Türkiye'de Yaşam

Yabancıların Türkiye’de Ehliyet Alması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Türkiye’de yaşayan yabancılar, birbirinden eşsiz manzaralar ve tarihi cazibe merkezleri sunan geniş bir kültürel coğrafyaya sahip olan Türkiye’nin farklı bölgelerini keşfetmek ve oralara ulaşmak istemektedir. Araç kullanmak ise bu yerlere ulaşmak için en rahat ulaşım seçeneği olarak öne çıkmaktadır.Türkiye tüm şehirlerine erişim sağlanan, geniş ve kaliteli karayolları ağına sahiptir. Burada en önemli olan nokta, yabancıların Türkiye’de araç kullanabilmek için geçerli bir sürücü belgesine sahip olmalarıdır. Yabancılar sınırlı bir süre için kendi ülkelerinden almış oldukları sürücü belgelerini olduğu gibi Türkiye’de kullanabilirler. Ancak bu süre uzadığı zaman yabancı sürücü belgelerini Türkiye’de verilen sürücü ehliyeti ile değiştirmeleri gerekmektedir. Yazımızın devamında yabancıların sürücü belgelerinin Türkiye’deki geçerliliği ve yeni bir sürücü belgesi almaları (sürücü belgesi değişimi) hakkında bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

 

Türkiye'de Yasal Olarak Kabul Edilen Sürücü Belgeleri

 

Türkiye’de Yasal Olarak Kabul Edilen Sürücü Belgeleri Nelerdir?

Türkiye’de bir otomobil veya minibüs (sekiz yolcu) kullanabilmek için gereken asgari yaş sınırı 18 ve bir motosiklet kullanmak için asgari yaş sınırı ise 17’dir. Sürücü motorlu bir araç ile trafiğe çıkabilmek için geçerli bir sürücü belgesine sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra Sürücü belgesi, Araç ruhsatı ve Trafik Sigorta Poliçesi tüm seyahatlerde araçta taşınmalı ve talep üzerine ilgili yetkiliye sunulmalıdır.

Türkiye’de Yabancı Sürücü Belgesi Kullanma Koşulları Nelerdir?

180 güne kadar yapılan konaklamalar için Türkiye’yi turist olarak ziyaret eden yabancılar, yaşadıkları ülkeye bakılmaksızın geçerli sürücü belgeleri ile Türkiye’de motorlu taşıtları kullanabilmektedir. Eğer yabancı sürücü belgesi üzerinde bir fotoğraf bulundurmuyorsa Uluslararası Sürücü Belgesi ya da İzni (IDL/P) taşımak gerekmektedir. Geçerli olabilmesi için Uluslararası Sürücü Belgesi geçerli bir ehliyet ile birlikte kullanılmaktadır. 6 aylık sürenin sonunda Türkiye tarafından verilen sürücü belgesinin alınması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu vatandaşlar, geçerli yabancı sürücü belgelerini kullanarak motorlu kara taşıtlarını kullanabilmektedir. Ancak, sürücü belgesinin Türkiye’deki yetkili bir noter tarafından onaylı bir tercümesi her zaman yanında bulundurulmalıdır. Noter onaylı çeviri, noter onay ve belgelendirme hizmetleri sunan bir Türk çeviri firması veya Türkiye’deki sertifikalı tercümanların bulunduğu ilgili konsolosluk ofisi (veya elçilik) tarafından yapılabilir.

Yabancı Sürücü Belgesini Değiştirmek İçin İzlenecek Adımlar Nelerdir?

Yeni bir Türk sürücü belgesi almak isteyen ve hâlihazırda yabancı bir sürücü belgesine sahip olan yabancıların sürücü belgesi sınavına girmelerine gerek yoktur. Bunun yerine,sürücü belgesine ihtiyaç duyan yabancılar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesi (https://randevu.nvi.gov.tr)üzerinden çevrimiçi randevu alarak belirlenen gün ve saatte aşağıda istenen belgeleri sunmaları halinde işlemlerini tamamlayabilirler.

 

Yabancı Ülkelerden Alınan Sürücü Belgesi Değiştirme İşlemlerinde İstenilen Belgeler Nelerdir?

 

Yabancı Ülkelerden Alınan Sürücü Belgesi Değiştirme İşlemlerinde İstenilen Belgeler Nelerdir?

  • Yabancı sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi
  • Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi
  • Kimlik Belgesi
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Yabancı sürücü belgesi başvuru sürecinin tamamlanması üzerine geri iade edilmektedir. Tüm belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması halinde başvuru süreci tamamlanacak ve yeni sürücü belgesi 15 gün içinde PTT tarafından belirtilmiş olan adrese teslim edilecektir.

İlk Defa Sürücü Belgesi Alacak Olan Yabancılar İçin İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

 

İlk Defa Sürücü Belgesi Alacak Olan Yabancılar İçin İzlenmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

 

Sürücü belgesi olmadan Türkiye’ye yerleşen yabancıların trafikte araç kullanabilmeleri için aşağıdaki maddelerden oluşan eğitim ve test prosedürlerini başarıyla tamamlamaları ve gereken belgeleri sunarak sürücü belgelerini almaları gerekmektedir.

  • İlk yardım, motor ve trafik eğitimi
  • 12 saat uygulamalı sürüş eğitimi
  • Ehliyet Sınavı
  • Direksiyon Sınavı

Ehliyet Sınavı                                                    

İlk yardım, motor ve trafik bilgilerinin ölçüldüğü ve sadece Türkçe olarak yapılan ehliyet sınavı olarak bilinmektedir. Sınava adayla birlikte bir çevirmen eşlik edebilmektedir. Sınavdan başarılı olabilmek için en az 70 puan almak gerekmektedir.

Direksiyon Sınavı

Sürücü adayı teorik sınavı başarıyla geçtikten sonra direksiyon sınavına katılmaya hak kazanmaktadır. Sınav en az 15 dakika sürerken adayın trafikteki sürüş becerilerini test etmektedir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

108 Yorum

  1. merhaba
    ben türkiyeye temeli dönüs yapacagim almanyadan fakat almanyada ehliyetimyoktur.türkiyede nasil ehliyet alabilirim yani sartlari nedir .duyduguma göre 6 ay ikametgahim olmasi sartmis dogrumudur acaba?

  2. Merhaba
    Benim esim Amerikali ve bir Amerikan ehliyeti zaten var. Turkiye ye yerlesmemiz durumunda yeni ehliyet mi almali yoksa onu donusturmeli miyiz ?

    Tesekkurler

  3. Merhaba, ben yabancı bir ülke vatandaşıyım. 2011 yılında Türkiye’de öğrenciyken ehliyetimi aldım. Şimdi ehliyetin süresi doldu ve değiştirilmesi gerekiyor, artık Türkiye’de olmadığım ve ikamet hakkım ve kayıt adresim olmadığı için ehliyetimi değiştiremiyorum, diyorlar ki burdan ikamet alacaksin ondan sonra diye. Ne yapmalıyım?

  4. Ben azerbaycan vatandaşıyım ehliyetimi deyişdirmeqçin baw vuru yaptım tüm evrakları topladım verdim onay 7 ay sonra geldi aradılar dedilerki devletin rüsumunu köçur gel ama benim 7 ay icinde ikamet iznimin süresi dolmuş paranı yatırıb gitsem ala bilirmiyim?

    1. Merhaba, maalesef ki zamanında başvurunuzu yapmadığınız için ücret iadesi alamayacağınız tahmin ediyoruz.

  5. Bulgaristan vatandaşıyım türkiyede 1 yıldan fazla kalıyorum bulgar kimliğiğimle burdan ehliyet alabilir miyim

    1. Merhaba, Türkiye’de faaliyet gösteren bir sürücü kursuna kayıt olup, ilgili sınavlarda başarılı olursanız evet alabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  6. Özbekistan ehliyetini türk ehliyetine çevirdikten sonra Türkiye de tır ve kamyon şoförlüğü yapabilir mı ?

    Özbekistan ehliyetim B C Y yani tır kamyon ruhsatı var

    1. Merhaba, Türkiye ehliyeti için Türkiye’de faaliyet gösteren bir sürücü kursuna yazılmanız ve sürmek istediğiniz araçların bilgileriniz vererek ilgili sınavlara girmeniz gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Fas uyrukliyum.Geçerliligini yitirmiş sürücü belgemi T.C. surucu belgesiyle nasıl değiştirebilirim.

    1. Merhaba, Türkiye’de faaliyet gösteren bir sürücü kursuna kayıt olmanız ve sürücü kurslarında uygulanan sınavlarda başarılı olmanız gerekmektedir.

  8. Merhaba
    ben 20 yaşındayım türkiye vatandaşı değilim,Rusya vatandaşıyım
    Ben burda Türkiye’de ehliyet alabilirmiyim?

    1. Merhaba, evet bir sürücü kursuna kayıt olarak Türkiye ehliyeti alabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  9. Iyi Gunler,

    Benim cifte vatandasligim var (turk ve belcika kimlgi), yurt disi ehliyetim var ama iptal olmasini istemiyorum, turk ehliyeti almam icin ne yapmam gerek ? belirtigim gibi yurt disi ehliyetimin iptal olmasini istemiyorum cift ehliyetim olsun istiyorum, yanitlarsaniz sevinirim, tesekkurler.

    1. Merhaba, yabancı ehliyetiniz iptal olmuyor sadece Türkiye’deyken bunu ehliyet kartınızı kullanmanız istenmediğinden kartınız alınıyor, siz diğer ülkenizi gittiğiniz de yeniden kart başvurusu yapıp kendi ehliyetinizi alabilirsiniz.

      1. Cevabiniz icin cok tesekkur ederim, turk ehliyetine bruksel konsoloslugundan muracaat etmem mumkun mu ? yoksa turkiyeden nasil muracaat edebilirim ? Tesekkurler

  10. Merhaba , Aslen ıraqlıyım tc vatandaşı oldum. ıraq ehliyetimin süresi doldu sınavsız tc ehliyeti nasıl alırım lütfen yardım.

  11. Adli sicil kaydı elektronik sistemde kontrol edilir diyor yukarıda. Benim sorum ise turist vizesi olan ve/veya aile ikamet iznine sahip olan yabancının adlı sicil kaydı elektronik sistemde bulunabilir mi? Yoksa kendi ülke makamından alıp çeviri yaptırması gerekiyor, değil mi?

    1. Merhaba, yabancılar için kendi ülkelerinden alınmış adli sicil kaydı istenmez, Türk sistemlerinden kontrol edilmektedir.

  12. Merhabalar,Turkiyede uzun dönem ikamet iznim var samsuna kayıtlıyım ama bursada ehliyet kursuna gidip sınavları geçtim diplomami da aldım fakat nüfus müdürlüğüne gittiğimde adresiniz samsuna kayıtlı burada sana veremeyiz samsuna gitmen lazım dediler.Bilgi verebilir misiniz?

    1. Merhaba, evet maalesef ki nufus kaydınız neredeyse işleriniz oradan yapılmak zorundadır.

      Sitemizin içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  13. Merhaba, kural şöyle diyor “kendi ehliyetinizi Türkiye’ye giriş tarihinizden itibaren altı ay kullanabilirsiniz”. Bu son giriş tarihinden itibaren 6 ay mıdır? Yani uzun süredir Türkiye’de ikamet izni olarak yaşayan ama sık sık yurtdışına çıkıp gelen bir kişi yabancı ehliyetini bu altı aylık süreçlerde kullanabilir mi? yani son girişten 6 ay boyunca.

    1. Merhaba, maalesef konu ile ilgili bilgimiz ve hizmetimiz bulunmamaktadır. Emniyet Müdürlüğü’nü arayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

  14. benim arkadaş burada okuyor ve vatandaşlığı yok ehliyet alabiliyor ama Türkmenistan’da 30 yaş ve üzeri ehliyet veriyorlar bayanlara buranın ehliyeti ile orda araç kullanabilirmi

  15. Merhabalar ben norveç vatandaşıyım ve norveç ehliyetim bulunmaktadır. Fakat ehliyet için konuşmaya gittiğimde türk ehliyeti verdiklerini fakat norveç ehliyetini alıp norveçe gönderilecegini ve norvec ehliyetimin iptal edileceğini söylediler bu sekilde turk ehliyeti alınabiliniyormuş. .Norvec ehliyetimin iptal edilmesini istemiyorum Fakat sizin yazdığınız yazıda kayit yapildiktan sonra yabancı ehliyeti geri verildiğini söylemektesiniz. Nasıl olacak şimdi yardımcı olur musunuz ?

    1. Merhaba, kendi ülkenizde ki ehliyetin iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir, büyük bir ihtimal yanlış anlaşılma vardır, başka bir sürücü kursu ile iletişime geçmenizi öneririz.

      1. Merhaba öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu konuyu sürücü kursunda ve emniyet müdürlüğü ile konuştum aynı şeyi söylediler. Hatta bi kaç hafta önce gidip konuştum sizin yazınızı okuduktan sonra maalesef yabancı ehliyetimi alıp norveçe göndereceklerini ve iptal olacağını söylediler. Bu şekilde ehliyet alabilirmişim ya da yeniden ehliyet kursuna giderek ehliyet alabileceğimi söylediler.

        1. En iyisi sen norvec ehliyetim kayip de ve yeni ehliyet iste. Sonra türkiyedeki müdürlüge eski ehliyetini ver. Bu sekilde iki ehliyetide alirsin

  16. Merhabalar ben Türkmenistan uyrukluyum Giresun üniversitesinde okuyorum ve İstanbulda sürücü kursundan mezun oldum ve Istanbulda sürücü belgesine başvuru yapabilir miyim yoksa Giresuna gitmem mi gerekiyor kayıdım orda olduğu için

    1. Merhaba, kursa nerede yazıldıldıysanız oradan ehliyetinizi alabilirsiniz.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  17. Türk vatandaşlığına geçiş yaptım.Kazakistan uyrukluyum.Daha önce ehliyet almadim.TC surucu belgesini ala bilmem için diploma denklik belgesi isteniyor.Sizce diplomanın sadece noter tasdikli Türkçe tercümesi yeterli olur mu??

    1. Merhaba, başvuru yaptığınız sürücü kursu bu belgeyi istediyse muhakkak yaptırmanız gerekmektedir, noter onaylı örnek denklik yerine maalesef ki kabul edilmeketedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu