.
Yabancılar Nasıl Hastane Randevusu Alabilir?
Yabancı uyruklu kişilerin devlet hastanelerinden randevu alabilmek için 3 seçeneği bulunuyor.
1.Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidip randevu almak
2.Telefonla randevu almak
3.İnternetten randevu almak
Bu yollardan herhangi birini kullanarak hastane randevusu almak mümkün. Türkiye’de mülteci konumunda olan kişilerin 98 ile başlayan TC kimlik numarasına sahip olması gerekir. Geçici vatandaşlık numarası olmayan yabancıların ise herhangi bir sağlık kuruluşuna bizzat giderek randevu alabilmesi mümkündür.
Şimdi randevu alma yöntemlerini biraz daha detaylandıralım.
Ama önce tüm dünyayı sarsan Covid-19 nedeniyle pozitif veya temaslı kişileri tespit etmek için kullanılan HES kodunu nasıl almak gerektiğini açıklayalım.
Yabancılar Nasıl HES Kodu Alabilir?
Temaslı ve pozitif kişileri tespit edip karantinaya almak, Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerin hastalık öncesi kimlerle temas halinde olduğunu anlamak için geliştirilen HES kodu Türkiye’de herhangi bir yere, AVM’ye, postaneye, devlet kuruluşlarına girmek için şarttır. Bu nedenle yabancı uyruklu kişilerin de mutlaka HES kodlarını bilmeleri ve ilgili görevliler tarafında sorulduğunda ibraz edebilir durumda olmaları gerekir.
HES kodu almak için şu bilgileri girerek 2023’e SMS atmak gerekiyor:
HES, uyruk, pasaport numarası, doğum tarihi (yıl şeklinde), soy ad yazarak HES kodu alınabilir. Örneğin 1983 AhmadKiarostami adında bir İran vatandaşı HES kodunu şu şekilde almalıdır.
HES IRA 4590430368049 1983 KİAROSTAMİ
Türkiye’de oturma izni almış ve T.C kimlik numarası sahibi yabancı uyruklu kişiler de yine benzer bir yöntemle HES kodu alabilir. Bunun için 97, 98 veya 99 ile başlayan TC kimlik numarası + kimlik belgesinin seri numarasının son 4 hanesi ve kodun geçerli olmasını istediğiniz gün sayısını yazarak 2023’e SMS atmalısınız.
Ayrıca Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını Google Play ve App Store mağazalarından ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu uygulama üzerinden HES kodunun yanında QR şeklinde kod da almak mümkün. Böylece örneğin bir AVM’ye gittiğiniz zaman kodu okumak yerine QR kodu göstererek de giriş yapabilirsiniz.
Bu önemli ve zaruri meseleyi açıkladıktan sonra randevu alma ve genel sağlık sigortası konularına geçebiliriz.
Ayrıca Yabancılar için HES Kodunun Nasıl Alındığına dair daha da detaylı bir açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz.
1. Sağlık Kuruluşuna Giderek Randevu Alma
Burada söz konusu olan sağlık kuruluşunun devlet hastanesi olması şart. Yani özel bir hastaneye giderek devlet hastanesinden randevu almak mümkün olmayabilir.
Herhangi bir sağlık kuruluşuna giderek randevu almak için yabancı uyruklu kişilerin geçici TC kimlik numarasına sahip olması gerekir. Buna ek olarak Türkiye’de resmi bir kaydı olmayan kişiler de devlet hastanelerinden randevu alabilir.
Devlet hastanesinden randevu almak için sabah erken saatleri tercih etmek daha iyi olur çünkü bir hekimin günlük bakabileceği hasta sayısı sınırlıdır. Eğer sizden önce randevu alan çok sayıda kişi olmuşsa başvuru yaptığınız gün hekime muayene olma ihtimaliniz düşük olur ve ertesi günlere randevu almak zorunda kalırsınız. Dolayısıyla yoğun nüfuslu bir ilçe ya da ilde yaşıyorsanız randevu almak için sabah erken kalkmanızı öneriyoruz.
2. Telefonla Randevu Alma
Geçici T.C. kimlik numarasına sahip olan yabancı uyruklu kişiler 182 numaralı telefondan hastane randevusu alabilir. Telefonla randevu alırken en erken bir gün sonrasına randevu alabilirsiniz.
3. İnternet Üzerinden Randevu Alma
Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden online olarak da randevu alabilmek mümkün. Tüm akıllı telefon işletim sistemlerine uygun MHRS mobil uygulamasını üzerinden veya https://www.mhrs.gov.tr adresinden randevu alabilirsiniz.
İnternetten randevu almak için MHRS sisteminden birkaç dakikada üyelik oluşturabilirsiniz. Daha sonra dilediğiniz herhangi bir yerdeki sağlık kuruluşundan size en uygun zaman dilimini belirleyerek randevu alabilirsiniz. İnternetten randevu almanın en iyi yanı, hekimler arasında seçim yapabilmektir. Diğer bir deyişle ihtiyaç duyduğunuz birimdeki hekimleri araştırıp size en uygun olanı seçerek o hekimden randevu alabilirsiniz.
Özel Hastanelerden Nasıl Randevu Alınır?
Özel sağlık kuruluşlarından randevu almak için bu kuruluşların web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Özel hastanelerde muayene ve tedavi tamamen ya da kısmen ücretli olduğu için randevu talebi devlet hastanelerine göre daha düşüktür. Dolayısıyla randevuyu aldığınız gün içinde muayeneye gidebilmeniz de söz konusu olacaktır. Özetle, belirlediğiniz özel hastanenin web sitesini ziyaret ederek oturduğunuz yerden randevu oluşturabilirsiniz. Özel muayenehanesi olan ve bağımsız çalışan hekimlerden randevu almak için yine internet veya telefon yöntemini kullanabilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortasına Nasıl Başvurulur?
Türkiye’de oturma izni olan yabancı uyruklu kişilerin devlet hastanelerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmesi için genel sağlık sigortasına başvurmuş olmaları gerekir.
Genel sağlık sigortasından;
Türkiye’de oturum izni almış yabancı uyruklu kişiler ve Türkiye dışında başka bir ülkede sigortası olmayan yabancı kişiler faydalanalabilir.
Yabancı uyruklu kişilerin devlet hastanesinde muayene ve tedavi olmak için genel sağlık sigortasına giriş yaptırmaları önemli bir konudur. Bu nedenle Türkiye’de oturma izni olan kişiler en yakın sosyal güvenlik merkezine bizzat başvurarak genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayabilir.
Genel sağlık sigortası başvurusu yaparken sunmanız gereken evraklar ise şu şekildedir:
- Oturma izni belgesi
- Taahhütname formu
- Söz konusu yabancının vatandaşı olduğu ülkenin sosyal güvenlik kurumundan alacağı sosyal güvenlik durumunu gösterir nitelikte belge ya da fotokopisi
Örneğin 4 kişilik bir çekirdek ailede baba, genel sağlık sigortasına başvurduğu zaman:
- Eşi,
- 18 yaşını doldurmamış çocukları
- Lise ve dengi eğitim kurumlarında okuyan 2 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları
- Üniversite okuması durumunda 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları
- Varsa bakıma muhtaç durumdaki anne ve babası genel sağlık sigortası kapsamına otomatik olarak dahil edilmektedir.
Merhaba. Babam Azerbaycan uyruklu, 71 yaşında. Azerbaycanda SOCAR.dan emekli oldu. Emekli aylığı, Türkiyede belirlenen asgari ücretin üstünde tekabül ediyor. Babam 3 senedir yanımda. babam adına ev aldığımız için oturma izni var. Benim TC. vatandaşlığım var. Babam genel sağlık sigortasına başvurabilir mi? Veya benim SGK.dan faydalanması mümkün mü? Yol gösterir iseniz sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba, sizin SGK ya tabi bir işiniz varsa babanız sizin sigortanız üzerinden tedavi olabilir, bunun için yaşadığınız ilçe SGK müdürlüğüne giderek provizyon belgesi almanız gerekmektedir.
Esim yabanci ikame basvuru yaptik bekliyoruz yalniz esim hamile suan oturum cikana kadar benim sgk dan nasil yararlanabilir
Merhaba, yaşadığınız ilçenin nufüs müdürlüğüne giderek provizyon belgesi alıp tedavisini sağlayabilirsiniz.
Slm annem turist ve 15 gün sonra ortopedi kontrole gitmesi gerekiyor. Nasıl randevu alacak? Onun yerine ben gidip alabilirmiyim? Kırık kemik var onda.
Merhaba, randevular sadece internet ortamından alınabilmektedir, bu yüzden hastaneye gidip randevu almanız mümkün değildir.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Özbekistan lıyım. Devlet hastanesinden randevu almak istiyorum. Arıyorum 128 e bağlanmayı yorum. Onlayn nasıl alırım?
Merhaba, aramanız gereken numara 182’dir. Sanırım yanlış tuşlama yapmışsınız. 182’yi arayarak hastane ile ilgili işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sitemizin içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review