Yabancı Eşlerin Nafaka Alması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Özellikle son dönemde Türkiye farklı ülkelerden yabancı göçmenleri ağırlamakta, bu durumun da doğal bir sonucu olarak hem iki tarafın yabancı olduğu hem de Türk eşlerle yabancı göçmenlerin evlendiği durumlarla daha sık karşılaşılmaya başlanmıştır. Evliliklerde çiftler arasında meydana gelecek uyuşmazlıklar sonucunda boşanma durumları ve nafaka konuları da sıklıkla aile mahkemelerinde görülmektedir. Türk vatandaşları için geçerli olan nafaka konuları benzer şekilde yabancı çiftler için de geçerli olmaktadır. Kural olarak, yabancı evliliklerin bitirilmesi 2 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama boşanma ve bu alınan boşanma kararına geçerlilik kazandıracak olan ikinci aşama ise tanıma ve tenfizdir. Bu yazımızda Türkiye’de yasal bir oturma izni ile ikamet eden ve henüz vatandaşlık elde etmemiş yabancıların boşanma prosedürlerinden kısaca bahsedeceğiz.
Boşanma Başvurularında İzlenen Prosedürler Nelerdir?
Öncelikle Türkiye’de yabancılar için uygulanacak hukuk kurallarının geçerlilik durumlarını incelemek gerekiyor. Türk Milletlerarası Özel Hukuk Mevzuatına göz atıldığında boşanma hükümleri eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir demektedir. Eğer ki eşler ayrı ülkelerin vatandaşlığına sahipseler müşterek ikametgah hukuku, bulunmadığı takdirde müşterek mutad meskenleri hukuku, bunun da bulunmaması halinde Türk hukuku uygulanacaktır. Günümüzde eşlerinden boşanan yabancıların bir kısmı Türkiye’de yaşamaya devam ederken, bir kısmı da kendi ülkesinde yaşamaya devam ediyor. Bu durumda yabancıların boşanma kararlarının ve nafaka uygulamalarının nasıl uygulanacağı konusu en çok sorulan sorulardan biri haline gelmiş durumda. Bunu bir örnekle açıklayalım; Bir Fransız vatandaşı ile evli olan bir Türk, dilerse Fransa’da, ayrıca ikameti bulunuyorsa Türkiye’de de boşanma davası açabilir. Çekişmeli boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olup, anlaşmalı boşanma uygulamalarında böyle bir şart aranmamaktadır.
Kimler Nafaka Talep Edebilir?
Günümüzde Türk ya da yabancı eş fark etmeksizin boşanmalar sonrasında nafaka uygulaması bulunmaktadır. Kural olarak, yabancı uyruklu gelin ya da damat, Türk eşinden boşandığında ve boşanma sonrası yoksulluğa düşecekse süresiz nafaka talep edebilmektedir. Yeni Türk Medeni Kanunu’na göre süresiz yoksulluk nafakası vatandaşlık şartına bağlanmamıştır. Buna göre, ister Türk vatandaşı, ister yabancı ülke vatandaşları süresiz olarak nafaka talep edebilmektedir. Ayrıca, yine aynı kanuna göre nafaka alacaklısı olmak için boşanmada en fazla diğer eş kadar kusurlu olmak ve boşanmayla yoksulluğa düşecek olma şartı getirilmiştir.
Farklı Ülkelerde Yaşayan Boşanmış Eşler Arasındaki Nafaka Konuları
Genel kural olarak, bir yabancı Türkiye’de eşinden boşanmış ise, kendisine bağlanmış olan süresiz nafakayı almaya devam eder. Bu işlem için yabancının kendi ülkesinde tanıma ve tenfiz onayı gerekmektedir. Bu onay bir nevi ikinci bir boşanma onayı gibidir. Aynı durum yurt dışında boşanmış Türk vatandaşları için de geçerlidir. Bu gibi durumla karşılaşıldığında, yabancı eşler kendi ülkelerindeki Türk Başkonsolosluklarından birisine başvurarak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Nafaka Bürosu’na ellerindeki mahkeme kararını göndererek, nafaka alacaklarında bir problem varsa, bu durumun çözüme kavuşturulmasını talep edebilmektedir. Çocukların velayetleri konusunda da boşanma kararının aksine, Türk mahkemeleri tarafından verilen kararlar kesin nitelik taşımaktadır.
Eğer boşanmış yabancı eşlerin nafaka alacakları ile alakalı herhangi bir sorunuz bulunuyorsa, lütfen bize yorumlar kısmından iletin.
Merhaba. Eşim hem türk vatandaşı hem Finlandiya vatandaşı. Aynı zamanda bende çifte vatandaşım. Eski eşimin Her iki ülkeden nafaka alma hakkı var mı?
Merhaba, hayır eşinizin sadece boşanma kararının verildiği ülkenin kanunlarına göre nafaka alma hakkı vardır.
Eşim ile internet üzerinden tanıştım. Tüm şartlarımı ona bildirdim. Hatta şartlarım ona uygun olmadığını bildirdim. Kendisi kanser hastasıydı. O benim ile yaşamak istediğini ve yeterki benim yanimda olmak istediğini bildirdi. Hasta olduğu için onu kıramadım. Gel dedim ama buraya ve bize uyum sağlamadı. Bazı huyları çok ters. Sanki buraya kendini baktırmaya gelmişde ben onun emir eriyim gibi davranıyor. Bazen küsüyor. Bazen oda kapısı dahi kapatıyor. Saldırgan ve hakaret dahi yapabiliyor. Sanki aklı başından gider gibi haller sergiliyor. Ben bu kadına Allah emaneti gibi sakince sabırla davranıyorum. Ama onunla bu hayat sürmez diyede düşünüyorum. Resmi evlendik. Ama daha vatandaş olmadı. Acaba boşanma davası açarsam nafaka vermek zorunda kalırmıyım ? Bir kere yine tartışdığımizda ben ona nezaket ile eğer burada mutlu olmadinsa ailene donebilirsin. Üzülmem. Senin üzülüp tekrar hastaligınin nüksetmesini istemem dedim. O da bana verirsen şu kadar para giderim diye cevap verdi. Bu yuzden andlasmali bir boşanmayada razı olmayacak gibi ! Ne yapabilirim ? Nafaka vermek zorundamiyim ? Keza sorunu hep o çıkariyor !
Merhaba, yol verin acımayın, mahkeme 10 yıl sürüyor, mahkemenin sonucuna tekrar iletişim haline geçelim.
Merhaba. Nişanlım ile Almanya’ya aile birleşiminden yararlanması icin resmî evlilik yaptım ama hiç beraber kalmadık bazı sorunlardan dolayı ayrıldık şimdi benim nafaka ödemem gerekiyor mu boşanma davasını karşı taraf açtı.
Merhaba, anlaşmalı boşanma olması durumunda nakafa ödemezsiniz fakat karşı tarafın nafaka isteği olması durumunda maalesef ki ödemek zorundasınız.
Merhaba. Ben Türk vatandaşı ile evlenen Özbek vatandaşıyım. 4 aylık hamileyim. Eşim bana ben Türkiye’de olduğum sürede yalanlarla çekişmeli boşanma davası açtı. Benim maddi durumum iyi olmadığını avukat tutamayacagimi bilerek ve nafaka ödememek için bana ozbekistana geri dönmek için bilet parasını verdi. Bildiğim kadarıyla yabancı ülkede Türkiye’de yaşayan eşimden nafaka alamıyorum. Ama karnımdaki çocuğun masrafları için de bana para vermiyor. Ben şimdi ozbekistandayim, buradan eşimden nafaka talep edebilir miyim?
Merhaba, maalesef avukat tutmak zorundasınız ya da kendiniz mahkemeye giderek nafaka istediğinizi belirtmelisiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Süresiz nafaka ve uzun süreli nafaka yüzünden erkekler inanılma derecede yük biniyor. Kusur ispatı olsa bile nafaka yükümlülüğü erkeğe çok fazla yük. Hele hele süresiz denen saçmalık. aam bi daha evlense ondna da boşansa etti 2 kat nafaka. Anlaşıp anlaşamayacapını bilmediği yabancı türk yada başka kişiye nafaka. bu yüzden insnalar resmi nikahdan uzak zina denen veya imam nikahı ile evlenmeye yöneliyorlar. İnsanı yaratan yaratıcı bu konuda neler söylemektedir kimsenin umrunda değil. adalet iddia edenlerin uyguladığı sistemde zulüm var. Nafaka korkusu yüzünden yaşanacak bir sürü vakaya sebep doğuyor.. yazık. evlenmeden yaşayınca yoksulluk sorunu yok ama evlenince imza atınca zalim bir kanunun yükümlülüğüne giriyorsun. :))