Türkiye'de Yaşam

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Vergi Kimlik Numarası Alabilir?

Türkiye özellikle son dönemde yaptığı önemli altyapı yatırımları ve yatırımla vatandaşlık avantajı sayesinde pek çok yabancının hem yatırım hem de çalışma amaçlı tercih ettiği ülkelerden biri haline gelmiştir. 2018 yılında yürürlüğe giren yeni yatırımla vatandaşlık programı ile binlerce yabancı Türk vatandaşlığı elde etmiş ve Türkiye’de farklı sektörlerde çalışma hayatına katılmaya başlamıştır. Hatırlatmak isteriz ki, Türkiye’de ticaretle uğraşacak ve vergi mükellefi olacak kişilerin mutlaka Gelir İdaresi Başkanlığı’na kayıt olmaları gerekmektedir. Covid-19 tedbirleri kapsamında, Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası dijital vergi dairesi kullanılarak oramda alınmaktadır. Şuan itibariyle, Vergi Kimlik Numarası başvuruları için şubelere başvuru kabul edilmemektedir. Bu yazımızda yabancıların Türkiye’de vergi kimlik numarası alması için atılması gereken adımlardan kısaca bahsedeceğiz.

Yabancılar Nasıl Vergi Kimlik Numarası Alabilir?

GİB ve Göç İdaresi tarafından yapılan ortak duyuruya göre Covid-19 tedbirleri kapsamında yabancıların Potansiyel Vergi Kimlik Numarası sadece dijital ortamda başvuru kabul etmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek online olarak bir kaç dakika için vergi kimlik numaranızı alabilirsiniz:

  • Interaktif vergi dairesini ziyaret edin : http://ivd.gib.gov.tr
  • Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası linkine tıklayın
  • Ekrandaki formu eksiksiz doldurun
  • Pasaportunuzun resimli sayfasının fotoğrafını ekleyin. (en yüksek boyut 1MB)
  • Tamam düğmesine tıklayın.

Bu işlemleri eksiksiz uyguladığınızda yabancı olarak Türkiye’de Potansiyel Vergi Kimlik Numarası almış oluyorsunuz.

Yabancılar İçin Vergi Kimlik Numarası Ne İşe Yarar?

Genel uygulama olarak, Türkiye’de gelir elde edilecek bir faaliyetle uğraşan kişiler vergiye tabi durumdadır. Buna Türkiye’de bulunan ve kendi adına gelir elde eden kişiler de dahildir. Normal şartlarda Türkiye’de vergi daireleri üzerinden verilmekte olan yabancılar için vergi kimlik numaraları Covid-19 tedbirleri kapsamında sadece dijital ortamda verilmeye başlanmıştır. Bu nedenle Türkiye’de kendi adına ticari faaliyetlerde bulunacak yabancılar veya mevcut şirketlerde hissedar ya da yönetim kurulunda görev yapacak yabancıların mutlaka öncelikle vergi kimlik numarası almaları gerekiyor. Alınan bu numara, yabancıların vergiye konu esas faaliyetlerine başlamalarından sonra da aynı kalacaktır, yani aldığınız bu vergi numarası Türkiye’de yapacağınız vergiye konu tüm faaliyetler için kalıcı olmaktadır.

Türkiye’de yabancıların vergi kimlik numarası almaları hakkında sorularınız varsa bize aşağıdaki yorumlar kısmından ulaşabilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu