Oturma İzni

Yabancılar Uluslararası Koruma Başvurusu Sonucuna İtiraz Edebilir mi?

Gereken şartların sağlanmadığı veya belgelendirilemediği durumlarda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, uluslararası koruma başvurularına olumsuz dönüşler yapmaktadır. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda yabancıların Türkiye’de uluslararası korumadan yararlanma kriterlerine sahip olmadığına kanaat getirilirse başvurular olumsuz olarak sonuçlanır ve bu karar yabancıya yazılı olarak iletilir. Bu karara yabancıların itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Eğer yabancı kanunda belirtilen süreler içerisinde bu karara itiraz ederse bu karar kesinleşir. Kararın kesinleşmesinin ardından ilgili yabancıların eğer Türkiye’de yasal olarak kalmalarına gerekçe olabilecek başka sebepler yoksa, haklarında Göç İdaresi tarafından sınır dışı kararı verilir. Bu nedenle, eğer karara itiraz edilecekse bu itirazın yasal süreler içinde yapılması oldukça önemlidir.

Uluslararası Koruma Başvurusuna Nasıl İtiraz Edilir?

Eğer olumsuz sonuçlanan uluslararası koruma başvurusuna itiraz etmek istiyorsanız, 10 gün içinde bulunduğunuz şehirdeki Göç İdaresi Müdürlüğü’nde bulunan “Uluslararası Koruma Değerlendirme Komisyonu”na verilmek üzere bir itiraz dilekçesi vermelisiniz. Bu komisyon bir mahkeme özelliği taşımamakla beraber bir itiraz makamıdır. İtiraz dilekçenizin ardından bu komisyon itirazınızı inceler ve 15 gün içerisinde bir karara bağlar. Eğer Uluslararası Koruma Değerlendirme Komisyonu itirazınızı reddederse, ret kararının alındığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde idare mahkemesine ikinci bir itirazda bulunabilirsiniz. Ayrıca itiraz başvurusu doğrudan idare mahkemesine de yapılabilmektedir. İdari mahkemelerin nihai karar için belirtilmiş bir süre sınırı bulunmamaktadır. Bununla beraber, eğer idare mahkemesi tarafından verilen karar da olumsuz şekilde sonuçlanmışsa, bir üst makam olan Bölge İdare Mahkemelerine başvuru hakkınız bulunmaktadır.

Eğer, Türkiye’de uluslararası koruma başvurusuna itirazı hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu