Oturma İzni

Geri Gönderme Merkezlerinde Yaşanan Problemler

Bilindiği üzere, Türkiye’de toplam 28 (yirmisekiz)  Geri Gönderme Merkezi bulunmaktadır. T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan kararname ile  Iğdır ve Malatya’da geçici olarak açılan geri gönderme merkezleri ile bu sayı şimdilik 30 (otuz)’dur.  AB Projesi kapsamında yapılması planlanan ve mevcut binalardan tadilat yoluyla dönüştürülmesi beklenen geri gönderme merkezleri de bulunmaktadır. Mevcut geri gönderme merkezlerinin toplam kapasitesi 20 bin 540 kişi olup İçişleri Bakanlığı verilerine göre sadece 2022 yılında 55 bin 627 düzensiz göçmen yakalanmıştır. Hal böyle iken,  geri gönderme merkezlerinde yakını – akrabası bulunan ve mağduriyet yaşayan yabancı uyruklu kişilerin sayısı 100 binleri bulmaktadır. Bu kişilerin, yakınlarının geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altında bulunması sebebiyle yaşadıkları mağduriyetlerin katlanarak artmaması için yazımızın devamı dikkatle takip edilmelidir.

İdari Gözetim Kararının Kaldırılması veya Değiştirilmesi Hususunda Mutlaka Alanında Uzman Bir Ekiple Çalışın!

Son zamanlarda idari işlem tatbik edilerek geri gönderme merkezlerinde tutulan göçmen sayısı katlanarak artmakta ve ilerleyen süreçte idari işlemlerin daha da artacağı öngörülmektedir. Hal böyle iken, kişilerin zor ve mağdur durumda bulunmalarını maddi kaygı amacıyla fırsat olarak gören, yakınları geri gönderme merkezlerinde bulunan kişilere ”3 günde çıkarırım – 5 gün içinde dışarda vb.’‘ sözlerle umut veren, yabancılar hukuku kapsamında bilgisi bulunmayan, başvuru sürecini profesyonel şekilde yönetemeyen şirket ve kişilerin olduğu tarafımızca gözlenmektedir.  Mağduriyetinizin daha da büyümemesi açısından bu kişi ya da kurumlardan uzak durulması gerekmektedir. Aksi halde idari gözetim altında bulunan yakınınıza kavuşma imkanınız ya hiç olmayacak ya da çok uzun sürecektir.

Yakınınız Deport Edilmeden Hukuki Başvurunuzu Yapın!

Geri gönderme merkezlerinde bulunan kişilerin ülkelerine geri gönderilme vakitlerinde, Göç İdaresinin karar alma hızı, kişinin uyruğu, resmi yazışmalar, geri gönderme merkezinin kapasite yoğunluğu, merkezlerde bulunan ulaşım imkanları, valilik tarafından ayrılan ödenek vb. hususlar etkileyici olmaktadır. Kişiler 2(iki) gün içerisinde geri gönderildiği gibi bu süre 2(iki) ayı da bulabilmektedir. Bu sebeple yakınınız geri gönderme merkezine alındığı vakit, sınır dışı kararı uygulanmadan hukuki müdahalenin edilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir: Geri Gönderme Merkezi’nden Nasıl Çıkılır?

Geri Gönderme Merkezlerinde Bulunan Yakınlarınızın Haklarını Bilin!

Geri gönderme merkezlerinde bulunan kişilerin ulusal ve uluslararası mevzuatlar kapsamında bazı hak ve güvenceleri vardır. Geri gönderme merkezinde bulunan kişilerin, beslenme, sağlık, telefonla iletişim kurma ve psikolojik destek talep etme gibi hakları vardır. Ayrıca vatandaşı olunan ülkenin konsolosluk yetkilileriyle de görüşebilme imkanı bulunmaktadır.

Göçmen kişi hakkında sınır dışı kararı alınmışsa, bu kararın gerekçesi size ya da avukatınıza anlayabileceğiniz bir dil ile tebliğ edilmelidir. Aleyhinize verilmiş olan idari gözetim kararı her ay valilik tarafından gözden geçirilmektedir. Bu gözden geçirilme işleminde, zaruri olmayan durumlarda idari gözetime son verilebilir. Bu sebeple idari gözetim kararına itiraz müessesi titizlikle takip edilmelidir.

Vakit Kaybetmeyin!

Ata Kurumsal Danışmanlık olarak bu sürecin başından sonuna kadar yanınızdayız. Geri gönderme merkezinde idari gözetim altında bulunan yakınlarınız adına destek talebinde bulunmak ve  hizmetimiz hakkında bilgi almak için taleplerinizi 0539 939 36 89 numaralı hattımızdan iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu