Yabancılar Konutlarında Zorunlu Deprem Sigortasını Nasıl Yaptırabilir?
1999 yılında meydana gelen Kocaeli ve Düzce depremleri ile Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak depremlerin yol açacağı mağduriyetleri azaltmak adına pek çok yasal düzenleme yapılmıştır. Bunlardan en önemlisi tüm konutlar için hem Türk ev sahiplerine hem de yabancı ev sahiplerine edinilmesi zorunlu hale getirilen zorunlu deprem sigortasıdır. Eylül 2000 itibariyle yürürlüğe giren zorunlu deprem sigortası ile tüm konut sahiplerinin konutlarını zorunlu olarak depreme karşı sigortalaması gerekmektedir. Günümüzde deprem sigortası olmayan bir konutun satış veya kiralama işlemi yapılamamaktadır. Ayrıca yatırımla Türk vatandaşlığı konseptinden faydalanmak isteyen yabancılar da satın alacakları konut için mutlaka zorunlu deprem sigorta poliçesi sahibi olmalıdır. Bu yazımızda deprem sigortası için gerekli belgelerden, teminatlardan ve avantajlardan bahsedeceğiz.
Deprem Sigortası için Gereken Belgeler Nelerdir?
Konut sahibinin;
- Adı
- Adresi
- Telefonu
- Cep Telefonu
- T.C. Kimlik Numarası (Yabancılar için yabancı kimlik numarası)
- Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)
Sigorta edilecek binanın;
- Açık Adresi
- Tapu Bilgileri
- İnşa Yılı
- Yapı Tarzı
- Toplam Kat Sayısı
- Hasar Durumu
Sigorta edilecek konutun;
- Brüt Yüzölçümü (m2)
- Kullanım Şekli
Teminat Kapsamı ve Miktarı
Zorunlu deprem sigortasının teminat kapsamına binaya ait şu kısımlar girmektedir : Temeller, ana duvarlar, ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve tamamlayıcı nitelikler.
DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 268 Bin TL’dir. Konutlar için minimum teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti dikkate alınır. Sigorta edilecek konuta ait teminat tutarı meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir.
Deprem Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortasının en önemli avantajlarından biri devlet destekli bir sigorta sahibi olmanızdır. Bu sigorta ile, konutlarınızı depreme ve deprem sonucu ortaya çıkabilecek, patlama, heyelan ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alabilirsiniz. Evinizin ve ailenizin geleceğini güvence altına almak isteyen konut sahipleri, yerli ya da yabancı olmaları fark etmeksizin, en yakın banka şubesine ve ya sigorta acentesine başvurarak zorunlu deprem sigortasını yaptırabilir. Konut ve kimlik bilgilerini beyan eden herkes poliçe sahibi olabilir. Ayrıca zorunlu deprem sigortasına son derece uygun primler ile sahip olabileceğinizi hatırlatalım. Yine, eğer konutunuzda hasar mevcutsa, deprem sigortası başvurunuz sonucunda hızlı bir şekilde hasar tespiti sağlanıyor ve teminat kapsamı belirleniyor.
Eğer yabancılar için zorunlu deprem sigortası konusunda sorularınız olursa, yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba,
Dask sigortasi almanya’dan olur mu?
Her Form da türkiye cep telefon isteniliyor bu da bizde olmadigi icin yapamiyoruz.
Bize yardimci olursaniz sevinirim
Funda Metin Su