Yabancılar Türkiye’de Nasıl IMEI Kaydı Yapabilir?
Türkiye’de elektronik cihazların yurt dışından getirildikten sonra IMEI (International Mobile Equipment Identity) kaydı adı verilen kayıtlara sahip olmaları yasal bir zorunluluktur. Yurt dışından yabancıların getirdikleri cihazların da IMEI kayıtları bulunmalıdır. Daha önceleri yabancı uyruklu kişilerin IMEI kayıtları abone merkezlerinden yapılmaktaydı. Fakat, 2021 yılından itibaren getirilen yeni düzenleme ile yabancılar 99 ile başlayan kimlik numaralarını kullanarak aldıkları şifre ile E-devlet üzerinden IMEI kayıt işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Böylelikle IMEI kayıt hizmeti tek bir noktadan standarda bağlanmış şekilde verilmeye başlanmış durumda.
Ticaret Bakanlığı ile gerçekleştirilen yazılım entegrasyonları yoluyla gümrük beyannamesinde yapılacak kontroller de hızlı bir şekilde sağlanıyor. Böylelikle yabancılar PTT üzerinden bir E-Devlet şifresi alarak giriş yaptıkları sistem üzerinden kayıtlarını kısa sürede tamamlayabilir ve elektronik cihazlarını yasal hale getirebilmektedirler. Bunun yanı sıra, ithalatçı ve imalatçıların eksik ya da hatalı bildirimde bulundukları IMEI’yi düzeltmeleri için kendilerine tanınmış süre de 3 aydan 6 aya çıkarıldı.
Eğer, Türkiye’de yabancıların IMEI kayıtları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.
Ben norvecten kesin dönüş yapicam burda kullandığım telefonu Türkiye’de kullanmam için kayit sartmi ,eğer şart ise 6 binliralik telefona 20 binlira kayıt ücreti hakiniyetlimi