Türkiye’de Kaçak Kalan Yabancılar İçin Cezalı Harç Miktarları
Kaçak yabancılar için cezalı harç miktarları son dönemde yabancıların en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. Türkiye’de bulundukları süre zarfında vize/ikamet ihlalinde bulunan yabancıların ihlal süreleri göz önünde bulundurularak belirli sürelerle Türkiye’ye girişlerine yasak uygulanmaktadır. Diğer yandan Türkiye’ye gelerek vize/ikamet ihlalinde bulunup kaçak durumuna düşen ve çıkışta vize/ikamet ihlalinden doğan cezalı harç miktarını ödemeyen yabancılar Türkiye’ye 5 yıl giriş yasağı ile karşılaşmaktadır. Bilindiği üzere, gidilen ülkede vize süresinden fazla bir süre kalma durumunda vize ihlali cezası uygulanmaktadır. Süre ihlali dışında, Türkiye’ye sınır kapıları haricinde illegal olarak kaçak bir şekilde girilmesi de vize ihlali sonucunu doğurmaktadır.
Diğer yandan, vize süresini ve amacını aşmak, Türkiye’ye kaçak yollarla girmek dışında oturma izni ve çalışma izni de bildirilen biçiminden farklı uygulandığı hallerde vize ihlaline sebep olmaktadır. Çalışma izni süresi bitmesine rağmen Türkiye’de çalışmaya devam eden yabancılar ya da ikamet izni süresi tamamlanmasına rağmen Türkiye’de oturmaya devam eden yabancılar vize ihlalinde bulunarak Türkiye’de kaçak kalmaktadır. Sayılan tüm vize ihlali durumlarında yabancılara para cezası uygulanmaktadır. Yazımızın devamında, Türkiye’de kaçak kalan yabancılar tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan cezalı harç miktarları hakkında detayları ve nasıl hesaplandığını bulabilirsiniz.
Vize İhlali ve Kaçak Kalma Durumu
Bilindiği üzere, vize ihlali yapan yabancılar Türkiye’de kaçak olarak tanımlanmaktadır.Kaçak durumuna düşen yabancıların ikamet izni harcına ek olarak ceza ücreti de ödemesi gerekmektedir. Söz konusu ceza yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak hesaplanmaktadır. Bazı ülke uyruklu yabancıların kaçak durumunda hesaplanan bu ücrete ek olarak vize harcı ödemeleri de istenmektedir. Vize ihlali ve kaçak kalma durumunda yabancılara para cezasının yanı sıra 1 ay ile 5 yıl arasında ya da süresiz Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmektedir.
Türkiye’de kaçak kalan yabancıların evraklarının tam olmaması, usule aykırı davranış, cezanın eksik beyanı ve eksik ödenmesi, yabancı hakkında sınırlama bulunması, Türkiye’ye yeniden girişin usullere uygun yapılmaması, girdikten sonraki ikamet izni başvurusunda hata yapılması veya sürenin aşılması gibi durumlarda 5 yıl boyunca Türkiye’ye giriş yasağı (Deport) kararı verilebilmektedir. Bu nedenle ilgili süreçlerin büyük bir titizlikle ve danışmanlar aracılığıyla yürütülmesi önerilmektedir.
Kaçak Yabancılar için Cezalı Harç Miktarları Nasıl Hesaplanır?
Türkiye’de kaçak kalan yabancıların ödemeleri gereken cezalı harç miktarlarını tam olarak öğrenmek için sınır kapılarındaki veya havalimanlarındaki vize ihlali ofislerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Vize ihlali hallerinde uygulanacak olan para cezası miktarı ve cezalı harç tutarı yabancıların vatandaşı oldukları ülkeye ve kaçak durumunda Türkiye’de kaldıkları zamanın mahiyetine göre farklı şekillerde hesaplanmaktadır.Örnek olarak sunulan cezalı harç tutarları fikir verme amaçlı olup en doğru miktarlar vize ihlal ofisleri tarafından hesaplanmaktadır.
Azerbaycan uyruklu yabancıların Türkiye’de 30 gün vizesiz olarak kalma hakkı bulunmaktadır. Toplam 9 ay Türkiye’de kalan Azerbaycan uyruklu bir yabancı,ilk ay vizesine uygun olarak, geri kalan 8 ayı ise kaçak olarak geçirmiş olacaktır. Bu halde ödemesi gereken cezalı harç miktarı; 50 USD (İlk ay bedeli) + 70 USD (İlk aydan sonraki her ay için 10 USD) + Kart bedeli olarak hesaplanmaktadır.
Gürcistan uyruklu yabancıların Türkiye’de 90 gün vizesiz olarak kalma hakkı bulunmaktadır. Toplam 9 ay Türkiye’de kalan Gürcistan uyruklu bir yabancı, 6 ay kaçak kalmıştır. Bu durumda ödemesi gereken ceza miktarı; 50 USD (İlk ay bedeli) + 50 USD (İlk aydan sonraki her ay için 10 USD) + Kart bedeli + Vize harcı olarak hesaplanmaktadır.
Özbekistan uyruklu yabancıların Türkiye’de 30 gün vizesiz olarak kalma hakkı bulunmaktadır. Toplam 6 ay Türkiye’de kalan Özbekistan uyruklu bir yabancı, 5 ay kaçak kalmıştır. Bu durumdaki Özbekistan vatandaşının ödemesi gereken miktar; 50 USD (İlk ay bedeli) + 40 USD (İlk aydan sonraki her ay için 10 USD) + Kart bedeli + Vize harcı olarak hesaplanmaktadır.
Vize İhlali Durumunda Cezalı Harç Nereye Ödenir?
Türkiye’de kaçak kalan yabancıların sınır dışı edilmemek için cezalı harç miktarlarını en kısa sürede ödemeleri gerekmektedir.Bahsedilen ceza tutarı havalimanlarında bulunan vize ihlali ofisine ödenmektedir. Türkiye’de kaçak kalan yabancılar için cezalı harç miktarı da bu ofislerde hesaplanmaktadır.
Bu yazımızda kaçak yabancılar için cezalı harç miktarları konusunda bazı örneklerle bu miktarın nasıl belirlendiğini kısaca anlatmaya çalıştık. Fakat kesin ceza tutarlarını sınır kapılarında ve havalimanlarında bulunan yabancılar ofisinden öğrenebilirsiniz.
Merhaba çocukların ikamet izni süresi 6 temmuzda bitti. Babaları Türkiye’den taşınmaz aldı. Süresi bitmeden(10 Ekim’de bitiyor) geçiş başvurusu yapmış. Turist olarak kaliyordu. Artik taşınmaz vasıtasıyla kalacaklar. Çocuklar 6 ekimden önce ülkeden çıkış yapar ve 2 gün sonra tekrar girerse 10 gün içinde turist olarak ikamet izni başvurusu yapılabilir mi? Ya da mesruhatli vize ile kalabilirler mi acaba. Cevaplarsanız minnettar kalırım 🙏🏻
Merhaba Endonezyalı eşimin 01.08.2022 yılına kadar sponsor aracılığıyla turist vizesi vardı, sponsor sponsorluktan çıktıktan(02.04.2022) 15 gün sonra evlendik ama eşime ikamet alamadık. 11.04.2023 ( bir hafta sonra sınır dışı yapacağız cezamız ne kadar olur.
Not: Endonezya ile ilgili hiç bir yerde ceza miktarları yazmıyor bunu da bilgilendirirseniz herkesin işine yarayabilir.
Merhaba, cezaların ülkeden çıkmadan da, havalimanı mülki amirlikten öğrenilmesi mümkündür. En doğru bilgiye İstanbul Havalimanı mülki amirlik bürosundan ulaşabilirsiniz.