Türkiye’deki Hastane Tipleri Nelerdir? Farkları Nelerdir?
Türkiye gelişmiş sağlık sistemi, son teknoloji teknik donanımları, hasta ihtiyaçlarına göre özel olarak düzenlenmiş sağlık hizmetleri ve dünya çapında başarılarıyla ön plana çıkan sağlık personelleriyle uzun yıllardır ön plana çıkıyor. Sağlık alanında pek çok ilke ve ene ev sahipliği yapan ülke, bu başarılarını yüksek hasta memnuniyeti ile perçinliyor.
Peki, bu başarılı sağlık hizmetlerinin arkasında nasıl bir sağlık sistemi yer alıyor. Sizler için Türkiye’deki hastane tiplerini derledik. Bu yazımızda Türkiye’deki hastane tipleri ve farklı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hastane Nedir?
Hastane tiplerini anlamak için öncelikli olarak hastane kavramının tam olarak neye karşılık geldiğini bilmek gerekir. Hastane, sağlık hizmeti verilen ve bu amaçla ihtiyaç halinde hastaların yatarak tedavi oldukları yer anlamına gelmektedir. Tarih boyunca farklı amaçlarla (dini, sosyal vb.) kullanılan hastaneler farklı ihtiyaçlara da hizmet etmiştir.
Günümüzde ise hastaneler, 5 yıldızlı otellerle yarışacak kalitede hizmetler sağlamaktadır. Farklı alanlarda uzmanlaşan, özelleşmiş hizmetleriyle ön plana çıkan hastaneler küreselleşen sağlık hizmetleriyle birlikte sağlık turizmine de hizmet ediyor.
Günümüzde hastaneler farklı kriterlere göre kategorilendirilmektedir. Bunlardan ilki hizmet türlerine göre ayrılan hastanelerdir.
Hizmet Türlerine Göre Hastaneler
Türkiye’de hastaneler hizmet türlerine göre 3’a ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken hastanelerini hizmet verdiği branşlar ön planda tutulmaktadır. Hizmet türlerine göre 3’a ayrılan hastane tipleri kendi içlerinde de alt dallara ayrılmaktadırlar.
1. Genel Hastaneler
Genel hastaneler adı üzerinde her branşta hastalarına hizmet veren hastane anlamına gelmektedir. Bu hastaneler acil durumlarda ve günlük poliklinik hizmetlerinde hastalarına sağlık hizmeti vermektedir. Her branşta uzman doktor bulunduran genel hastaneler, ihtiyaç halinde cerrahi müdahale yapabilecek donanıma da sahip olmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ikinci basamak yataklı tedavi hizmetlerini genel hastanelerde vermektedir. Bakanlığın tanımlamasına göre; genel hastaneler, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin, bünyesindeki mevcut uzmanlık dallarına göre acil vaka dâhil her türlü hastanın kabul edildiği ayakta muayene ve yatarak tedavilerinin yapıldığı yataklı tedavi kurumları olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye’de genel hastaneler yataklı tedavi kurumları arasında nicelik olarak en büyük orana sahiptir.
2.Eğitim Hastaneleri
Eğitim hastaneleri bünyesin tıp fakültesi barındıran hastanelere verilen isimdir. Tıp alanında çalışan sağlık personellerinin (doktor, uzman doktor, hemşire, laboratuvar teknisyeni vb.) yetiştirildiği bu kurumlar, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra hastalara da tedavi ve bakım hizmeti vermektedir. Yataklı hasta kapasitesi bulunan ve acil durumlara müdahale edebilen eğitim hastaneleri, cerrahi operasyonlarda gerçekleştirebilmektedir. Üniversitelerin tıp bölümü hastaneleri ve araştırma hastaneleri bu kategori altında yer almaktadır.
Türkiye’nin en başarılı hastaneleri arasında yer alan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bu kategori altında yer almaktadır. Bu hastaneler hem ülke içinden hem de yabancı ülkelerden hastaları ağırlamaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı üçüncü basamak sağlık hizmetlerini eğitim hastaneleri aracılığıyla sunmaktadır.
3.Özel Dal Hastaneleri
Bakanlık tarafından, belirli hastalıkları olan, belirli yaş gruplarında bulunan ya da organ ve nakil üzerine olan hastanelere özel dal hastaneleri adı verilmektedir. Bu hastaneler özel alanlarda uzmanlaşmıştır ve sadece o alanda hizmet vermektedir. Kalp ve göğüs hastalıkları hastaneleri, onkoloji hastaneleri, kadın doğum hastaneleri, böbrek hastaneleri ve kemik hastaneleri özel dal hastanelerine örnek olarak verilebilir.
Türkiye’de farklı alanlarda uzmanlaşmış pek çok başarılı özel dal hastanesi bulunmaktadır.
Hastaların Kalış Sürelerine Göre Hastaneler
Türkiye’de hastaneler aynı zamanda hastaların kalış sürelerine göre de kategorilendirilmektedir. Hastaların kalış sürelerine göre hastaneler 3’e ayrılmaktadır.
1. Ayakta Tedavi Merkezleri
Hastaların ayakta tedavi edildiği bu merkezlerde günlük hizmetler verilmektedir. Hastanın sağlık durumuna göre kritik durumlarda ve müşahede süresi boyunca hasta kabul edilir. Hastanın sağlık durumu takip edilir ve ihtiyaç halinde hasta kısa veya uzun kalış süreli hastanelere yönlendirilir.
2. Kısa Kalış Süreli Hastaneler
30 günden az süreli tedavilerde hasta kabul eden hastaneler bu kategori altında yer alır. Genel ve özel dal hastaneler bu kategori altında yer alır.
3. Uzun Kalış Süreli Hastaneler
30 günden daha fazla süreli tedavilerde hasta kabul eden hastaneler bu kategori altında yer alır.
Yatak Sayısına Göre Sınıflandırılan Hastaneler
Bir başka sınıflandırma ise hastanelerin yatak kapasitelerine göre yapılmaktadır. Yatak sayısına göre yapılan sınıflandırmada sadece yatak sayıları değil hastanelerin sağlık çalışanı kadrosu, sahip olduğu teknik donanımlar da ön planda tutulmaktadır.
Türkiye’deki hastaneler hakkında daha detaylı bilgi almak için www.hoospital.com adresini ziyaret edebilirsiniz.