Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Türkiye’de Dava Açabilir mi? Hangi Şartlar Gereklidir?

Türkiye’de tıpkı Türk vatandaşları gibi yabancıların da dava açma hakları bulunmaktadır. Kısaca ifade etmek gerekirse dava konsepti en temel anlamıyla bir hak arama çabasının yargı makamları aracılığıyla kullanılmasını ifade etmektedir. Bir hak arayışı dava yoluyla yetkili mercilere iletilir ve yargılama süreci sonunda nihai bir karara bağlanır. Bu itibarla bir hakkın ifa edilmesi, bir hak veya bir hukuki durumun varlığının ya da yokluğunun tespit edilmesi veya yeni bir hukuki durumu doğurması veya mevcut olanın ortadan kaldırılması veya içeriğinin değiştirilmesinin talebi dava konularını oluşturabilmektedir. Benzer şekilde yasal organların eylem ya da işlemlerine karşı yargı makamları yoluyla hak iddiasında bulunulması veya kanunlarda açıkça suç olarak belirtilen fiillerle ilgili yargı süreçleri da dava konusu olmaktadır.

Dava Açmanın Şartları Nelerdir?

Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki, dava açabilmek için dava açma ehliyetine sahip olunmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişi dava ehliyetine sahiptir. Dava ehliyeti bulunmayan kişiler ise yasal olarak kendilerinin kanuni temsilcileri yoluyla temsil edilmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında özel kişiler için kanuni temsilci kavramı ergin olmayan küçükler için veliyi, kısıtlanmış ya da ayırt etme gücüne sahip olmayan kişiler için ise vasiyi ifade etmektedir. Tıpkı Türk vatandaşları gibi Türkiye’de bulunan yabancıların da dava açma ehliyetleri bulunuyorsa, herhangi bir hak ve özgürlük kaybı yaşamaları durumunda mahkemelere başvurma hakları bulunmaktadır.

Avukatlık Nedir? Hangi Konularda Avukatlara İhtiyacınız Olur?

Avukatlar, kişilerin yasal anlamda danışmanı ve temsilcileridir. Bazı kanunlarda belirtilen özel düzenlemeler dışında dava açma ehliyeti bulunan herkes kendi davasını bizzat açabilir ve tüm yasal prosedürleri kendisi uygulayabilir. Dolayısıyla, bazı istisna durumlar dışında avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Avukatınız çeşitli hukuki sorun ve anlaşmazlıkların çözümü konusunda size yardımcı olabilir. Aynı zamanda vekaletname ile avukatınız sizi mahkemelerde temsil edebilir veya savunabilir. Ayrıca, avukatınız devlet dairelerinde, gerekli tüm işleri ve belgeleri de sizin adınıza takip edebilir. Son olarak, avukatınız eğer gerekli şartları sağlıyorsa uzlaştırmacı ya da arabulucu olarak da çalışabilmektedir. Avukatlık konusu serbest bir meslek olduğu için doğrudan bir avukatlık bürosuna başvurabilir veya barodan bir avukat talebi yoluyla yasal danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Eğer, Türkiye’de yabancıların dava açmaları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu